Românii revigorează turismul din Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii din domeniu susţin că străinii nu prea se înghesuie să viziteze această rezervaţie unică în Europa După un an dezastruos la capitolul încasări, proprietarii de pensiuni

Operatorii din domeniu susţin că străinii nu prea se înghesuie să viziteze această rezervaţie unică în Europa

După un an dezastruos la capitolul încasări, proprietarii de pensiuni şi hoteluri din Delta Dunării se aşteaptă acum la creşterea numărului de clienţi care le vor trece pragul. Estimările lor de majorare a gradului de ocupare a capacităţii de cazare se bazează în special pe sosirile turiştilor români.

Optimismul este cuvântul la ordine în Deltă după ce sezonul 2006 a stat sub zodia nefastă a gripei aviare, care a redus considerabil încasările din turism ale operatorilor. "Până în prezent, încasările au depăşit nivelul înregistrat pentru tot anul trecut. Estimăm un grad de ocupare al capacităţii de cazare de minimum 65% pentru 2007", a declarat, pentru "Adevărul", Cornel Găină, proprietarul complexului Cormoran din Uzlina. Acesta spune că, anul trecut, hotelul şi cele 15 vile clasificate la trei stele, respectiv trei margarete au fost vizitate de foarte puţini turişti străini, majoritatea rezervărilor fiind anulate. "În 2006, doar 12% din clienţi au fost străini, faţă de 55% cât am avut acum doi ani", mai spune Cornel Găină. Acesta se aşteaptă la o redresare a cererii, estimând ca un nivel mediu de 30-35% din capacitatea de cazare să fie "adjudecat" de turiştii străini în cursul acestui an.

All-inclusive plutitor, ultima noutate

Silviu Gheorge, şeful Filialei Tulcea a Asociaţiei Naţionale a Turismului Rural, Ecologic şi Cultural - ANTREC şi investitor în Deltă, spune că pentru pensiunile din zonă anul în curs se anunţă a fi foarte bun, comparativ cu 2004 şi 2005. "Ne aşteptăm la circa 100.000 de turişti în acest an, jumătate din ei urmând să fie din România", declară reprezentatul ANTREC. Acesta spune că, faţă de anul trecut, se constată o diversificare a ofertei de cazare şi agrement specifice zonei, după ce au fost inaugurate circa 30 de noi pensiuni, majoritatea la trei margatere. În acelaşi timp, oferta de transport s-a îmbunătăţit cu nave performante care respectă normele euro 4 de poluare. Oferta pentru segmentul de lux s-a îmbogăţit şi ea, un exemplu fiind complexul Holbina, de patru margarete din Dunavăţu de Jos. Proprietarul unităţii, Theodor Badiu, declară că vrea să acceseze fonduri europene pentru a ridica clasificarea la cinci margarete.

Oferta de trei margarete

Un aport considerabil la creşterea circulaţiei turistice în zonă îl au companiile, care-şi trimit angajaţii sau colaboratorii în Deltă, drept recompensă pentru rezultatele sau colaborarea bună avute. Alături de cele câteva locaţii de trei şi patru stele, în top sunt sunt şi croazierele pe hoteluri plutitoare de lux. În Deltă sunt aproximativ 20 de astfel de unităţi, care oferă, contra unui tarif de circa 65 de euro pe zi de persoană, alături de cazare, pensiune completă şi posibilitatea unor excursii de agrement cu bărci cu motor rapide şi echipament nautic şi de pescuit. Iulian Diaconu, administratorul hotelului plutitor de patru stele Deltasincron, spune că se aşteaptă la un an bun, cu toate că începutul nu a fost aşa de promiţător. Astfel de produse turistice sunt foarte gustate şi de către turiştii străini, care reprezintă în acest moment 30% din clientela hotelului Deltasincron. Înainte de apariţia gripei aviare, circa 70% din clienţi erau străini, mai declară Iulian Diaconu. Veşti bune au şi proprietarii de pensiuni din zonă, care declară "că se simte că moda a readus Delta în atenţia turiştilor", după cum spune Mirela Dragulin, administratorul pensiunii Delta Club de patru margarete din Maliuc.

O destinaţie pentru toate buzunarele

Tarifele la unităţile de acest nivel de confort sunt la nivelul de 55-50 de euro de persoană pe zi, pensiune completă. Delta nu este însă o destinaţie ieftină, cu toate că sunt şi posibilităţi de cazare la tarife acceptabile şi pentru cei cu posibilităţi mai modeste, dovadă fiind faptul că cele mai multe unităţi de cazare sunt de trei margarete. La această din urmă categorie, tariful pentru o persoană pentru pensiune completă este de circa 50 euro pe zi. Pentru categoria două margarete, o cameră de două paturi costă circa 60 de lei, preţ în care nu este inclus şi micul dejun. În 2003, numărul turiştilor care au vizitat Delta s-a situat la jumătatea celor care obişnuiau să viziteze tărâmurile dintre ape înainte de 1989. Astfel, în cel mai bun an de după Revoluţie, în Deltă au fost circa 75.000 de turişti. În 2005 însă, numărul vizitatorilor Deltei nu a depăşit 50.000, cu toate că sezonul turistic aici nu se încheie nici măcar iarna. Delta Dunării va constitui, cu siguranţă, un element central în Master-planul din Turism care va fi definitivat în cursul acestei veri. Însuşi premierul Călin Popescu Tăriceanu a indicat Delta ca fiind, alături de mănăstirile din nordul Moldovei, una dintre destinaţiile autentice care individualizează oferta autohtonă din industria ospitalităţii de cea externă.

Curse Tarom pe relaţia Bucureşti - Tulcea

Lucia Morariu, secretar de stat responsabil cu activitatea de turism din cadrul Ministerului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, a declarat, pentru "Adevărul", că, din 15 iunie şi până în septembrie, pe aeroportul din Tulcea va ateriza, săptămânal, câte o cursă Tarom din direcţia Bucureşti.

"Preţul va fi clar adaptat cu ceea ce se poate susţine piaţa", anunţă Lucia Morariu, care declară că există în Deltă operatori care garantează ei un anumit număr de locuri pe cursă. Instituţia pregăteşte documentaţia pentru campania de promovare internă şi externă a Deltei drept o destinaţie de ecoturism, caietele de licitaţii urmând să fie definitivate până la finele săptămânii viitoare.

Lucia Morariu a mai declarat că în 12 iunie vor fi organizate concursurile pentru ocuparea posturilor de şefi ai birourilor de turism ale României în străinătate. "Vom dubla numărul angajaţilor (la doi - n.r.) pentru birourile din Austria, Germania, Franţa şi Anglia, dat fiind potenţialul mare al acestor pieţe", ne-a mai informat secretarul de stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite