Porumbeii-voiajori se pot intoarce acasa cu mii de euro castigati din concursuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In Romania exista cateva mii de columbofili si cresc "pasiunea" pe unde pot: pe acoperisuri, in balcoane, pe blocuri. Conditii nu prea sunt, vecinii fac scandal, de obicei, dar satisfactiile pe care

In Romania exista cateva mii de columbofili si cresc "pasiunea" pe unde pot: pe acoperisuri, in balcoane, pe blocuri. Conditii nu prea sunt, vecinii fac scandal, de obicei, dar satisfactiile pe care porumbeii le aduc crescatorilor ii fac pe acestia sa nu tina cont de necazuri. In cele ce urmeaza, Andrei Dejan ne explica de ce iubeste porumbeii.
- Povesteste-mi de unde ai acest hobby?
- Sunt un mare iubitor de natura si de mic mi-a placut sa cresc animale de tot felul. Spre disperarea parintilor, mereu apaream acasa cu vreo creatura culeasa de pe afara. Porumbeii i-am descoperit pe la 12 ani si de atunci mi-au ramas in suflet. Suntem cateva mii de columbofili in Romania. Este un hobby de care nu ne putem desparti, ne ocupam zilnic de porumbei cu acelasi entuziasm, iar satisfactiile sunt greu de descris.
- Ce rasa de porumbei ai ales?
- Eu ma ocup de porumbeii-voiajori, pentru ca la acestia ma pricep. Porumbeii-voiajori au o memorie foarte buna si isi iubesc mult locul unde s-au nascut, astfel, daca un porumbel este vandut, sa spunem, intr-o alta localitate si este tinut inchis cativa ani, in multe cazuri, la eliberarea sa, acesta va pleca imediat inapoi. Pe aceste instincte, la care se adauga un simt de orientare foarte bun, se bazeaza columbofilii la concursurile cu porumbei-voiajori. Lucrez in domeniul IT, iar unul dintre site-urile pe care le-am realizat este "porumbei.ro". Am incercat sa fac din el un loc de referinta pentru columbofilia romaneasca, pentru ca nu exista nimic in domeniu. Aceasta este activitatea mea in columbofilie.
- Cum se dreseaza un porumbel? Sunt scoli de dresaj?
- Porumbeii se dreseaza de pui, si numai acasa, in crescatoria lor si in jurul acesteia. Va vorbesc de porumbei-voiajori de curse, pentru ca numai aceasta rasa o cultiv si la ei ma pricep. Este nevoie doar de timp si rabdare. Fiecare columbofil are propriile metode, insa toti urmeaza acelasi scenariu. Primavara, porumbeii, care de regula se tin separati pe sexe in timpul iernii, se imperecheaza. O pereche de porumbei este formata pe viata, si se despart numai cand un membru dispare sau cand intervine crescatorul. Dupa ce puii sunt intarcati si luati de la parinti, sunt dusi intr-un compartiment de tineret, de unde vor iesi in curand sa cunoasca lumea, cand prind putere in aripi.
- Cum se desfasoara un concurs?
- Ma amuz cand sunt intrebat cum le comunic porumbeilor sa mearga intr-un anumit oras. De fapt se procedeaza in felul urmator. Pentru fiecare crescatorie se stie distanta exacta pana la locul de lansare. Fiecare columbofil isi pregateste o echipa de porumbei cu care va concura in week-end-ul care urmeaza. In ziua imbarcarii, duce porumbeii la club, unde li se aplica pe inel o clema de concurs cu o serie, sunt inregistrati intr-un tabel, dupa care sunt pusi in masina de concurs, alaturi de porumbeii celorlalti columbofili. Masina duce porumbeii la locul de lansare desemnat. Concursurile sunt pe distante mici, medii si lungi, ajungand pana la 800-1000 de km. Sau chiar mai mult. Porumbeii de calitate, selectionati special pentru maratoane, pot parcurge aceste distante intr-o zi, zburand de dimineata pana seara. Cand un porumbel ajunge acasa, columbofilul il prinde si ii ia clema de concurs de pe picior, dupa care o introduce intr-un ceas sigilat care va marca pe o banda timpul exact la care a sosit porumbelul.
- Cheltuiesti multi bani cu ei?
- Daca acum doi ani nici nu ma gandeam sa concurez, acum am cam exagerat cu investitiile. Este cam greu sa te abtii si sunt convins ca toti columbofilii care citesc aceste randuri stiu prea bine la ce ma refer. Pretul unui voiajor variaza mult, in functie de performantele sale, de familia din care provine si, de ce nu, de persoana care il vinde. De regula, se achizitioneaza pui de porumbei care au avut rezultate, preturile fiind intre 50 de lei noi si cateva sute de lei. Un porumbel cu rezultate foarte bune la concursuri poate costa si cateva mii de euro.
Deocamdata ma pregatesc pentru Expozitia Nationala Columbofila, editia a XX-a Jubiliara. Cu participare internationala, ea se va tine la Cluj-Napoca, in perioada 23-27 noiembrie 2005.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite