Santorini, insula grecească a îndrăgostiţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sejur de şapte zile pe una dintre cele mai faimoase insule din lume pleacă de la 1.000 de euro/ persoană Cicladele, arhipelag al Egeei de Sud, reunesc o serie de insule, printre care se

Un sejur de şapte zile pe una dintre cele mai faimoase insule din lume pleacă de la 1.000 de euro/ persoană

Cicladele, arhipelag al Egeei de Sud, reunesc o serie de insule, printre care se numără Dilos, Mykonos, Naxos, Anafi, dar şi una dintre cele mai celebre insule ale lumii, Santorini.

Toate aceste insule ale Greciei, care nu contenesc să uimească turistul în orice colţ al ţării s-ar afla, au în comun peisajul fascinant, plajele cu ape limpezi, satele şi orăşelele lor mici cu arhitectură caracteristică, precum şi vestigiile din diferite epoci ale istoriei lor seculare-preistorice, clasice, elenistice şi romane, bizantine, france, turceşti şi moderne.

Diferă însă prin atmosfera lor zgomotoasă şi cosmopolită în centrele turistice moderne, calmă şi idilică, însă în micile aşezări izolate. Santorini, ultimul loc în care a trăit Homer

Santorini, frumoasa insulă din sudul arhipelagului, cunoscută datorită fenicienilor, a vulcanului care a erupt în secolul al XV-lea îHr., dar şi ca fiind ultimul loc în care a trăit Homer, este o destinaţie de vacanţă preferată de foarte mulţi turişti. Plajele create de vulcan, unde nisipul este de culoare neagră, roşie sau albă, sunt unele dintre cele mai frumoase plaje greceşti.

Numărul impresionant de hoteluri, restaurante, cafenele, taverne şi discoteci atrage în fiecare vară zeci de mii de turişti şi transformă insula în una dintre cele mai aglomerate şi animate destinaţii de vacanţă. De menţionat însă că Santorini nu este o destinaţie recomandată pentru turiştii care caută liniştea şi singurătatea.
Capitala insulei este oraşul Fira, oraşul alb ce stă agăţat la marginea craterului format de Vulcan, şi unde acostează vasele care transportă turiştii pe insulă. În ultimul timp, tot mai mulţi cercetători sunt de părere că Santorini a fost parte din legendara Atlantida.

Legendele nu au stat departe de Santorini, insula fiind printre preferinţele tinerilor îndrăgostiţi. Lumea pierdută a Atlantidei se spune că a lăsat nemuritor spiritul zeiţei Acantar sau "Perla albă a miresei", zeiţa protectoare a mireselor.

Zeiţa apărea din valurile mării, îmbrăcată în haine de perle şi dăruia miresei o perlă unică pentru a-i binecuvânta pe cei doi soţi şi a-i proteja astfel dragostea în cuplu. Perla dăruită de zeiţă avea dimensiuni impresionante, nu era o podoabă, şi făcea parte din obiectele de decor din dormitorul soţilor.
Mireasa dăruia zeiţei buchetul său din flori de lăcrămioare.

Întâlnirea cu zeiţa se încheia cu un ceremonial al "dansului perlelor". Zeiţa pleca pe crestele valurilor, iar cei doi soţi aşteptau apusul pentru a-şi putea duce acasă darul zeiţei. Legenda spune că zeiţa mai poate fi zărită în minunata ei rochie de perle numai de îndrăgostiţi şi numai la vremea apusului.

O condiţie suplimentară ca să fii în graţiile zeiţei este ca în momentul trecerii discului solar la jumătatea orizontului cei doi îndrăgostiţi să se sărute de trei ori şi să-şi declare, fiecare, iubirea tot de trei ori. Thira sau Santorini a atras atenţia lumii întregii în ultimii ani şi datorită uimitoarelor descoperiri arheologice.

La extremitatea sudică a insulei, în apropierea satului Akrotiri, a fost dezgropat un întreg oraş minoic, cu pieţele, străzile şi casele sale cu etaj.
Săpăturile începute în anul 1967 continuă; descoperirile făcute până astăzi au relevat existenţa unei mari civilizaţii distruse de o erupţie vulcanică.

Ceea ce atrage mai presus de toate atenţia dintre toate descoperirile extraordinate făcute de arheologi sunt frescele minunate care reprezintă primăvara, antilope, maimuţe, preutese, un pescar etc. şi care sunt astăzi expuse la Muzeul Arhelogic Naţional din Atena.

În afară de siturile arheologice poate fi vizitată Fira, capitala pitorească a insulei. De pe terasele caselor albe, atârnate în vârful falezei, vei avea o privelişte panoramică asupra insuliţei vulcanice Kameni, răsărită din mare în 1573 î.Ch.

Ce trebuie sa stiti:

Pe timpul verii, temperaturile sunt ridicate, însă dacă ajungeţi în Santorini mai devreme de luna iunie, luaţi-vă şi o jachetă pentru că serile sunt răcoroase.

La Santorini se poate ajunge cu avionul de pe aeroportul internaţional din Atena. Zborul nu durează decât 40 de minute. Numeroase chartere din diferite oraşe europene ajung direct la Santorini, pe timpul verii.
În sezon, zborurile către Santorini sunt disponibile şi din Salonic.

O altă variantă de a ajunge pe insulă este prin intermediul unei ferry-boat din portul Pireu din Atena, din Creta sau Salonic, dar şi din majoritatea insulelor Cicladice. Durata călătoriei cu ferry-boatul este de şapte-nouă ore, în funcţie de locul din care plecaţi.

Muzeul Preistoric al Therei, localizat în capitala insulei, Fira.
Muzeul Arheologic situat în Fira, ce adăposteşte colecţii de sculpturi, datate din perioada arhaică sau romană, inscripţii, vase şi figurine din ceramică, din perioada elenistică.

Muzeul de folclor din Fira, situat într-o casă gen peşteră construită în 1861.
Muzeul Naval, în care se află expuse diferite obiecte marine ce provin din diferite etape istorice ale insulei, cu precădere din timpul secolului 19.

Muzeul vinului prezintă istoria industriei vinului din Santorini, din 1660 şi până în 1950, cu figurine mobile şi imobile şi efecte sonore. Degustaţi vinurile din Santorini: Boutari (Megalochori), Antoniou (Megalochori), Canava Roussos (Mesa Gonia), Koutsoyannopoulos (Messaria), Santo Wines (Pyrgos), Sigalas (Ia)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite