De Revelion, romanii au ales pensiunile turistice din Bucovina, Bran si Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- ne spune Maria Stoian, presedintele ANTREC

Anul acesta, Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) a avut mai multe programe interesante pentru turisti. Care sunt zonele preferate de romani si straini, ne-a spus Maria Stoian, presedintele ANTREC.
- Care au fost cele mai cautate zone agroturistice anul acesta?
- Ca in fiecare an, preferatele turistilor au fost Bucovina, Maramures, Brasov si Marginimea Sibiului, dar anul acesta a fost foarte cautata Delta Dunarii. Tot anul acesta am observat ca atrag din ce in ce mai mult programele turistice tematice. Asa a fost "Vacanta ecologica anti-stres" in Neamt, "Drumul vinului" in Vrancea, "Pe urmele lui Brancusi" in Gorj si "Scoala Naturii" in Bran. De exemplu, in Neamt, turistii au avut ocazia sa viziteze Cheile Bicazului, Lacul Rosu, Masivul Ceahlau, Manastirile Bistrita, Agapia, Humor si Voronet, dar si sa se bucure de o plimbare cu barca pe Lacul Bicaz si sa ia un pranz la o stana din zona pentru a vedea cum se prepara in mod traditional branza.
- Au mai fost interesati turistii straini de pensiunile agroturistice din Romania?
- Cu fiecare an care trece, creste numarul turistilor straini care aleg turismul rural romanesc. Cei mai multi sunt din Franta, Germania, Ungaria, dar si din Olanda, Austria si Israel. Asta arata si ca promovarea prin Internet castiga din ce in ce mai mult teren. Cea mai de succes destinatie turistica a strainilor a fost anul acesta Delta Dunarii.
- In ce zone s-au inghesuit turistii pentru sarbatorile din acest an?
- Rezervarile pentru sarbatorile din anul acesta au mers mult mai lent decat in anii trecuti in primul rand deoarece Craciunul si Revelionul pica in week-end. Din pacate, locurile nu s-au epuizat. Pentru Revelion, in schimb, au fost mai multe cereri decat pentru Craciun. Destinatiile care au fost mai cautate au fost tot Bucovina, Bran si Sibiu. In ceea ce priveste turistii straini, avem foarte putini de sarbatori. In general, strainii prefera capitalele mari sau statiunile de schi. Strainii care au ales sa-si faca sarbatorile in pensiunile agroturistice sunt cei din corpul diplomatic.
- Ce pregatiti pentru anul viitor?
- Vrem, in primul rand, sa promovam si mai mult programele tematice, dar si locuri mai putin cunoscute ca destinatii turistice. Vom avea "Pelerinaj in jurul Iesilor", "Incursiune in tara branzeturilor", "In Tara Dornelor... la cules de fructe de padure, ciuperci si plante medicinale" si "Cetati medievale in Marginimea Sibiului". Apoi, vom face o clasificare tematica a pensiunilor, pe langa cea calitativa. Astfel, vor exista pensiuni de pescuit, de vanatoare, de sejur sau de tranzit, pensiuni familiale sau de grup, dar si pensiuni pentru copii, unde cei mici vor avea la dispozitie leagane, groapa cu nisip si tot felul de jocuri. O categorie aparte va fi cea a "pensiunilor cu farmec", adica acelea care au acel "ceva", caldura, personalitate, acolo unde te duci si te intorci cu drag.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite