Pensiunea Bilius dintre viile Cotnariului - mai cunoscuta in Europa decat in tara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turistii nu pleaca cu mana goala, ci cu retete culinare

Pensiunea Bilius, "aruncata" printre vestitele podgorii ale Cotnariului, a devenit cunoscuta in Europa dupa ce a fost prezentata in Ghidul Bleu al "Le Figaro" de oaspeti francezi. De cativa ani, francezi, belgieni si chiar israelieni poposesc la pensiune in drumetia lor spre nordul Moldovei si revin inainte de a-si incheia calatoria. Zece persoane pot fi cazate in fiecare noapte, iar la ospat incap 12-14 turisti. Rezervarile se fac macar cu doua zile mai devreme. O camera cu pat dublu costa 600.000 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus. O cina festiva sau gastronomica ajunge in jur de 500.000 lei de persoana, in meniu fiind incluse: aperitivul rece si cel cald, produse traditionale romanesti, printre care colacei, sarmalute, purcel intreg la cuptor, pasare la cuptor, peste intreg la cuptor, berbec la cuptor sau la protap. Urmeaza degustarea de vinuri, de la vinuri seci, demidulci la cele dulci, specifice zonei podgorene. In viziunea domnilor, vedeta meniului este Francusa de Cotnari, iar pentru dame o licoare dulce, Grasa de Cotnari. Desertul poate consta in poale-n brau, cozonac sau prajitura casei, cu fructe de sezon. "Se consuma vin din toate categoriile. Asteptam insa tulburelul. Clientii spun ce poftesc la masa. Unii nu consuma peste si atunci mananca dupa pofte", ne-a spus Maria Bilius, administratorul pensiunii. "Am vrut sa introducem televizoare in camere, insa turistii, cei straini mai ales, au fost bucurosi de lipsa televizorului. Asa simt ca sunt in concediu", ne-a marturisit Maria Bilius, care patroneaza si o colectie inestimabila de straie moldovenesti si obiecte de uz gospodaresc, mostenite de la strabunici, bunici si parinti. Unii vin la pensiune atrasi de peisajele colinare, cele rustice, de intinsele vii, dar si de plantele medicinale pe care le culeg in anumite perioade. "Servim si ceaiuri aromate", a completat administratorul. Zona este atractiva: podgoriile; crama Cotnari (vinoteca organizata pe criterii stiintifice, avand o capacitate de 800.000 sticle, cu vinul cel mai vechi din 1957); cetatea geto-dacica Catalina; castelul cu campanela (sediul Cotnari SA) si castelul Carjoaia (transformat in casa de oaspeti); ruinele bisericii lui Despot-Voda, lacas ecleziastic incendiat in 1873, din care se mai pastreaza doar portalul in stil gotic si turnul; biserica "Sfanta Paraschiva" ctitorita de Stefan cel Mare; scoala veche, din 1859, vizitata de revizorul scolar Mihai Eminescu; biserica "Sfantul Nicolae" din Harlau si Combinatul de Vinificatie din Cotnari. Oaspetii nu pleaca din pensiune cu mana goala. Mai ales cei din strainatate. Ei cer si primesc retete cu bucatele moldovenesti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite