Raftingul, vedeta turismului de aventură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe persoane încearcă noi variante de relaxare, pe lângă clasicele sejururi la mare, cum ar fi caiac-canoe, speoturism şi ciclismul montan Circa 5.000 de turişti încearcă

Tot mai multe persoane încearcă noi variante de relaxare, pe lângă clasicele sejururi la mare, cum ar fi caiac-canoe, speoturism şi ciclismul montan

Circa 5.000 de turişti încearcă anual raftingul pe apele învolburate ale Jiului ori ale Bistriţei. În România, starea infrastructurii împiedică dezvoltarea în masă a acestei forme de turism.

Când v-aţi plictisit de soare, mare, plajă sau de urcatul cu telecabina ori cu telescaunul la munte şi dacă starea de sănătate vă permite, puteţi încerca o altă formă de turism. Puteţi alege între rafting - caiac - canoe, drumeţie, alpinism, canioane, speoturism, escaladă, ciclism montan ori programe de aventură.

Tot mai multe firme oferă aceste servicii desfăşurate în condiţii de siguranţă, pentru un număr tot mai mare de clienţi de la an la an. Din păcate, numărul acestora nu poate creşte foarte mult, ca şi cifra de afaceri a companiilor care oferă aceste servicii, pentru că majoritatea activităţilor se desfăşoară numai cinci luni pe an şi depind, de cele mai multe ori, de condiţiile meteo.

De exemplu, pentru rafting este nevoie ca nivelul râului să fie de o anumită dimensiune, şi când apele scad din cauza căldurii, e mai greu de practicat acest "sport", explică Sabin Cornoiu, preşedinte Salvamont Gorj.

Drumeţia montană, preferata clienţilor

Directorul general al agenţiei de turism Outdoor Holidays, Dan Ştefan Sendriuc, a declarat pentru NewsIn că majoritatea turiştilor care practică turismul de aventură preferă drumeţia montană.

"Majoritatea turiştilor preferă drumeţia montană. Promovăm însă de ceva vreme, cu rezultate pozitive, canoe în Delta Dunării, pentru cei pasionaţi sau <> de ornitologie sau de simpla relaxare...activă", a afirmat Dan Ştefan Sendriuc. Potrivit acestuia, durata medie a sejurului este de şapte zile, iar fluxul de turişti este mai mare în perioada mai - octombrie.

În ceea ce priveşte profilul turistului care alege turismul de aventură, acesta are între 15 şi 80 de ani şi o situaţie financiară medie. Printre pasiunile care îl fac să aleagă acest tip de turism se numără natura şi exerciţiul fizic în aer liber, potrivit directorului general al Outdoor Holidays.

Team-buildingurile, cele mai profitabile pentru firmele de vacanţe

Pentru acest tip de activitate companiile obţin un profit maxim de un milion de euro. În România, Salvamont Gorj are un portofoliu de peste 240 de societăţi unice care au apelat la serviciile lor şi cifra de afaceri s-a dublat de la an la an.

"Fiecare om îşi doreşte să-şi depăşească limitele. Această activitate îi scoate din cotidian şi le arată că pot mai mult, pot şi altceva", ne-a declarat Sabin Cornoiu. "Sunt grupuri care vin şi practică rafting (coborârea cu bărci gonflabile pe cursuri de apă - n.r.), kayaking, iau lecţii de autoapărare/cultură şi educaţie fizică sau se plimbă cu ATV-urile.

Aceştia sunt în general angajaţi ai firmelor, care vin să socializeze. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu există un remediu mai bun pentru stres decât oboseala corporală care se obţine prin efort. Trebuie să faci mult sport şi multă mişcare, este foarte simplu şi nu sunt necesare pastile sau consultaţii medicale", a spus, pentru NewsIn, Cezar Cotescu, directorul Satului de Vacanţă Fraţii Jderi.

Directorul Satului de Vacanţă Fraţii Jderi a declarat că anul trecut circa 600 de persoane au vizitat complexul, iar pentru 2008 estimează că numărul lor va ajunge la 1.000.

În ceea ce priveşte preţurile, două zile de sejur cu all inclusive costă 170 de euro de persoană, dacă grupul din care face parte are 30 de membri, sau 190 de euro de persoană, dacă grupul numără 15 membri.

600 - 700 de turişti străini pe an

Circa 90% din clienţi vin pe acţiuni de team-building, mai spune preşedintele Salvamont Gorj. Rezervările se fac cu 3-4 luni înainte şi, până în octombrie, compania lui Corniu nu mai are decâţ 4 weekenduri libere. Turiştii veniţi pe cont propriu au mai puţine şanse să găsească zile libere pentru că sunt preferate companiile care au mai mulţi angajaţi. Deşi turismul de aventură este o alternativă dorită de mulţi, starea infrastructurii de acces şi mizeria din zonele montane împiedică dezvoltarea în masă a acestei forme de relaxare.

Preţuri pentru turismul de aventură

230 euro de persoană pentru un circuit de şapte zile în Munţii Făgăraş

15 euro - 300 euro/persoană, în funcţie de program

70 de euro/persoană, pentru cascade

30 - 60 de euro/persoană pentru rapel şi tiroliană

50 - 70 euro speologia, cascade, canyoning

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite