Şapte metode pentru o vacanţă ieftină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Achiziţionarea unui pachet turistic de la un târg de specialitate vă poate aduce economii de până la 15%

Fiecare dintre noi îşi doreşte să petreacă o vacanţă de vis fără să scoată prea mulţi bani din buzunar, dar să aibă condiţii cât mai bune de cazare şi de distracţie. Este oare posibil? Ei bine, da. Ziarul "Adevărul" vă prezintă câteva ponturi pe care este bine să le ştiţi înainte de a pleca în concediu, pentru a putea economisi procente importante din bugetul alocat vacanţei.

Cea mai la îndemână metodă este aceea de a vă planifica din timp sejurul. Vă hotărâţi asupra destinaţiei şi vă cumpăraţi din vreme şi biletele. Astfel, agenţiile vă pot oferi discounturi care pot ajunge până la 10% din preţul de listă. O altă soluţie este să mergeţi la târgurile de turism. Aici toate companiile se înghesiue cu oferte promoţionale. Şi de ce să nu profitaţi? Dacă însă sunteţi prea ocupat cu serviciul şi nu aţi avut vreme pentru toate acestea, mizaţi pe noroc şi poate prindeţi o ofertă "last minute". Aceasta presupune însă să fiţi gata de plecare într-un interval de timp foarte scurt şi să nu fiţi foarte pretenţioşi cu privire la destinaţie.

Pentru amatorii de vacanţe ieftine, specialiştii recomandă evitarea perioadelor de vârf, respectiv lunile iulie şi august. În funcţie de destinaţie puteţi obţine reduceri de până la 40 de procente.
De asemenea, nu uitaţi de cupoanele de reduceri pe care agenţiile le oferă citititorilor anumitor reviste sau de posibilitatea de a utiliza site-urile străine specializate pe rezervări de camere.

Indiferent de perioada şi de zona în care vreţi să vă petreceţi concediul, există câteva metode prin care puteţi economisi zeci de procente din bugetul alocat vacanţei. Rezervarea din timp a biletelor sau petrecerea concediului în afara vârfului de sezon vă aduc economii de minimum 10%. De asemenea, şi cei care se decid pe ultima sută de metri pot prinde o ofertă "last-minute", care asigură un discount de cel puţin 5%.

Achiziţionarea din timp a tichetelor pentru concediu este o practică frecventă în străinătate, care începe să prindă teren şi la noi. Motivele pentru care din ce în ce mai mulţi români îşi cumpără biletele cu cel puţin patru luni înainte de concediu ţin atât de organizare, cât şi de partea financiară. Aceasta pentru că, agenţiile oferă reduceri de până la 10%, pentru cumpărătorii care achită costul biletelor până la o anumită perioadă. Lucia Morariu, preşedinta agenţiei Eximtur, a declarat că, faţă de acum câţiva ani când a început să lanseze astfel de promoţii, numărul clienţilor care s-au hotărât şi cumpără din timp bilete pentru concediu s-a dublat.

Vacanţa în vârf de sezon, mai scumpă cu minimum 15%

Mai mult, o parte din clienţii agenţiei s-au hotărât, chiar de la finele anului trecut, unde să-şi petreacă vacanţa, primind astfel şi discounturile oferite de către agenţie. De regulă, termenul în care se acordă aceste reduceri pentru vacanţa de vară expiră la finele lunii aprilie.

La rândul său, Ciprian Enea, consultant la Bestturism.ro, spune că vânzările de tip "early book" au înregistrat creşteri importante în acest an. "Cel mai mare succes la acest capitol l-au avut destinaţii precum Tunisia, Turcia, unde s-au înregistrat majorări ale numărului de clienţi cu 35% faţă de 2006 şi Malta, cu 15%", spune Enea.

O soluţie pentru a obţine o vacanţă mai ieftină pentru aceleaşi condiţii de cazare, transport şi masă este să mergeţi la târgurile de turism. Agenţiile prezente la astfel de manifestări acordă de regulă vizitatorilor reduceri substanţiale care pot ajunge şi la 15% pentru pachetele de servicii turistice din catalog. Dacă din diverse motive nu aţi putut ajunge la un târg de turism, mai aveţi o alternativă: programaţi-vă vacanţa de vară în orice altă perioadă decât în cea de vârf de sezon: respectiv finele lui iulie, până spre sfârşitul lui august.

Recomandarea este valabilă atât pentru cei care rămân în ţară, unde tarifele cresc în medie cu 40% faţă de începutul de sezon, cât şi pentru destinaţiile europene, pentru care plătiţi mai mult cu minimum 15%. Pentru acestea din urmă, ghidurile specializate chiar îi sfătuiesc pe turişti să evite luna august, din cauza aglomeraţiei şi a tarifelor care se situează la nivelul maxim. O altă modalitate de a petrece o vacanţă cu impact mai mic asupra bugetului personal sau în condiţii mai bune este de a vă rezerva singuri de pe internet camerele.

Oferta last-minute vine cu reduceri pe ultima sută de metri

Aceasta presupune să aveţi timp şi disponibilitate pentru a călători mai mult sau a vă organiza singuri transportul. Pentru anumite destinaţii, precum Italia, Franţa (în special Coasta de Azur), Austria şi chiar Spania există site-uri străine precum www.maeva.com, unde vă puteţi rezerva din vreme camere în vilele sau apartamentele puse la dispoziţie de localnici. Cei care, din diferite motive, nu au apucat să-şi facă rezervarea din timp, mai pot beneficia de o vacanţă mai ieftină cu 5%-10% faţă de costul unui pachet de servicii turistice cumpărat în condiţii normale, prin ofertele last-minute.

Acestea înseamnă însă disponibilitatea cumpărătorului de a pleca în vacanţă într-un termen foarte scurt, de câteva zile după cumpărarea biletului, ca şi dorinţa de a pleca în concediu întocmai în zona şi condiţiile oferite de operator pe ultima sută de metri. Această ultimă problemă se poate rezolva, cu puţin noroc, consultând ofertele postate pe internet de agenţiile specializate pe anumite destinaţii sau pe portalurile de turism. În acest caz, reducerile pot merge până la 10%. O altă strategie de marketing menită să fidelizeze clienţii constă în acordarea de reduceri celor care apelează mai mulţi ani la rând la serviciile aceluiaşi touroperator. "Discounturile în acest caz merg, în funcţie de politica agenţiei, până la 5%", mai spune consultantul Bestturism.

De asemenea, unele reviste vă pot oferi şansa de a prinde o vacanţă mai ieftină. Agenţiile de turism introduc în interiorul acestora cupoane de reduceri de până la 15% pentru anumite destinaţii.

Sfaturi pentru un sejur avantajos

1. Rezervaţi din timp biletele

2. Petreceţi concediul în afara perioadelor de vârf

3. Nu uitaţi de ofertele "last-minute"

4. Rezervaţi pe internet locuri în unităţi de cazare din străinătate

5. Fiţi fideli faţă de o anumită agenţie de turism

6. Vizitaţi târgurile specializate

7. Folosiţi cupoanele de reduceri din reviste





"Cei care apelează mai mulţi ani la serviciile aceluiaşi touroperator pot beneficia de discounturi de până la 5%"

Ciprian Enea consultant la Bestturism.ro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite