Pivniţele Rhein, tradiţie şi licori nobile la Azuga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cei care preferă staţiunile de pe Valea Prahovei şi care doresc să facă o scurtă plimbare înainte de a poposi la un grătar pe Valea Timişului, le recomandăm un punct de atracţie

Pentru cei care preferă staţiunile de pe Valea Prahovei şi care doresc să facă o scurtă plimbare înainte de a poposi la un grătar pe Valea Timişului, le recomandăm un punct de atracţie deosebit, despre care nu s-a făcut prea multă vorbire în presă.

Astfel, la 800 de metri de la DN1, la Azuga, există de vreo 120 de ani Cramele Rhein. Paradoxal, deşi are o istorie impresionantă, locaţia este o destinaţie turistică mai cunoscută străinilor decât românilor.

Pivniţele de la Azuga sunt un prilej de a face un popas plăcut, feriţi de arşiţă. Iar cu ocazia vizitei la depozitul de vinuri aveţi posibilitatea să vedeţi cum se produce celebrul vin spumant Rhein, o licoare apreciată decenii de-a rândul.

În incinta complexului sunt amenajate spaţii de cazare (12 camere duble, 125 de lei/zi, două single la 95 de lei /zi şi o garsonieră la 155 de lei/zi), o sală de degustare, precum şi un magazin din care pot fi achiziţionate vinuri marca Rhein, dar şi licori de pe toate meridianele lumii.

În depozitul de vinuri pot fi văzute numeroase butoaie din lemn de stejar românesc, cu o capacitate de până la 4.000 de litri de vin. Atracţia absolută o reprezintă însă o budană imensă din lemn, cu capacitate de 32.000 de litri, în care se făcea pe vremuri amestecul de vinuri româneşti, folosit pentru obţinerea vinului spumant Rhein.

Crama propriu-zisă s-a păstrat în forma iniţială datorită pereţilor dubli foarte groşi, în ea menţinându-se, în mod natural: vara, maxim 14 grade Celsius, iar iarna, 5 grade. În cramă pot fi păstrate milioane de sticle, ştiut fiind faptul că, înainte de 1989, de aici plecau anual spre comercializare peste 1,6 milioane de sticle.

După Revoluţie, cramele Rhein au redevenit furnizorul oficial al Casei Regale de România, momentul festiv fiind onorat chiar de Regele Mihai. Cu acea ocazie, Regele a putut admira, la fel cum face acum şi orice alt turist, multe dintre utilajele cu care Rhein şi-a utilat firma în urmă cu mai bine de un secol, precum şi colecţia de etichete pe care sticlele de vin Rhein le-a purtat de-a lungul timpului.

Cramele din Azuga au fost fondate în 1892 de un german al cărui nume este purtat astăzi de crame. Potrivit unor surse, se pare că Rhein a participat şi la construirea fabricilor de hârtie şi de bere din Azuga, devenind unul dintre oamenii de afaceri importanţi ai vremii respective.

Însă preocuparea de bază a lui Rhein a rămas producţia de vinuri, în speţă vinurile spumante, crama sa devenind din 1920 furnizor oficial al Casei Regale. După naţionalizarea din 1948, cramele din Azuga au intrat în proprietatea statului.

În pofida tendinţei ca, după ce au rămas fără proprietăţi, toţi membrii familiilor germane să plece imediat din ţară, Rhein a rămas în România, sperând să-şi redobândească bunurile confiscate, dar a murit câţiva ani mai târziu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite