România, ocolită de turiştii nemţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un top realizat de Automobil Clubul German, ţara noastră nu intră în primele 50 cele mai ieftine destinaţii turistice din Europa Specialiştii care au realizat acest sudiu spun că

Într-un top realizat de Automobil Clubul German, ţara noastră nu intră în primele 50 cele mai ieftine destinaţii turistice din Europa

Specialiştii care au realizat acest sudiu spun că România nu este o destinaţie preferată de nemţi pentru că are o infrastructură rutieră deficitară şi curse low-cost puţine.

România rămâne o destinaţie necunoscută pentru nemţi, deşi, în ultimii şase ani, numărul de turişti germani care ne-au vizitat ţara a crescut de aproape zece ori.

Clasamentul privind cele mai ieftine concedii a fost făcut în colaborare cu DerTour, agenţie care oferă vacanţe în toată Europa. România nu a fost inclusă în acest raport întrucât nu figura printre primele 50 de destinaţii preferate de turiştii germani.

"Nu sunt suficienţi operatori low-cost care frecventează Bucureştiul sau alt oraş din ţară. Astfel, costurile de transport sunt mai mari", a declarat pentru "Adevărul", Peter Zimmer, directorul departamentului turism din ADAC. El a menţionat totuşi că agroturismul românesc a făcut progrese foarte mari şi se poate vorbi de calitate. "În plus, România are multe de oferit, de exemplu mănăstirile din Bucovina i-ar impresiona pe nemţi, doar că ei nu ştiu unde sunt situate", a mai spus Zimmer.

ADAC a realizat studiul prin compararea a 50 de destinaţii turistice preferate de nemţi din Europa, fiind estimate cu această ocazie preţurile în aproximativ cinci locaţii, în fiecare din cele zece ţări testate.

25 milioane de nemţi consultă site-ul ADAC

Informaţiile furnizate de Automobil Clubul German pe site-ul său, www.adac.de, sunt în primul rând utile celor 25 milioane de membri ai săi împreună cu familiile, pentru care organizaţia verifică, de fiecare dată, locaţiile în care aceştia urmează să călătorească. Pentru a putea realiza comparaţia, experţii au cumpărat 48 de produse, de la cupe de îngheţată şi până la chiloţi de baie şi şezlonguri de ştrand, în medie fiind cheltuiţi 323 de euro pentru aceste mărfuri.

În urma analizării acestor indicatori a rezultat că Franţa este cea mai scumpă destinaţie de concediu, aici fiind cheltuită suma de 402 de euro. În acelaşi timp, în Polonia, turiştii cheltuiesc doar 261 de euro. Studiul ADAC a indicat faptul că staţiunea turistică Ustka, de pe coasta poloneză a Mării Baltice, este cea mai ieftină locaţie turistică, cea mai scumpă fiind staţiunea franceză Arcachon din golful Biscaya.

În Polonia s-au cheltuit 81% la sută din valoarea medie a coşului de cumpărături - de 323 euro, în Grecia - 87%, în Portugalia - 91%, în Spania - 92%, Turcia - 93%, Germania 96%. Peste valoarea medie s-a cheltuit în Croaţia - 105%, Italia - 112%, Danemarca - 117% şi Franţa (125%).

Cel mai scump camping, în Italia

Şi în ceea ce priveşte locurile de camping există mari diferenţe de preţ în Europa. Şi din acest punct de vedere, România lipseşte de pe harta europeană. Niciun camping din ţară nu îndeplineşte standardele europene şi lipseşte astfel din orice recomandări făcute de ADAC. "Ele sunt izolate, mici şi nu corespund normelor sanitar-veterinare. În plus, nu sunt nici bine încălzite", mai spune Zimmer. Excepţie face, în opinia acestuia, campingul Europa din Timişoara. Este bine de ştiut că mulţi turişti din Germania aleg să călătorească în vacanţă cu rulota sau bicicleta şi se cazează în campinguri.

Unul dintre cele mai scumpe campinguri este în Italia, unde se cheltuie în medie 41 de euro pe noapte. În Sardinia şi pe insula Elba este nevoie chiar de sume de peste 50 de euro pe noapte. În partea de jos a scalei preţurilor se află Polonia, unde se plătesc în medie 22 euro pe noapte. Conform observaţiilor ADAC, citaţi de Rompres, operatorii campingurilor au majorat preţurile lor pentru sezonul 2008 doar moderat, în Austria spre exemplu cu cinci procente, în Elveţia cu patru, iar în Germania cu unu la sută. În Germania, operatorii de campinguri practică un preţ mediu de circa 24 euro pe noapte, Germania aflându-se astfel pe locul trei în topul ţărilor cu campinguri ieftine. Pe lângă Polonia, doar Ungaria se mai situează printre ţările ieftine la acest capitol, cu 23 de euro pe noapte.

Peste media de preţ europeană, de 31 euro pe noapte într-un camping, se situează ţări precum Spania (37 euro), Danemarca (35 euro), Croaţia (33 euro) şi Franţa (32 euro).

Cine este ADAC

Asociaţia Automobiliştilor Germani se mai numeşte şi "îngerii Galbeni", deoarece dacă un membru al clubului are o problemă cu maşina, aceştia vin şi o repară sau le pun alta la dispoziţie, ori îi ajută să ajungă în ţară.

ADAC are şi agenţie de voiaj pentru membrii lor, au vase de croazieră şi au cel mai mare număr de persoane care călătoresc cu caravanele şi iahturile.

Asociaţia are 16 milioane de membri, cu familiile ajungând la 26 milioane. Plătesc o taxă anuală, iar în momentul în care anunţă că vor să călătorească în altă ţară sau chiar în Germania, aceştia le pun la dispoziţie o mapă întreagă de informaţii şi hărţi.

ADAC are o serie de experţi care controlează calitatea plajelor în străinătate, a campusurilor şi a marinei din ţările care sunt vizitate de către turiştii germani. Odată ce a primit clasificarea sau simbolul ADAC, acel motel, camping poate primi turişti germani şi este promovat în toate materialele lor. Pe plan mondial este cea de-a doua organizaţie cu un asemenea număr de membri, prima fiind în America.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite