Santorini, insula grecească a îndrăgostiţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sejur de şapte zile pe una dintre cele mai faimoase insule din lume pleacă de la 1.000 de euro/ persoană Cicladele, arhipelag al Egeei de Sud, reunesc o serie de insule, printre care se

Un sejur de şapte zile pe una dintre cele mai faimoase insule din lume pleacă de la 1.000 de euro/ persoană

Cicladele, arhipelag al Egeei de Sud, reunesc o serie de insule, printre care se numără Dilos, Mykonos, Naxos, Anafi, dar şi una dintre cele mai celebre insule ale lumii, Santorini.

Toate aceste insule ale Greciei, care nu contenesc să uimească turistul în orice colţ al ţării s-ar afla, au în comun peisajul fascinant, plajele cu ape limpezi, satele şi orăşelele lor mici cu arhitectură caracteristică, precum şi vestigiile din diferite epoci ale istoriei lor seculare-preistorice, clasice, elenistice şi romane, bizantine, france, turceşti şi moderne. Diferă însă prin atmosfera lor zgomotoasă şi cosmopolită în centrele turistice moderne, calmă şi idilică, însă în micile aşezări izolate.

Santorini, ultimul loc în care a trăit Homer

Santorini, frumoasa insulă din sudul arhipelagului, cunoscută datorită fenicienilor, a vulcanului care a erupt în secolul al XV-lea îHr., dar şi ca fiind ultimul loc în care a trăit Homer, este o destinaţie de vacanţă preferată de foarte mulţi turişti. Plajele create de vulcan, unde nisipul este de culoare neagră, roşie sau albă, sunt unele dintre cele mai frumoase plaje greceşti. Numărul impresionant de hoteluri, restaurante, cafenele, taverne şi discoteci atrage în fiecare vară zeci de mii de turişti şi transformă insula în una dintre cele mai aglomerate şi animate destinaţii de vacanţă. De menţionat însă că Santorini nu este o destinaţie recomandată pentru turiştii care caută liniştea şi singurătatea.

Capitala insulei este oraşul Fira, oraşul alb ce stă agăţat la marginea craterului format de Vulcan, şi unde acostează vasele care transportă turiştii pe insulă. În ultimul timp, tot mai mulţi cercetători sunt de părere că Santorini a fost parte din legendara Atlantida.

Legendele nu au stat departe de Santorini, insula fiind printre preferinţele tinerilor îndrăgostiţi. Lumea pierdută a Atlantidei se spune că a lăsat nemuritor spiritul zeiţei Acantar sau "Perla albă a miresei", zeiţa protectoare a mireselor. Zeiţa apărea din valurile mării, îmbrăcată în haine de perle şi dăruia miresei o perlă unică pentru a-i binecuvânta pe cei doi soţi şi a-i proteja astfel dragostea în cuplu. Perla dăruită de zeiţă avea dimensiuni impresionante, nu era o podoabă, şi făcea parte din obiectele de decor din dormitorul soţilor.

Mireasa dăruia zeiţei buchetul său din flori de lăcrămioare. Întâlnirea cu zeiţa se încheia cu un ceremonial al "dansului perlelor". Zeiţa pleca pe crestele valurilor, iar cei doi soţi aşteptau apusul pentru a-şi putea duce acasă darul zeiţei. Legenda spune că zeiţa mai poate fi zărită în minunata ei rochie de perle numai de îndrăgostiţi şi numai la vremea apusului.

O condiţie suplimentară ca să fii în graţiile zeiţei este ca în momentul trecerii discului solar la jumătatea orizontului cei doi îndrăgostiţi să se sărute de trei ori şi să-şi declare, fiecare, iubirea tot de trei ori. Thira sau Santorini a atras atenţia lumii întregii în ultimii ani şi datorită uimitoarelor descoperiri arheologice. La extremitatea sudică a insulei, în apropierea satului Akrotiri, a fost dezgropat un întreg oraş minoic, cu pieţele, străzile şi casele sale cu etaj.

Săpăturile începute în anul 1967 continuă; descoperirile făcute până astăzi au relevat existenţa unei mari civilizaţii distruse de o erupţie vulcanică. Ceea ce atrage mai presus de toate atenţia dintre toate descoperirile extraordinate făcute de arheologi sunt frescele minunate care reprezintă primăvara, antilope, maimuţe, preutese, un pescar etc. şi care sunt astăzi expuse la Muzeul Arhelogic Naţional din Atena.

În afară de siturile arheologice poate fi vizitată Fira, capitala pitorească a insulei. De pe terasele caselor albe, atârnate în vârful falezei, vei avea o privelişte panoramică asupra insuliţei vulcanice Kameni, răsărită din mare în 1573 î.Ch.

Cicladele, perlele Mării Egee

Insulele Ciclade sau Perlele Mării Egee numără 56 de insule mai mici sau mai mari. Dilos este foarte aproape de Mykonos, care se mai numeşte insula luminii, stânca ce în trecut a fost cel mai extraordinar centru religios, artistic şi comercial al antichităţii elene, insula natală a lui Apollon şi Artemis. Astăzi Dilos nu este decât un vast câmp de ruine, printre care se remarcă: Agora (piaţa), tezaurele diferitelor cetăţi, Porticul lui Antigoni, teatrul, Terasa leilor, sanctuarul Taurilor, templul lui Apollon, pritaneul şi mai multe case din pământ decorate cu mozaicuri magnifice reprezentând delfini, un satir, Dionysos cu toiagul într-o mână şi timpanul în cealaltă, călare pe o panteră.

Mykonos, cu nenumărate biserici, mori de vânt, străduţe înguste în scări, este tipul caracteristic de insulă cicladică. Începând cu sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, ea se bucură de un mare renume internaţional şi atrage o mulţime de admiratori care aici pot să-şi petreacă în mod plăcut zilele şi nopţile.

Andros, numită în trecut Hydroussa, datorită izvoarelor sale cu ape minerale, este cea mai nordică dintre insulele Cicladelor. Capitala insulei, Andros, numită de asemenea Kato Kastro sau Chora, are case frumoase în stil insular şi un mic muzeu ce cuprinde mai ales inscripţii vechi găsite la Paleopolis, pe locul vechiului Andros.

Tinos. Nu departe de Mykonos se găseşte Tinos, o insuliţă tipică cicladică, o mică bijuterie de arhitectură populară insulară. Mai presus de toate însă, insula Tinos se mândreşte cu biserica sa în marmură, Panaghia Evanghelistria. În apropierea bisericii se află un muzeu de pictură unde sunt expuse opere originare din Tinos şi un muzeu arheologic care găzduieşte diferite antichităţi provenite în special din săpăturile făcute în templul lui Amfitri şi Poseidon.

Syros este una dintre insulele cele mai active ale mării Egee, atât din punct de vedere economic, cât şi cultural. Capitala sa, Ermoupolis, capitala Cicladelor, se mândreşte cu edificii în stil neoclasic, cum este biblioteca primăriei, vechiul teatru Apollon, ce rememorează epoca în care aceasta era un important centru maritim şi industrial. Satele de munte şi de la malul mării sunt extrem de pitoreşti.

Naxos, cea mai mare şi mai fertilă dintre insulele Cicladelor, este acoperită cu viţă-de-vie, măslini, livezi şi grădini de zarzavaturi. Acestei bogăţii agricole i se adaugă cea a solului, care produce smirghel şi marmură. Capitala, Naxos, este un orăşel pitoresc cu caracter medieval, în apropierea căruia se zăresc ruinele unei cetăţi miceniene şi poarta colosală a unui templu consacrat lui Apollon din secolul al VI-lea î.Ch.

Muzeul găzduieşte o bogată colecţie de antichităţi cicladice şi miceniene şi câteva statuete din epoca clasică. Satele insulei încântă pe toţi cei care caută un "colţişor liniştit". Milos, insula Afroditei (Venus) şi catacombele sale, constituie, împreună cu Kimolos, Antimilos şi Folegandros, grupul Cicladelor sud-vestice. Aici a fost descoperită, în secolul trecut, celebra statuie a lui Venus, gloria Muzeului Luvru. Aproape de satul Klima se află catacombele cele mai importante din lume după cele de la Roma. Amenajate în secolul I d.Ch., ele au o lungime de 200 m, labirintul galeriilor lor închide 294 de morminte săpate în ziduri sau în pământ şi decorate cu simboluri sau fresce.

Joc de culoare alb-albastru

În Santorini se ajunge mai mult pe apă, o excursie sau o variantă de traseu putând începe din Creta. Deacolo, pe un vas de croazieră de lux se ajunge în frumoasa insulă alb-albastră în circa patru ore. Aşezată mai mult pe înălţime, cu case şi alei şerpuite ce duc către un vârf ce-ţi oferă o privelişte superbă, Santorini trăieşte numai din turism şi artă meşteşugărească.

Localnicii şi-au deschis fiecare ori o cafenea, ori un mic restaurant sau o tavernă, ori un magazin cu obiecte tradiţionale. Dacă nu au una din toate acestea, atunci cu siguranţă casa este transformată în pensiune. Majoritatea caselor au câte o mică piscină şi, cu cât eşti mai la înălţime, cu atât poţi privi mai bine în piscinele ori curţile celorlalţi ori să vezi marea de un albastru intens. Multe case sunt reşedinţe de vacanţă şi sunt folosite doar vara, iarna vântul puternic fiind destul de greu de suportat. Practic, insula poate fi străbătută de la un capăt la altul în maximum două ore la pas (străduţele înguste nu permit decât acces pietonal) şi poţi să-ţi cumperi fie obiecte de ceramică, fie o cafea ori alte suveniruri din insula iubirii. De menţionat ar fi că preţurile sunt de două-trei ori mai mari decât în Grecia continentală.

Pentru îmbarcarea într-un mijloc de transport plutitor este nevoie să cobori nişte trepte şerpuite ori să plăteşti pentru un teleferic circa 4 euro/persoană. Coborârea pe scări se poate face pe măgăruş, preţul fiind mai mic şi excursia mai pitorească. Trebuie ţinut cont de hurducăielile măgăruşului şi de faptul că traseu e presărat cu fecale ale acestuia, urât mirositoare. Dacă alegeţi Santorini, pentru o vacanţă frumoasă este de preferat să închiriaţi în zonă un mijloc de transport cu care să vă deplasaţi prin împrejurimi. Astfel, merită închiriată o maşină sau, mai ieftin, un scuter, cu care să vă plimbaţi pe insulă. Există şi varianta transportului cu un autobuz special pe ruta Kamari-Fira-Oia, însă ar fi de preferat să rămâneţi o seară în Oia pentru a prinde un apus de soare. Prin urmare, cel mai indicat este închiriatul unei maşini de care să dispuneţi după bunul plac.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI

Pe timpul verii, temperaturile sunt ridicate, însă dacă ajungeţi în Santorini mai devreme de luna iunie, luaţi-vă şi o jachetă pentru că serile sunt răcoroase.

La Santorini se poate ajunge cu avionul de pe aeroportul internaţional din Atena. Zborul nu durează decât 40 de minute.

Numeroase chartere din diferite oraşe europene ajung direct la Santorini, pe timpul verii.

În sezon, zborurile către Santorini sunt disponibile şi din Salonic.

O altă variantă de a ajunge pe insulă este prin intermediul unei ferry-boat din portul Pireu din Atena, din Creta sau Salonic, dar şi din majoritatea insulelor Cicladice. Durata călătoriei cu ferry-boatul este de şapte-nouă ore, în funcţie de locul din care plecaţi.

NU RATAŢI !

- Muzeul Preistoric al Therei, localizat în capitala insulei, Fira.

- Muzeul Arheologic situat în Fira, ce adăposteşte colecţii de sculpturi, datate din perioada arhaică sau romană, inscripţii, vase şi figurine din ceramică, din perioada elenistică.

- Muzeul de folclor din Fira, situat într-o casă gen peşteră construită în 1861.

- Muzeul Naval, în care se află expuse diferite obiecte marine ce provin din diferite etape istorice ale insulei, cu precădere din timpul secolului 19.

- Muzeul vinului prezintă istoria industriei vinului din Santorini, din 1660 şi până în 1950, cu figurine mobile şi imobile şi efecte sonore.

- Degustaţi vinurile din Santorini: Boutari (Megalochori), Antoniou (Megalochori), Canava Roussos (Mesa Gonia), Koutsoyannopoulos (Messaria), Santo Wines (Pyrgos), Sigalas (Ia)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite