Safari în Kenya, interzis celor slabi de înger

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul unui sejur de 10 zile în ţara de la poalele lui Kilimanjaro pleacă de la 2.100 de euro de persoană Africa şi inima ei: Kenya, locul pe care toată lumea îl ştie din documentare

Preţul unui sejur de 10 zile în ţara de la poalele lui Kilimanjaro pleacă de la 2.100 de euro de persoană

Africa şi inima ei: Kenya, locul pe care toată lumea îl ştie din documentare rulate cu succes pe Discovery sau National Geographic. O lume care încearcă să se conserve, un tărâm în care viaţa şi moartea nu reprezintă altceva decât imaginea la scară reală a "Animal Planet". O călătorie interzisă celor care nu iubesc natura şi aventura.

Ceea ce în limba swahili, limba vorbită de cei circa 31 de milioane de băştinaşi, înseamnă călătorie, pentru turişti înseamnă safari. Un vis pe cale să se împlinească, un cuvânt sinonim cu aventura. De aceea un periplu prin Kenya este de evitat de către cei pentru care vacanţa înseamnă a sta liniştit cu burta la soare, eventual cu un pahar "de ceva" în mână. Aventura începe încă din Nairobi, pe al cărei aeroport aterizezi după mai mult de jumătate de zi de la plecarea din Bucureşti. Oraşul are de toate, de la zgârie-norii din centru la ghetourile nu departe de acesta. Oraşul este periculos, sfaturile tuturor indicând evitarea, sub orice formă, a deplasării fără ghid. Chiar dacă urbea are şi zone luxoase, şi hoteluri cu restaurante care oferă şi ce nu ai visat. Însă Nairobi nu este decât o "haltă" până la aventura vieţii, cea care ne aduce pe aceste tărâmuri: safari pe Continentul Negru.

Pentru cei cu mai puţin curaj, a fost creată "dawa", o băutură din "n" ierburi, ceva alcool, miere şi lămâie. Licoarea, spun gazdele, ţine la distanţă o mulţime de boli, de care nici nu ai fi aflat dacă nu ar fi existat acest antidot. Apoi, la drum, căci nu este timp de pierdut: opt la sută din suprafaţa Kenyei este acoperită de rezervaţii naturale, care, pentru unii, nu mai au nevoie de prezentare: Masai Mara, Amboseli şi lacul Nakuru. Şi plaje de sute de kilometri, lacuri, cascade, păduri tropicale şi deşert. Totul vegheat de la înălţime de cel mai înalt munte al Africii, Kilimanjaro, care a incitat, deopotrivă, imaginaţia regizorilor de film şi a exploratorilor. Sau a oamenilor simpli, care vin astăzi cu sutele de mii să "respire" un pic din aerul majestuos al acestuia.

"Nu sunteţi la zoo"

Primul popas, parcul Amboseli. Aici se ajunge după cinci ore de mers cu "bus" aproape blindat, condus de ghid întâi pe drumul asfaltat, apoi pe cel de rezervaţie, cu praf roşu sau gălbui. Calea, străjuită de palmieri, arbori de accacia şi apoi doar de ierburile savanei. Maşina, destul de înaltă, este blindată şi pe dedesubt şi pe laterală, iar trapa se închide cu repeziciune. Mai mult contează însă vigilenţa şi experienţa şoferului.

Asta se vede la puţină vreme după pătrunderea în rezervaţie: principala sarcină a şoferului este să menţină, sub orice formă, o cale de scăpare din asaltul turmelor. Măcar pe laterală, dacă nu înainte, căci nu se ştie niciodată. Elefanţii care trăiesc aici, chiar dacă au văzut oameni şi aparate de fotografiat, nu sunt totuşi după gratii. "Nu sunteţi la zoo", acesta este laitmotivul zilei. Asta o ştiu şi elefanţii, care nu vor să elibereze drumul, sub niciun fel. Amboseli concurează la titlul de "patrie" a antilopelor gnu, care trăiesc aici în turme uriaşe, a zebrelor săltăreţe şi a girafelor. O lecţie de biologie, pe viu, cu "big five" pentru astăzi: lei, leoparzi, elefanţi, bivoli şi rinoceri. Şi nu ştii cine pe cine observă, de vreme ce antilopele şi chiar taurii nu ezită să se apropie de "atacatorii" cu bliţuri.

Adevăraţii prădători, leoaicele şi familia lor, sunt şi ei la post, salivând după meniul gustos care saltă în zare: struţi, babuini şi, mai rar, hipopotami. Oricum aceştia se lasă greu de prins, fiind foarte periculoşi şi pentru om. Cu atât mai puţin turmele de elefanţi, care sunt pe atât de posesivi cu domeniile lor pe atât de periculoşi pentru cei care le încalcă.

Acasă la "big five"

În Parcul Tsabo, "decorul" se schimbă, pădurile luând locul arbuştilor de stepă. Şi elefanţii sunt mai violenţi, oricum sunt vizibili mai robuşti decât cei din Amboseli. Peisajul este de neuitat, culorile calde şi contrastante ale zonei străjuind la baza lui Kilimanjaro. Totul poate fi urmărit de sus, de pe platourile naturale pe care au fost construite centrele de cazare elegante, construcţii pitoreşti, o combinaţie de stil colonial cu cel local, care ţin locul hotelurilor clasice. "Logde" sunt nişte camere suspendate pe piloni, pe sub care trec nestingherite sălbăticiunile. Au fost dotate cu tot confortul, energie electrică, apă curentă, apă caldă şi chiar şi aer condiţionat. Toate paturile au balanchin, împotriva insectelor. Rămânând la acest capitol, trebuie să ştiţi că sunt voci care spun că ţânţarii sunt cei mai mari duşmani ai omului pe aici, malaria fiind doar unul dintre motive. De aceea, este obligatoriu să consultaţi medicul înainte de a lua decizia unui periplu prin Kenya, mai ales că trebuie făcut din timp un tratament preventiv împotriva malariei, iar vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu. Revenind la cazare, complexurile sunt ridicate în zone în apropierea unor surse de apă, pentru a asigura astfel afluxul de animale şi deci şi spectacolul.

Unele dintre necuvântătoare pot fi văzute şi noaptea, atrase prin diferite metode de angajaţii complexului, iar spectacolul din penumbră al sălbăticiunilor chiar că nu are egal. Lodge-urile sunt potrivite şi pentru o seara romantică, la lumina candelelor, asta dacă nu vă sperie ţipătul nu ştiu cărei păsări sălbatice sau cel mai amplu, al prădătorilor. Bucatele sunt şi ele la fel de exotice, printre specialităţi remarcându-se preparatele din struţ şi crocodil la proţap. Pentru cine a vrut. Oriunde ai ales să-ţi petreci noaptea, în corturile mari, acoperite cu stuf, dar dotate cu tot confortul, sau în lodge, gazdele s-au gândit că la un moment dat s-ar putea să-ţi fie frică de ceva.

Astfel încât ai la capul patului un soi de fluier, cu care să ceri ajutor. Chiar dacă sunteţi înconjuraţi de animale sălbatice, de păsări cu pene minunate, pe care le poţi vedea şi dimineaţa "la o cafea", este bine ca vânătorii să ştie că aici vânătoarea este interzisă. Masaii, exoticii membri ai triburilor devenite acum celebre în lume, sunt singurii care o pot face, cu toate că ei nu consumă carne, ci doar beau sângele vitelor. După care folosesc unguente din ierburi pentru a vindeca rana animalului... Asta nu înseamnă că autorităţile nu au probleme serioase cu braconierii, existând porţiuni de drum pe care turiştii merg păziţi de soldaţi, din această cauză.

Sezonul perfect: lunile iunie-septembrie

Ce mai puteţi vedea: La poalele lanţului muntos Kilimanjaro, înalt de aproape 5.200 de metri, care a dat de altfel numele ţării, se află rezervaţia Masai Mara, unde trăiesc "greii" savanei: leul, leopardul, rinocerul, bivolul, hipopotamul şi girafa. Aceştia pot fi observaţi în mediul lor natural, nefiind acceptate în parc niciun fel de aşezări omeneşti. La nord de Nairobi se află lacul Nakuru, unde trăiesc milioane de flamingo roz. Mai puteţi găsi aici rinoceri albi şi negri, bizoni, leoparzi, lei, girafa de Rothschild, maimuţa de Columbus albă şi neagră, elani, antilope sud-africane, vidre.

Masai Mara este bine să fie vizitată în lunile iunie-septembrie, atunci când milioanele de antilope gnu o iau la picior spre sud în căutarea hranei. Şi în urma lor prădătorii - lei, leoparzi, hiene şi şacali. Sunt două sezoane ploioase aici, în perioada martie-mai şi octombrie-decembrie. Oricum este destul de cald, astfel că bumbacul este cea mai bună îmbrăcăminte pentru aerul fierbinte şi uscat. Atenţionarea de cod roşu devine permanentă pentru Parcul Amboseli.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI

În funcţie de anotimp şi de locul vizitei, aveţi nevoie de o garderobă destul de bogată, incluzând chiar şi haine mai groase pentru nopţile reci

Lunile ianuarie-martie sunt cele mai uscate şi fierbinţi. Urmează anotimpul ploios, care poate dura până în mai sau
chiar iunie. Luna septembrie este în general însorită şi plăcută, iar noiembrie ploioasă

Hotelurile şi restaurantele bune oferă apă purificată. Niciodată să nu beţi apă de la o cişmea de pe stradă. Beţi doar apă îmbuteliată

Moneda oficială este shillingul (1 shilling = 100 cenţi). Monedele sunt de 10, 5, 1 and 50 c, iar bancnotele de 10, 20, 50, 100, 500 şi 1,000 Sh

În general, există o taxă pe servicii de 10%. Ghidul pentru safari aşteaptă un bacşiş de 100-200 shillingi pe zi

Trebuie făcut din timp un tratament preventiv împotriva malariei, iar vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu

Viza pentru Kenya se obţine şi se achită la sosirea în Nairobi, pe aeroport. Costă circa 50 de dolari. Paşaportul trebuie să fie valabil şase luni

Nu cumpăraţi fildeş sau piei de animale pentru că exportul acestora este interzis. Dacă mergeţi la plajă, trebuie să aveţi în vedere că sunteţi într-o ţară predominant musulmană.

NU RTATI

- Safari în parcul Amboseli

- Întâlnirea cu cei "cinci mari" din cele două parcuri Tsabo

- Băutura "dawa", un leac catalogat ca având puteri miraculoase împotriva a o mulţime de boli

- Chifteluţele de struţ şi frigăruile uriaşe

- Spectacolul "pe viu" oferit noaptea de vietăţile savanei şi pădurilor

- O cină romantică la lumina candelelor

- Artizanatele şi bibelourile sunt foarte frumoase, ca şi coşurile Masaii, sculpturile în lemn, piatră sau ţesături. Obţineţi preţuri mult mai bune dacă negociaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite