Praga, un adevărat muzeu în aer liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent de anotimp, milioane de turişti din întreaga lume iau cu asalt una dintre cele mai frumoase capitale europene Praga, centrul fermecat al Europei, adună în sine o sumedenie de

Indiferent de anotimp, milioane de turişti din întreaga lume iau cu asalt una dintre cele mai frumoase capitale europene

Praga, centrul fermecat al Europei, adună în sine o sumedenie de monumente istorice care dau oraşului o aură de eleganţă şi distincţie arhitecturală. Aşezate de o parte şi de alta a râului Vltava, obiectivele turistice au fost păstrate şi conservate de autorităţile pragheze, oraşul devenind astfel un amestec firesc de vechi şi nou care atrage anual milioane de vizitatori din întreaga lume.

Indiferent de anotimp, Praga reprezintă o destinaţie ideală. Muzeul în aer liber tronează de o parte şi de alta a râului Vltava: pe malul stâng, Castelul Praga şi "Oraşul Mic" sau "Lesser Town", iar pe malul drept, partea mare a oraşului cu "Pătrimea Evreiască" sau "Jewish Quarter", "Oraşul Vechi" şi "Oraşul Nou". Pentru a te descurca fără probleme îţi va fi suficientă o simplă hartă, asta şi pentru că străzile te conduc singure către cele mai faimoase monumente ale lumii. Aici nu ai nevoie de taxiuri sau de maşina personală pentru a te deplasa, Praga fiind oraşul cu cea mai mare densitate de aşezări arhitecturale concentrate în centrul oraşului. Iar dacă stai într-un cartier mai îndepărtat de centru, mijloacele de transport în comun sunt curate şi îţi oferă confortul unei plimbări decente.

Ceasul astronomic atrage mii de turişti

Aglomeraţia de pe străduţele Pragăi este una dintre constantele oraşului, iar prima impresia este că asiaticii au luat cu asalt oraşul. Punctul de maximă atracţie, de altfel şi primul care trebuie bifat pe harta ta, este centrul oraşului vechi, Stare Mesto, cum îi spun localnicii. Aici, veţi întâlni zeci de grupuri de turişti, însoţiţi de ghizi, uşor de recunoscut după umbrela deschisă sau băţul pe care îl ancorează în fruntea grupului. Turiştii îşi dau aici întâlnire pentru a admira turnul cu ceas astronomic, construit în anul 1400. Ceasul este spectaculos prin mecanismul propriu-zis, care arată atât ora fixă, cât şi poziţionarea astrelor şi zodia în care ne aflăm. Ora fixă este anunţată de semnalele sonore ale unui clopot, ferestruicile se deschid şi preţ de câteva minute apostolii defilează prin faţa ceasului, scheletele trag clopotul şi "păcătoşii" cântă la diferite instrumente, toate acestea reprezentând ritualul şi dansul destinului. Blitzurile turiştilor nu contenesc. Istoria vorbeşte şi de o legendă legată de construirea acestui monument. Se spune că oficialii oraşului l-au orbit pe cel care a construit ceasul pentru a nu vinde secretul operei sale de artă. Pentru a se răzbuna, omul orbit a oprit ceasul care nu a mai funcţionat timp de 50 de ani.

Charles Bridge, un spectacol zilnic

După baia de mulţime din piaţa Stare Mesto şi ticăitul ceasului, străduţele te conduc spre cel mai minunat obiectiv al oraşului, palatul Hradcany. Trecerea de cealaltă parte a oraşului se face pe podul Charles, străjuit de o parte şi de alta de statui, construite în diferite perioade din istorie, fiecare cu o simbolistică aparte. Nu ai de ce să te grăbeşti însă în drumul tău spre palatul regal, pentru că tot ce vei întâlni pe pod alcătuieşte un spectacol în sine. De la vânzătorii ambulanţi la comedianţi şi cântăreţi, atmosfera de pe pod este una de neuitat. Tot de aici puteţi admira panorama oraşului, cu numeroasele poduri peste Vltava, cu porumbeii care se odihnesc pe bârnele de lemn special amenajate, dar şi vaporaşele care traversează oraşul. Dacă ajungeţi pe timpul serii pe pod, vă puteţi bucura şi de un concert simfonic în aer liber. Asta dacă nu vreţi să plătiţi pentru un concert organizat la operă sau la bisericile din centrul oraşului. Chiar dacă vă atrag suvenirurile comercializate pe pod, aveţi răbdare până ajungeţi în oraş, unde aceleaşi obiecte pot fi cumpărate chiar şi la jumătate de preţ.

Plăcerea culinară se plăteşte scump

După plimbările lungi, este musai să vă trageţi sufletul la o terasă din centrul oraşului şi să mâncaţi ceva. O masă servită la restaurant este costisitoare şi nu foarte îndesdulătoare, dacă vreţi să vă încadraţi într-un anumit buget. În plus, aveţi grijă să vă înarmaţi şi cu multă răbdare, pentru că cehii nu sunt nici pe departe ospitalieri. Aducerea meniului poate dura o oră, iar prepararea mâncării le poate lua încă pe atât, încât ai impresia că au ceva cu tine. Nicidecum, ritmul lent, dar şi o neglijenţă faţă de turişti reprezintă principala caracterisctică a localnicilor. După două ore petrecute într-un restaurant cehesc şi o sumă considerabilă achitată ospătarului (o masă pentru două persoane trece uşor de 500 de coroane), poţi spune că regreţi faptul că nu ai ales să-ţi iei ceva de pe drum. Foarte gustoşi şi uşor de procurat de la orice tonetă din oraş sunt euro hot-dog, unul dintre puţinele locuri de unde îţi poţi cumpăra ceva de mâncare şi cu moneda europeană. Totuşi, dacă nu vă este foarte foame şi aveţi timp să vă mai plimbaţi pe străduţele adiacente centrului, veţi găsi şi terase cu preţuri ceva mai accesibile, una dintre ele fiind Kalevala. Dacă aveţi timp, căutaţi terasele cu meniuri speciale pentru turişti, unde trei feluri ajung la 200 de coroane. Nu trebuie să rataţi berea, fiind bine ştiut că cehii sunt cei mai mari băutori. Dacă vreţi să le duceţi celor de acasă, în Praga există şi magazine specializate, unde găsiţi sute de feluri de bere, preţul unei sticle variind între 50 şi 100 de coroane, pentru cele premium.

Palatul Regal, o bijuterie arhitecturală

În drum spre Hradcany, treceţi pe lângă ambasada României la Praga, locul pe unde a trecut şi Mihai Viteazul, şi ajungeţi la palat. Bijuteria arhitecturală a Pragăi nu poate fi cuprinsă pe de-antregul nici în cuvinte, dar mai ales în fotografii. Fosta reşedinţă a suveranilor Boemiei, castelul este în prezent resedinţa preşedintelui Republicii Cehe. A început să fie construit în secolul al IX-lea. În incintă se află Catedrala Sfintul Vit, una dintre cele mai mari catedrale gotice din Europa. Această construcţie a fost începută în secolul al XIV-lea de Carol al IV-lea de Luxemburg şi finalizată abia în secolul XX. Aici odihnesc suverani precum Carol al IV-lea sau Rudolph al II-lea. Tot aici poate fi admirat şi mormântul din argint al Sfântului Jan Nepomuk.

Acesta a fost duhovnicul reginei Ioana, soţia lui Wenceslas al IV-lea al Boemiei. Gelos, acesta din urmă i-a cerut lui Jan Nepomuk să-i spună ce i-a povestit la spovedanie regina. Deoarece a refuzat, a fost omorât. În incinta complexului se află renumita Zlatá ulitka "Străduţa aurarilor". În căsuţele viu colorate ale vechilor alchimişti, care încercau să obţină aur prin diverse metode, se vând astăzi diferite suveniruri. Din faţa castelului se deschide una dintre cele mai frumoase panorame asupra oraşului, pe care o puteţi admira cu ochiul liber sau cu ajutorul unor lunete special instalate, contra unei sume modice. Biletul de intrare în Castelul Hradcany costă 13,5 euro, preţ care iclude vizitarea tuturor obiectivelor.

Frumuseţea peisajului, dar şi abundenţa de obiective la care merită să vă opriţi vă va determina să vă întoarceţi la palat de mai multe ori, în scurta vizită pe care o veţi face aici. În plus, odată ajunşi aici, este musai să vizitaţi şi grădinile regale, Ledeburske záhrady, preţul biletului de intrare fiind de 3 euro pentru adulţi şi 2 euro pentru studenţi. În partea opusă a oraşului se află palatul Visehrad, construit în secolul XII, aşezat în mijlocul unui parc imens. În interiorul arealului se pot vizita preţioasa rotondă romană a Sf. Martin din sec. XI, biserica gotică Sf. Petru şi Pavel (reconstruită în stil neo-gotic la sfârşitul sec. XIX). Tot aici se află şi un cimitir unde sunt îngropaţi scriitori celebri, loc care fascinează prin arhitectură şi simbolurile folosite.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI

Căutaţi un curs de schimb cât mai avantajos. Dacă sunteţi nevoiţi să cumpăraţi coroane ceheşti din Praga, evitaţi speculatorii, care stau ciorchine la intrarea în casele de schimb valutar şi încearcă să vă propună un schimb "avantajos". Ar trebui să obţineţi cel puţin 2.700 de coroane la 100 de euro. De preferat schimbul la ghişeele bancare (însă, acolo, de multe ori nu se schimbă sume mici) sau la hotel.

Nu folosiţi taxiul, pentru că distanţele între obiectivele turistice sunt foarte mici. Dacă veţi aborda taximetriştii, aceştia vor fi încântaţi să vă ducă unde le cereţi, însă, în final, veţi fi dezamagiţi că nu aţi ales mersul pe jos.

Dacă nu aveţi multe zile la dispoziţie, alegeţi transportul în comun, unde, pentru un bilet pe toate liniile subterane şi supraterane (one day ticket travel) plătiţi 80 de coroane/zi.

De la Municipal House, la anumite intervale de timp se fac tururi de oraş, cu ghid, care costă 300 de coroane/persoană. Din piaţa veche se fac tururi cu microbuzul, autobuzul descoperit sau caleaşca, 13-15 euro/persoană.

O plimbare cu maşină de epocă costă 950 de coroane (1-2 persoane), 1.300 de coroane (3-4 persoane); 1.400 de coroane (5 persoane).

Evitaţi pe cât posibil hotelurile, care sunt ieftine, dar nu oferă condiţii decente.

Nu rataţi!

Palatul Hradcany, cel mai cunoscut obiectiv turistic din Praga. Fosta rezidenţă regală şi imperială, în prezent reşedinţa preşedintelui Republicii Cehe, poate fi vizitată pentru 13,5 euro;

Palatul Visehrad, Ceasul Astronomic, Charles Bridge, Wenceslav Square;

Vechile berării "U Fleku" şi "U Tomase" din centrul vechi, înfiinţate de prin Evul Mediu;

Renumitul club Karlovy Lazne. Înaltă de patru etaje, discoteca atrage prin gama stilurilor de muzică (jazz, rock, dar şi house sau pop).

Preţuri orientative:

sucuri - de la 20 de coroane în sus;
apa - de la 30 de coroane pentru 0,5 l;
cafea - de la 35 de coroane;
bere - de la 25 de coroane (în market);
îngheţată - de la 50 de coroane;
meniu pentru o persoană - de la 200 de coroane;
bilet de metrou - 14 coroane (valabil 20 de minute);
one day ticket travel - 80 de coroane/zi;
developat poze - 150 de coroane (DVD inclus);
un euro = 27 de coroane.


PRAGA ÎN CIFRE:

80 de biserici
35 de mânăstiri
70 de palate
peste 2.000 de clădiri interesante
60 muzee şi galerii de artă
37 de teatre
11 săli de concerte
9 instituţii de învăţământ superior

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite