UN TRASEU PE SAPTAMANA - Toate drumurile duc la Cabana Dochia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cabana Dochia este punctul final ar oricarui traseu din masivul Ceahlau, desi exista mai multe puncte de plecare in drumetiile montane. Unul dintre trasee pleaca din statiunea Durau si este marcat cu

Cabana Dochia este punctul final ar oricarui traseu din masivul Ceahlau, desi exista mai multe puncte de plecare in drumetiile montane. Unul dintre trasee pleaca din statiunea Durau si este marcat cu banda rosie. Diferenta de nivel ajunge la peste 1.000 de metri, iar timpul de parcurgere ia circa patru ore. Poteca marcata este una dintre primele cai de acces spre masiv, fiind amenajata inca din anul 1835. Cararea urmeaza traseul prin Poiana Fantanele, Piatra Lata si Stanca Panaghia. Din centrul statiunii Durau se urca usor drumul aflat intre paraul Fantanii si paraul Nican. Dupa 10-15 minute de mers, drumul se intersecteaza cu cel care face legatura intre statiunea Durau si Izvorul Muntelui. Traseul continua prin padure, la inceput pe o panta mai usoara, ajungand pe ultima portiune tot mai abrupt. Dupa aproximativ o ora de mers, timp in care se urca o diferenta de nivel de 400 de metri, se ajunge la Cabana Fantanele. Drumul este in continuare marcat si, dupa o alta ora de mers, se ajunge la Piatra Lata. Cabana Dochia se afla la inca o jumatate de ora de mers. Un alt traseu spre Dochia este cel care pleaca din comuna Bicazul Ardelean, prin Telec, Curmatura Scaune si Jgheabul lui Voda. El este marcat cu banda albastra si se parcurge in ceva mai mult timp decat primul, luand in jur de sapte ore. Traseul incepe in centrul comunei, de la intersectia cu drumul care duce spre Tulghes. Se porneste pe traseu pana in satul Telec. De aici, de la confluenta paraului Bistra cu paraul Jidanului, traseul marcat continua in amonte pe Valea Bistrei. Drumul leaga satul Telec de comuna Ceahlau, de-a lungul Vaii Bistra, peste Curmatura La Scaune, coborand pe Valea Paraului lui Martin. Dupa ce se parcurg aproximativ cinci kilometri, se ajunge intr-o poiana aflata la confluenta paraurilor Bistra Mare si Bistra Mica. Traseul marcat cu banda albastra se indreapta in amonte, pe Valea Bistrei Mari. Dupa alti patru kilometri, traseul paraseste drumul comunal, urmand malul drept al Bistrei Mari. Dupa aproximativ o jumatate de ora de mers se ajunge in poiana Curmatura La Scaune. De aici, poteca marcata cu banda albastra si punct rosu traverseaza poiana spre est si urca Piciorul Stanilelor. La inceput, urcusul prin padurea de conifere este dur, dar nu dureaza mult si se abordeaza versantul drept al unei vai seci mai domoale. Din aceasta vale se porneste intr-un urcus pronuntat si se ajunge in poiana de la Curmatura Stanile. Aici, se desprinde poteca marcata cu punct rosu, care duce spre Poiana Maicilor, trecand prin Poiana Stanile si Curmatura Varatec.

Transportul si cazarea in Ceahlau
in masivul Ceahlau, cel mai usor se ajunge cu trenul. Statiile CFR cele mai apropiate sunt Bicaz, pe linia Bacau - Piatra-Neamt - Bicaz si Targu Neamt, pe linia Pascani - Targu Neamt. Din Targu Neamt exista legaturi cu autobuzul catre Durau. Statiile de autobuz cele mai apropiate sunt Bicaz Dodeni si Bicaz-Baraj, pe traseele Piatra-Neamt - Bicaz - Poiana Teiului - Vatra Dornei si Piatra-Neamt - Bicaz - Tulghes - Borsec. De asemenea, exista curse care pleaca din autogara Piatra-Neamt pe traseele Piatra-Neamt - Bicaz - Durau, Piatra-Neamt - Bicaz - Gheorgheni si Piatra-Neamt - Bicaz - Vatra Dornei. in ceea ce priveste cazarea, Cabana Dochia ofera 70 de locuri de cazare iarna si 100 de locuri vara, la preturi intre 100.000 si 220.000 de lei, in functie de camera aleasa. Cea mai ieftina este cea cu 13 locuri, iar cea mai scumpa are un pat dublu. La cabana mai exista camere cu 4 locuri - 120.000 de lei - si camere cu 7 locuri - 110.000 de lei. La Cabana Fantanele, o noapte de cazare intr-o camera cu doua locuri costa 270.000 de lei, iar intr-una cu peste 10 locuri - 100.000 de lei. La Cabana Izvorul Muntelui, preturile sunt mai mari. Pentru o camera cu doua paturi, cu baie proprie, pretul este de 700.000 de lei, iar pentru una cu 3 locuri - 900.000 de lei. La aceasta cabana, turistii se mai pot caza intr-un bungalow cu 4 camere, la pretul de 2 milioane de lei pe zi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite