Program turistic doar pe hârtie pentru cei care stau în pensiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii unităţilor de cazare din mediul rural nu consideră obligatorie plimbarea turiştilor, deşi legislaţia prevede acest lucru Din cei 1.500 de membri ANTREC, circa 60% au pensiuni

Proprietarii unităţilor de cazare din mediul rural nu consideră obligatorie plimbarea turiştilor, deşi legislaţia prevede acest lucru

Din cei 1.500 de membri ANTREC, circa 60% au pensiuni cu până la opt camere şi sunt obligaţi să asigure masa şi programul turiştilor.

E vară şi locul cel mai bun de relaxare poate fi găsit la pensiunile rurale din zonele montane ale României. De altfel, mulţi români aleg această variantă, având în vedere că gradul mediu de ocupare pe timp de vară, în weekend, este de 85%, iar în timpul săptămânii, de 65%. Pensiunile, clasificate fie pe margarete, fie pe stele, conform noilor norme intrate în vigoare în luna mai, primesc turişti mult mai puţin pretenţioşi decât prevăd normele în vigoare.

Conform unor norme publicate în luna mai de Ministerul Turismului, în pensiunile agroturistice, turiştilor trebuie să li se ofere masa preparată din produse naturale, preponderent din gospodăria proprie sau de la producători autorizaţi de pe plan local, iar gazdele trebuie să se ocupe direct de primirea turiştilor şi de programul acestora pe tot parcursul sejurului pe care îl petrec la pensiune.

Gazdele doar îndrumă turiştii

Obligativitatea de a se ocupa de programul turiştilor este percepută, chiar şi la nivel oficial, mai mult ca o recomandare. "Noi am luat-o ca pe o recomandare. Membrii noştri recomandau de multă vreme musafirilor lor pe unde să se plimbe ori unde să-şi mai petreacă timpul. Dacă puteau, îi şi însoţeau pe turişti", ne-a declarat Cristina Partal, preşedintele ANTREC România.

Anca S. din Bucureşti a fost în concediu vara asta, împreună cu copilul şi soţul, la "Casa Boierească", din Moeciu, sat Peştera, fără să ştie dacă e pensiune turistică sau agroturistică.

"M-am uitat pe site, mi-au plăcut locaţia şi preţul şi ne-am dus acolo, unde ne-am simţit foarte bine", spune aceasta. Nu i s-a făcut program turistic în sensul de a fi însoţiţi de gazde prin împrejurimi, însă au fost îndrumaţi spre obiectivele turistice din zonă şi s-au deplasat cu maşina ori pe jos înspre ele.

Pe de altă parte, şi proprietarii de pensiuni agroturistice cu până în opt camere (pentru care există această obligativitate) se împart în două categorii: unii care fac acest lucru şi alţii care nu au timp de aşa ceva. Dana Clinciu, de la Pensiunea Dana din Moeciu de Jos, nu are decât patru camere de închiriat, ştia de norma în vigoare, dar spune că momentan nu ar avea timp să-şi plimbe turiştii cazaţi la ea.

Pe de altă parte, Maria Cârstean, de la Pensiunea Phoenix din Răşinari, Sibiu, a fost ghid BTT înainte de 1988 şi duce mai departe această pasiune, îndrumându-i pe cei care îi trec pragul.

"Tocmai m-am întors din plimbare cu grupul de români trăiţi în Israel de peste 50 de ani, care au fost foarte dornici să vadă tot ce avem noi de arătat aici: casa Emil Cioran, Octavian Goga, biserici şi alte obiective", spune proprietara pensiunii. Ea asigură şi masa, dar este ajutată în gospodărie de părinţi, mai ales cu preparatele naturale.

Membrii noştri recomandau de multă vreme musafirilor lor pe unde să se plimbe ori unde să-şi mai petreacă timpul
Cristina Partal, preşedintele ANTREC România

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite