Programele de turism social pentru cei cu venituri modeste vor fi continuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- ne asigura Sorin Marius Crivtonenco, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism

- Care sunt prioritatile ANT in acest moment?
- Am inceput prin dezvoltarea unei strategii de turism si, pana la sfarsitul anului, aceasta va fi gata. Acesta este primul lucru pe care il avem in vedere, pentru ca trebuie sa stim in ce directie mergem si ce avem de facut. Autoritatea Nationala si-a asumat mai multe obiective, printre care controlul si promovarea. in ceea ce priveste controlul, directia specializata se ocupa, in acest moment, de autorizarea si omologarea partiilor. in domeniul promovarii, pornim de la obiectivele turistice deja dezvoltate, pe care vrem sa le reactualizam si sa le reamenajam. Un alt obiectiv important al ANT il reprezinta infiintarea Centrului National de Evenimente si a Centrului de Informare Turistica. Aceste doua proiecte nu sunt finantate in bugetul pe care l-am "mostenit", dar, impreuna cu Ministerul Transporturilor am stabilit ca sunt niste obiective prioritare si vom gasi cu siguranta solutii.
- Nu credeti ca turismul ar trebui sa ajute la dezvoltarea zonelor defavorizate?
- Ne concentram activitatea atat in zonele dezvoltate, cat si in cele mai putin dezvoltate. Purtam discutii cu Banca Mondiala pentru dezvoltarea Vaii Jiului. Pana in 2006, aceasta zona va trece printr-un program de ecologizare. Dupa aceea, vom stabili proiecte clare pe care se va merge, astfel ca dupa 1 ianuarie 2007 sa poata incepe construirea obiectivelor turistice. Dorim, de asemenea, sa promovam mai intens Dunarea si mai ales zona de mal romanesc a fluviului. Vom cauta solutii pentru dezvoltarea programelor de agrement, pentru construirea de hoteluri in sudul tarii, unde turismul nu e bine reprezentat. in acest sens, vom organiza un targ international, cu participarea oamenilor de afaceri din toata lumea si vom cauta, in parteneriat cu autoritatile locale, sa-i atragem in acest proiect. Dar si in zonele care sunt deja bine cunoscute mai trebuie lucrat. in Poiana Brasov se are in vedere extinderea domeniului schiabil si a transportului pe cablu.
- Cum aveti de gand sa atrageti turistii straini?
- Suntem in etapa in care vrem sa identificam din ce tari vin mai multi vizitatori in Romania si ce doresc sa primeasca aici. Trebuie sa aflam ce-i place unui turist neamt, de exemplu, pentru a avea o politica coerenta de promovare. Vom incerca sa facem o promovare mai directa, acolo unde avem nevoie. Canalele de televiziune folosite pana acum pentru clipurile publicitare nu au fost bine alese, de aceea cautam altele, care sa se adreseze publicului compatibil cu turismul care se face in Romania. Pentru promovarea Romaniei pe plan extern, consideram ca reprezentantele noastre din strainatate trebuie intarite. Un singur om care ne reprezinta intr-o capitala a lumii nu poate rezolva toate problemele, de aceea este nevoie de o intreaga echipa si avem in vedere colaborarea cu agentiile Tarom, astfel incat aceste birouri sa dea randamentul cel mai bun.
- Concret, prin ce vreti sa faceti cunoscuta Romania?
- Sunt de apreciat vecinii nostri unguri, care cu Budapesta si cu zona balneoclimaterica si-au dezvoltat turismul, dar cred ca noi avem mai multe atuuri date de varietatea formelor de relief si a obiectivelor de interes. Avem munte, mare, Delta, manastiri. Trebuie sa identificam din mai multe directii turistii care pot veni la noi si sa le oferim exact ceea ce ii poate atrage.
- Veti continua programele puse in practica de vechea conducere?
- Da, daca aceste programe s-au dovedit bune. Vom incerca sa mentinem programele sociale, prin care cei cu venituri medii si mici sa poata merge in vacanta in sezon. Nu ma refer neaparat la mare, sunt atatea statiuni in zona de munte sau colinara aflate la inceput, din punct de vedere al promovarii, care vor dori sa fie incluse intr-un astfel de program. Vom cauta solutii. O initiativa buna a fost si aceea cu "trenurile zapezii" si "trenurile soarelui". In ceea ce priveste agroturismul, trebuie sa stopam investitiile care asfixiaza turismul si, de aceea, am stabilit ca planurile de constructie in satele cu potential turistic trebuie sa fie vizate si de ANT.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite