Pelerinaje religioase organizate de Patriarhia Romana in luna mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul de pelerinaj al Patriarhiei Romane organizeaza, pana la sfarsitul lunii mai, cateva pelerinaje pe trasee foarte indragite de credinciosii ortodocsi. * In 21 mai, pelerinii vor face un prim

Biroul de pelerinaj al Patriarhiei Romane organizeaza, pana la sfarsitul lunii mai, cateva pelerinaje pe trasee foarte indragite de credinciosii ortodocsi.
* In 21 mai, pelerinii vor face un prim popas la Manastirea Crasna - ce poarta hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Sfantul lacas, inaltat pe locul unui vechi schit de postelnicul Constantin Potlogea, a fost biserica de mir pentru locuitorii satului Bajenari, care s-au refugiat in aceasta zona dupa anul 1821, din cauza navalirii turcilor. Manastirea Crasna a cunoscut numeroase transformari intre anii 1991-1992. Atunci, intreaga pictura a fost refacuta. Aici, pelerinii se pot ruga la icoanele facute de renumitul Irineu Protcenco. Merita admirate si ca lucrari de arta iconostasele placate in aur la Viena. In ziua hramului, pelerinii vor asista la o Sfanta Liturghie arhiereasca. Dupa slujba, ei vor continua drumul spre Manastirea Pissiota si vor face ultimul popas duhovnicesc la Manastirea Tiganesti. Aici, poate fi admirata o valoroasa colectie de arta si carte veche. Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, parti din sfintele moaste ale Sf. Mina, Sf. Artemie, Sf. Mucenita Iulita, Sf. Mucenita Marina i-au adus renumele de lacas al sperantei. Pretul pelerinajului - 300.000 lei.
* Pe 22 mai: Se organizeaza un pelerinaj pe traseul Cotmeana, cu participare la Sf. Liturghie. Urmatoarele popasuri se vor face la Schitul Ostrov (situat pe o insula situata in mijlocul Oltului; aici a vietuit ca monahie mama domnitorului Mihai Viteazul. Tot aici s-a calugarit doamna Despina Milita, sotia lui Neagoe Basarab, cu numele de Platonida). Biserica schitului a fost rezidita de Neagoe Basarab, intre anii 1520 si 1521. Din acele timpuri au mai ramas 3 icoane, renumite pentru valoarea lor religioasa si artistica. De la Schitul Ostrov se mai fac popasuri la Manastirile Cozia si Turnu. (Pret: 430.000 lei)
* Intre 26-29 mai se organizeaza pelerinaje la lacasuri ortodoxe din Moldova si Bucovina. Traseul este organizat in patru etape: I: De la Bucuresti, pelerinii se vor opri la Biserica Domneasca Sf. Ioan Botezatorul; apoi va fi vizitata Manastirea Bistrita, atestata documentar in vremea domnitorului Petru Musat; documentele vremii il amintesc printre ctitori si pe domnitorul Alexandru cel Bun, pe la anul 1406. In timp, manastirea a fost reconsolidata de alti domnitori evlaviosi - Petru Rares si Alexandru Lapusneanu. II: Traseul pelerinajului se continua prin manastirile de renume ale ortodoxiei - Dragomirna, Putna, Sucevita, Moldovita, Voronet, Humor. A III-a etapa a pelerinajului cuprinde cele mai valoroase manastiri din galeria "Perla Moldovei". Este vorba de Manastirile Varatec, Agapia, Neamt, Secu, Sihastria. In ultima etapa a acestei valoroase drumetii se participa la Sf. Liturghie la Manastirea Varatec. (Pret: 3.500.000 lei).
* In 28 mai: Se organizeaza o vizita la manastiri de renume din judetul Arges: Curtea de Arges, Robaia, Aninoasa si Namaiesti. Atestata documentar in secolul al XIV-lea, Manastirea Robaia a fost refacuta din piatra abia intre anii 1642-1644. Aici a trait (intre anii 1764-1766) egumenul Sofronie de la Cioara, mentorul miscarii de eliberare sociala si religioasa a romanilor din Ardeal. (Pret: 400.000 lei)
* 29 mai: Este o zi dedicata vizitarii unor manastiri ctitorite de domnitori din Muntenia: La Cotmeana, cea mai veche manastire din Tara Romaneasca, se participa la Sf. Liturghie, apoi se fac alte doua popasuri la Manastirile Cozia si Turnu. (Pret: 430.000 lei).
Plecarile se fac la ora 6,45, de la clopotnita din Dealul Mitropoliei (statuia lui Al. I. Cuza). Relatii la tel.: 337.48.13 si tel./fax.: 336.99.21.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite