SIF Transilvania vrea să dărâme zeci de hoteluri vechi de pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea de Investiţii Financiare vrea să investească 100 milioane de euro în noi unităţi de cazare în următorii trei ani Peste 90% din hotelurile deţinute de SIF Transilvania pe

Societatea de Investiţii Financiare vrea să investească 100 milioane de euro în noi unităţi de cazare în următorii trei ani

Peste 90% din hotelurile deţinute de SIF Transilvania pe litoral care nu au fost renovate ar putea fi dărâmate în viitorul apropiat, în locul lor urmând să apară noi construcţii şi ansambluri de vile de lux destinate închirierii.

SIF Transilvania, cel mai mare investitor din turismul autohton, are planuri mari pentru următorii doi ani în ceea ce priveşte infrastructura de cazare şi tratament din ţară, pentru care se arată dispusă să cheltuiască peste 100 de milioane de euro.

Pe litoral, după cum a explicat pentru "Adevărul", Mihail Fercală, preşedintele şi directorul general al SIF Transilvania, se are în vedere "demolarea a peste 90% din hotelurile deţinute, pentru că nu mai pot fi reabilitate". Majoritatea acestora sunt unităţi clasificate la categoria una şi două stele. "Le-am scos la vânzare, dar nu le vrea nimeni", mai spune oficialul SIF.

Practic, se doreşte modernizarea unităţilor Bran, Brad Bega din Eforie Nord şi se lucrează deja la dezvoltarea unui complex deosebit în Saturn, prin modernizarea unităţilor Cleopatra şi Narcis. Aceste două unităţi de patru stele, a căror capacitate de cazare va depăşi 1.200 de locuri, vor fi unite printr-un parc de distracţii acvatic. "În Venus, probabil că vom ridica un complex de vile de cinci stele pentru închiriat.

Deocamdată nu ştim ce se va întâmpla cu unităţile Mioriţa şi Neptun. Nici celelalte zeci de hoteluri din judeţul Constanţa nu mai pot fi reabilitate, ci urmează să facem noi construcţii, pentru că niciun hotel construit în anii "70-"80 nu mai merită a fi reabiliat. Spaţiile sunt mici, nu mai corespund standardelor actuale", a mai spus Fercală.Investiţia pe litoral în următorii ani se ridică la 35 milioane de euro.

Pe de altă parte, SIF Transilvania şi-a mai propus să investească în infrastructura de tratament, în dorinţa de a transforma litoralul într-o staţiune balneo, ceea ce permite prelungirea sezonului cu încă două luni.

Dezvoltarea infrastructurii de tratament

THR Marea Neagră mai are în portofoliul său 41 de hoteluri, concentrate mai ales în sudul litoralului, după ce trei unităţi au fost vândute recent. Dintre acestea, şase au fost supuse repaţiilor capitale, fiind ridicate la clasificarea trei stele, un număr de cinci alte unităţi fiind în curs de reabilitare.

Planurile de investiţii, care vor fi supuse AGA de luna viitoare, nu vizează numai litoralul. Se studiază posibilitatea reînfiinţării staţiunii de tratament Oglinzi din judeţul Neamţ, precum şi ridicarea unui hotel de trei stele în centrul Capitalei, numai ultima necesitând o investiţie de circa 12 milioane de euro. De asemenea, planurile SIF Transilvania vizează modernizarea hotelurilor din Tuşnad, Băile Felix, Covasna şi construirea a două hoteluri noi în Tuşnad. De unde bani?

Mihail Fercală spune că sumele vor proveni din resursele proprii şi oferte publice, atrăgând atenţia că nu banii sunt problema, ci ritmul lent cu care se poate construi în România, din cauza birocraţiei şi a lipsei specialiştilor. Baza hotelieră promovată de SIF Transilvania prin Transilvania Travel, reprezentată de cele 61 de hoteluri proprii cu 21.500 de locuri de cazare, a adus în primele opt luni ale lui 2007 o cifră de afaceri de circa 10,5 milioane de euro, o creştere de două milioane de euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite