Sveti Vlas, brânză bună în burduf ...

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construită de vestici, staţiunea e administrată, din nefericire, de bulgari. Am vrut să mergem în Grecia, dar drumul cu maşina (13 ore) ar fi fost prea obositor pentru copii. Cu greu ne-am

Construită de vestici, staţiunea e administrată, din nefericire, de bulgari.

Am vrut să mergem în Grecia, dar drumul cu maşina (13 ore) ar fi fost prea obositor pentru copii. Cu greu ne-am decis asupra Bulgariei. Printr-un circuit informaţional am aflat de o staţiune de lux, prea puţin cunoscută, Sveti Vlas. Aşa a început aventura…

Agenţia de turism care ne-a "lucrat" în această aventură ne-a înzestrat cu un site pe care am putut vedea imagini din staţiunea Sveti Vlas (Sfântul Vlas). Mai multe complexuri hoteliere, unele pe malul mării, altele pe nişte coline: "Monastery", "Diamond", "Dolce Vita", "Etara", şi "Lazur". Am optat pentru Monastery, încântaţi fiind de faptul că se afla aproape de plajă, dar şi de arhitectura monahală. Linişte, piscine pentru copii şi adulţi, restaurant etc. Am plătit 525 de euro/familie, doar pentru cazare, adică pentru un apartament.

Furcile caudine de la poarta "Mănăstirii" Sveti Vlas. Suntem uşor speriaţi pentru că staţiunea nu are nicio legătură cu imaginile de pe Internet. Totul este un şantier. Sute de hoteluri, hotelaşe, moteluri şi vile se construiesc haotic. În cele din urmă ajungem la complexul "Monestery". Prin contrast cu cele văzute până la destinaţie considerăm că am ajuns în Paradis.

Ajunşi la recepţie pentru formele de cazare ni se spune că nu mai sunt locuri. Îi explicăm duduii că cinci copii aşteaptă în parcare, obosiţi după un drum lung şi că această glumă nu a avut un efect tocmai reconfortant. Bulgăroaica ne şochează spunându-ne că nu-i arde de poante şi că singura posibilitate este să ne cazeze în complexe diferite, unul undeva după nişte dealuri.

Argumentele noastre: voucher-ele demonstrează negru pe alb că am plătit nişte bani pentru apartamente în complexul Monastery, pentru că am vrut vedere pe plajă, pentru că am vrut să fim aproape de plajă, pentru că am vrut ca toţi cei cinci copii să stea împreună, să se joace, pentru că am vrut ca noi, prietenii, să ne petrecem vacanţa împreună, pentru că am plătit pentru toate acestea! Argumentul bulgăroaicei: "Ştiu, dar nu mai sunt locuri!"

Zâmbetul satisfăcător al acesteia ne scoate din minţi. Gândul cel bun ne-a împins să sunăm la secţia consulară a Ambasadei României la Sofia. Un domn Dilov ne-a ajutat cu promptitudine, intervenind la administratorii staţiunii, de la care a obţinut astfel o vilă pentru toate cele patru familii. A fost momentul nostru de mândrie că suntem români! Infrastructura internă, exemplară Trecând peste problemele de mai sus, vacanţa la Sveti Vlas a fost una reuşită. În interiorul complexurilor hoteliere este o altă lume. Un univers anglo-saxon. Verdeaţă din abundenţă, piscine şi piscinuţe, plaja îngrijită, locuri de joacă pentru copii, restaurante bune, magazine şic.

Întreţinerea infrastructurii interne este exemplară. Mai mult, eforturile celor care au ridicat această oază de a-ţi asigura privelişti plăcute sunt răsplătite de încântarea turiştilor: plaja, portul pentru iahturi, palmierii, totul este o încântare. Mai mult decât atât, preţurile sunt mult mai mici ca în România şi mult, mult mai mici decât cele de pe balcanicul litoral românesc.

De exemplu, la restaurantul unui hotel de cinci stele, Palace, cu 30 de leva (45 RON) trei persoane pot mânca excelent, iar angajaţii restaurantului te fac să crezi că eşti cel mai important client al lor. Meniurile sunt bogate şi sofisticate, iar mâncarea "tradiţională" bulgărească este pe gustul românului: fripturi, mititei, ciorbe, aluaturi umplute. La capitolul distracţii, oferta este de asemenea bogată: iahting, croaziere, tenis de câmp, parcuri de distracţii pentru copii.

Dacă vă plictisiţi de luxul din interiorul complexurilor hoteliere, puteţi evada la Nesebar. Aflat la 7 km de Sveti Vlas, Nesebar atrage prin partea veche a oraşului. Un fel de Sighişoara, dar mult mai bine întreţinut şi exploatat turistic.

Ponturi Pentru rezervarea unui sejur la Sveti Vlas este de dorit să nu apelaţi la agenţiile din România şi să încercaţi o corespondenţă directă cu administraţia staţiunii; Dacă aveţi probleme "administrative", sunaţi la secţia consulară a Ambasadei României la Sofia; Nu ezitaţi să intraţi în restaurantele de lux. Preţurile sunt la fel de mici ca la celelalte; Evitaţi să mâncaţi la restaurante din afara complexurilor hoteliere pentru a evita indigestiile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite