Tărâmul de sub masivul Jungfrau

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interlaken, oraşul dintre lacurile cantonului Berna, trăieşte exclusiv de pe urma turismului Prospeţime, culori vii, flori, relaxare şi, peste toate, aer de munte înmiresmat de fânul

Interlaken, oraşul dintre lacurile cantonului Berna, trăieşte exclusiv de pe urma turismului

Prospeţime, culori vii, flori, relaxare şi, peste toate, aer de munte înmiresmat de fânul proaspăt cosit. În ţara unde ceasurile se reglează după mersul trenurilor şi unde marmotelor le sunt dedicate sculpturi, localnicii par să trăiască doar pentru a le oferi turiştilor o mostră de paradis.

Am ajuns pentru prima oară în Elveţia venind dinspre nordul Italiei, prin pasul Simplon. Poezia latinilor este brusc înlocuită de precizia ceasornicarilor. După puzderia de mici "sate" de munte din zona Meiringen, Interlaken era primul oraş mai mare elveţian pe care îl vizitam.

Elveţia este o lume sub clopot de sticlă. Totul străluceşte, totul este impecabil. Mirosul de iarbă, verdele tare al păşunilor tunse ca nişte terenuri de golf, curăţenia aseptică, obsesia tufelor de flori ce izbucnesc parcă din orice colţişor liber şi zâmbetul degajat al oamenilor par la un moment dat nefireşti pentru balcanicul ajuns în "Heidiland".

Pentru că în afară de ceasuri, marmote, câini Saint Bernard, trenuri roşii ca nişte jucării care urcă la mii de metri altitudine, Elveţia este plină şi de zone ce poartă numele celebrei Heidi. Între două lacuri - Brienzersee şi Thunersee - cu apă de culoarea turcoazului, în care se reflectă Jungfrau, cel mai înalt vârf al Alpilor elveţieni, Interlaken este doar pretextul pentru a ajunge în zonă.

Miza cea mare este trenul care urcă la peste 4000 de metri, la Jungfraujoch. Interlaken este un orăşel decupat parcă din machetele pentru trenuleţele electrice şi "montat" la scară naturală sub vârful veşnic înzăpezit ce domină regiunea.

Una dintre cele mai vechi staţiuni

Numele îi vine din latinescul inter lacus, însă nu a fost folosit decât începând cu 1891, înlocuind vechiul nume Aarmühle. După ce trei "turişti" celebri, Goethe, Mendelssohn şi Byron au cântat regiunea idilică a Oberland-ului, zona a devenit o adevărată mină de aur pentru localnicii care acum trăiesc aproape exclusiv din turism.

Dincolo de străzile centrale, pline de magazine de suveniruri, în care la loc de cinste se află ceasurile, mai mult sau mai puţin elveţiene şi la preţuri ce pornesc de la câteva zeci de euro şi ajung la mii de euro, se află zona cheiului râului Aare, cu lebedele sale aproape domesticite, a străzilor liniştite pe care localnicii îţi dau bineţe la fiecare pas şi a stăvilarelor ce poartă blazoanele locale.

Interlaken este una dintre cele mai vechi staţiuni turistice din Elveţia şi rămâne una dintre cele mai populare. De-a lungul bulevardului Höheweg se găsesc cele mai multe hoteluri de lux ce oferă o panoramă superbă asupra masivului ce domină oraşul.

Cu o populaţie de 5.200 locuitori, oraşul are două staţii de cale ferată - "Interlaken Ost" şi "Interlaken West" - şi două funiculare, Harderbahn şi Heimwehfluh.

Oferte

C&D Partner Tour, circuit "Fascinaţia Alpilor", Jungfraujoch, Mont Blanc şi Matterhorn, 459 euro/pers.

Vampyr Tour, circuit în Alpii Elveţieni, 445 euro/pers.

Ponturi

În Elveţia este destul de greu să plătiţi cu moneda europeană. Foarte puţini comercianţi acceptă euro. Pentru plăţi este mai indicat să folosiţi un card.

O plimbare cu vaporaşul pe Thunersee sau pe Brienzersee costă între 28 de franci elveţieni (Fr.) la clasa a II-a şi 46,40 Fr. la clasa I.

O ascensiune cu cel mai lung teleferic din regiune, pe Schilthorn-Piz Gloria (2970 m altitudine), costă 95 Fr.

Jungfrau Tour, o călătorie cu trenul ce urcă până la 3454 m altitudine, costă 82 Fr. dacă luaţi un ticket de reduceri (Jungfraubahnen Pass), sau 139 Fr., cu bilet simplu, dus-întors.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite