Salzburg, un oraş închinat lui Mozart

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a murit acum 250 de ani, compozitorul atrage, în oraşul în care s-a născut, mai mulţi turişti pe cap de locuitor decât Veneţia şi Florenţa În loc de Salzburg ("Oraşul de

Deşi a murit acum 250 de ani, compozitorul atrage, în oraşul în care s-a născut, mai mulţi turişti pe cap de locuitor decât Veneţia şi Florenţa

În loc de Salzburg ("Oraşul de sare"), burgul s-ar putea numi mai degrabă "Mozartburg". De cum ajungi în zonă, numele celebru se repetă obsesiv, sâcâitor, agresiv, în oricare parte te-ai îndrepta.

Ceasuri, tricouri, bomboane, căni şi farfurioare, suveniruri de tot felul, toate sunt imprimate cu arhicunoscutul profil al lui Wolfgang Amadeus Mozart, de parcă geniul muzicii n-ar fi compus doar partituri celebre, ci ar fi făcut la viaţa lui şi bomboane, şi suveniruri, şi tricouri. Tot oraşul îi cântă acum osanale şi vinde scump imaginea celui pe care, acum mai bine de 250 de ani, îl îngropa sărăcăcios într-un loc rămas deocamdată neştiut din cimitirul Sfântul Marx.

Baroc "sehr schön"

Saturat până la refuz de Mozart-cel-kitch de pe suveniruri, traversezi burgul gotic, spaţiul baroc şi oraşul renascentist, peste care veghează din orice colţ imaginea fortăreţei Hohensalzburg, ridicată de arhiepiscopul Gebhard pe la 1060. La urma urmei, oraşul de pe malurile Salzah-ului nu înseamnă doar Mozart; înseamnă mai multe oraşe într-unul, cel al bisericii catolice, cu monumentele sale de cult, cel al artelor plastice şi, nu în ultimul rând, cel al muzicii. La cumpăna secolelor al VII-lea şi al VIII-lea, Rupert, episcop de Worms şi rudă a Merovingienilor - regii francilor, a întemeiat aici Mânâstirea Sfântul Petru, cea mai veche din Austria (basilică romanică refăcută în secolele XVII-XVIII, ce poate fi văzută în Piaţa Catedralei). Opera lui Rupert a fost continuată de irlandezul Virgiliu, care a patronat construirea primei catedrale din Salzburg.

Pe la 1200 a fost construit marele dom, cu cinci nave, una dintre cele mai mari construcţii romanice din acea vreme, din întregul spaţiu lingvistic german. După 1600, arhiepiscopul Wolf Dietrich de Raittenau, alături de Markus Sittikus von Hohenems şi Paris Lodron, a reconstruit oraşul în stil baroc. Aşa se face că în Salzburg au fost ridicate, de către arhitecţi italieni (Vicenzo Scamozzi et Santino Solari), primele construcţii mai importante ale barocului timpuriu austriac. De altfel, în 1617 s-a reprezentat la Salzburg, pentru prima oară în Austria, o operă italiană.

În Rezidenzplatz, cele 35 de clopote turnate ale Glockenspielului - turnul orologiu din secolul al XVII-lea - reamintesc de apetitul pentru muzică al austriecilor. Barocul defineşte şi Palatul, şi parcul Mirabell, terminat de arhiepiscopul Dietrich von Rattenau la începutul secolului al XVII-lea. Dar, oricât ai încerca să scapi de zeul protector al Salzburgului, nu reuşeşti. Amadeus răsare la fiecare colţ de stradă, are statuie, ridicată în 1842, o casă memorială - casa maestrului de dans Tanzmeisterhaus - pe Getreidegasse, la numărul 9, iar sala din reşedinţa arhepiscopală unde a dirijat la şase ani poartă numele de Mozarteum. Festivalul Mozart se organizează anual încă din 1877, iar industria marketingului nu se opreşte aici, pentru că W. A. Mozart este încă o emblemă care se vinde foarte bine.

Ponturi

Nu cumparaţi celebrele bomboane "Mozartkugeln" din centrul istoric al oraşului, unde sunt foarte scumpe. Le găsiţi şi în centrele comerciale de la periferie, mult mai ieftine;

În oraş, majoritatea magazinelor închid după ora 17:00;

Dacă vreţi să savuraţi din plin frumuseţea oraşului, nu vă alăturaţi grupurilor mari de turişti.

Oferte

Premier Tour - circuit "Austria-Lacurile Alpine", 6 zile, 250 euro/persoană

New Travel - circuit "Austria-Lacurile Alpine", 6 zile, 250 euro/persoană

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite