Palma de Mallorca, perla din Baleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada estivală face din celebra insulă una dintre cele mai atractive destinaţii, în special pentru turiştii veniţi din Anglia şi Germania Palma de Mallorca. O insulă, un punct greu

Perioada estivală face din celebra insulă una dintre cele mai atractive destinaţii, în special pentru turiştii veniţi din Anglia şi Germania

Palma de Mallorca. O insulă, un punct greu vizibil pe hartă. Când vine vorba despre meleagurile, unde odată maurii încercau marea cu degetul, pentru a găsi porţi de cucerire a bătrânului continent, timpul se dilată. Pentru că insula îţi oferă reţeta perfectă pentru vacanţă, un balet continuu între plajă, mare şi obiective turistice medievale. Antidotul necesar relaxării totale.

Soare, plaje cu nisip mai fin ca făina şi istorie - toate la pachet. Cea mai mare dintre Insulele Baleare îşi păstrează echilibrul între tradiţie, medieval şi modern. Pe lângă castelul Belver şi catedrală, principala atracţie rămâne marea, cu nesfârşitele ei plaje, ori cu cele mai ascunse golfuleţe. Mallorca o străbaţi cu maşina în diagonală, în mai puţin de două ore, aşa că, într-un sejur de o săptămână poţi să vizitezi aproape tot ce e de vizitat, dar să ai timp din belşug şi de bronzul mediteranean. Pentru a ajunge în Palma, capitala Balearelor, există două variante.

Cu vaporul din Barcelona sau direct cu o cursă charter pe aeroportul din Palma. Din portul Barcelonei, există curse rapide cu ambarcaţiuni de lux. Numai că, pentru a ajunge pe renumita insulă în aproximativ trei ore trebuie să plăteşti între 40 şi 50 de euro. Există şi varianta mai ieftină a drumului pe mare. Pe vaporul care aprovizionează noapte de noapte insula cu apă potabilă îşi fac loc şi pasagerii cu bani mai puţini. În general studenţii care, pentru zece euro, în cele şase ore de tăiat valurile Mediteranei pe timp de noapte, dorm în saci chiar pe puntea vaporului. În schimb, varianta cursei cu avionul este mult mai convenabilă din punctul de vedere al raportului timp-bani. Ce-i drept, taxa de aeroport urcă până la aproximativ 50 de euro, dar aşa ajungi mai repede de la Bucureşti. Aeroportul din Palma este din cale-afară de cochet, aglomerat, în fiecare zi înconjurat de autocare şi taxiuri, semn că aici respiră, prin toţi porii locului, turismul.

Până la hotel, drumul n-a ţinut mai mult de jumătate de ceas şi asta pentru că, pe autostradă totul este matematic. De la circulaţia autoturismelor şi până la perfecţiunea asfaltului totul ţine de o formulă matematică magică, probabil ştiută numai de mallorchezi. Şoseaua intră pe rivieră, spre oraş, lăsând pe o parte Mediterana şi pe de alta oraşul patronat de undeva, de sus, de cetatea mediavală şi de sămeaţa şi bătrâna catedrală. Apa şi malul sunt separate de cordonul alb al iahturilor, portul dându-ţi senzaţia că aici numărul ambarcaţiunilor este mai mare decât cel al maşinilor.

La han, printre măslini

Dacă plaja te ţine peste ziuă ancorat în şezlong, seara poţi să te răcoreşti cu o sangria pe una din terasele numeroase, în bătaia brizei. Băutura tradiţională ajunge la aproape patru euro, indiferent de locul ales. Seara, staţiunea capătă o viaţă intensă. Devine o mare de lumini. Tot spaţiul e ocupat de baruri şi restaurante. Toata lumea râde şi vorbeşte cu voce tare. "Sorry mate-ul" îl auzi, practic, la tot pasul. Pe insulă te poţi deplasa numai cu autoturismul, pentru că nu există tren. Aşa că poţi să închiriezi o maşină cu aproximativ 30 de euro pe zi şi să pleci în căutarea peisajelor de poveste. Şi în Mallorca găseşti ce să surprinzi cu obiectivul camerei de filmat. Plecat seara de la malul mării, preţ de mai bine de jumătate de oră de mers cu maşina, în inima insulei, drumurile înguste şi delimitate cu borduri de pietre mari de râu străbat livezile de măslini spre asfinţit.

Pământul spre roşu se contopeşte cu apusul. De înnoptat poţi să o faci la un han, aproape de munţi. O noapte de cazare cu tot cu masă poate ajunge până la 40 de euro. Mănânci o salată cu fructe de mare, gătită de hangiţă, cu gândul că a doua zi poţi să faci o haltă spre traseele montane. Aici găseşti instructori de klimbing care te pot ajuta să te caţeri pe stâncile nu foarte înalte, dar abrupte sau să străbaţi poteci înguste spre plaje virgine cu apă de un albastru care te face să te-ntrebi de ce nu sunt nori în apă. De aici traseul poate continua spre Alcudia, oraşul diametral opus Palmei de Mallorca. Din zidurile care înconjurau oraşul vechi au rămas doar porţile masive şi impresionante.

Oraşul este celebru pentru piaţetele mici şi vechi ale oraşului care aproape în fiecare seară găzduiesc câte o petrecere în aer liber. Alcudienii petrec din orice. Dacă ai noroc, poţi să nimereşti în celebra bătaie cu o băutură tradiţională, când localnicii serbează a nu ştiu câta victorie asupra invaziei maurilor. După terminarea proviziilor, petrecerea se mută în cluburi până în zorii zilei. A doua zi, bazarul oraşului îl găseşti plin ochi de muşterii chiar de la primele ore. Marocanii sau tunisienii vin aici pentru a-şi vinde mărfurile. Cât vezi cu ochii, lucruri din piele moale ca ţesăturile şi bijuterii. Tocmeala este la ea acasă. Ritual de sute de ani. Aşa că nu e bine să plăteşti preţul afişat al produselor, ci să negociezi.

Singurii care acceptă preţul "oficial" şi pun banii la bătaie sunt turiştii germani care nu înţeleg rostul târguielii. După cumpărături, iei calea Pallmei de Mallorca cu maşina. Castelul medieval şi catedrala sunt ţintele favorite ale vizitatorilor. Pe drumul de întoarcere poţi să arunci un ochi la vila actorului Michael Douglas, aruncată undeva, pe un colţ de stâncă, sau chiar să vizitezi casa memorială a lui Frederic Chopin, a cărei grădină se armonizează cu frumuseţea arhitecturii.

Şi Mallorca are Mamaia şi Costineşti

Arenale este o staţiune pentru turismul de masă, în special pentru tineri. Un fel de Costineşti al nostru. Aşadar, dacă vă place animaţia, petrecerile până în noaptea târziu sunt specialitatea casei. Can Pastilla, în schimb, este o staţiune la mică distanţă de oraşul Palma, foarte aproape de aeroport. Un fel de Mamaia de la Marea Neagră, şi asta pentru că zona este un mix de proprietăţi rezidenţiale şi hoteluri. Staţiunea este foarte populată din primavară până în toamnă, când vremea începe să nu mai fie propice pentru plajă. Pentru un sejur de şapte zile în Palma de Mallorca, preţurile pot urca de la 350 de euro, ofertă cu mic dejun inclus, până la peste 1.000 de euro, în cazul ofertelor de lux all-inclusive la hoteluri de patru stele.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI

În afară de limba locului, în Palma de Mallorca se vorbeşte uzual engleza şi germana. Dacă cunoaşteţi câte ceva din aceste limbi, nu veţi avea probleme nici la hotel şi nici în unităţile de alimentaţie publică

Pe insulă, apa potabilă poate fi numită o problemă pentru că ea nu există. Aşa că nu este bine să consumaţi din reţeaua publică. Apa potabilă este adusă pe vapor cel mai adesea din Barcelona. Consumaţi numai apă minerală îmbuteliată.

Transportul public pe insulă se face numai cu autobuzul. Aşa că, dacă aveţi de parcurs o distanţă mai mare, închiriaţi o maşină din staţiune pentru 30 de euro pe zi. Puteţi apela şi la taxiuri, care au preţuri mai piperate, o cursă de aproximativ 10 kilometri ajungând la circa 30 de euro.

De mâncat se mănâncă chiar foarte bine în restaurantele englezeşti. Un meniu complet variază între 30 şi 50 de euro. Specialitatea casei: fripturile cu os. Fripturi imense, cum nu vă puteţi imagina. Din bucătăria locului nu se pot rata la cină, spre exemplu, paella, cerveza şi sangria.

NU RATAŢI !

- Magazinul de perle de cultură al fabricii din Manacor. Acolo poţi asista şi la procesul de obţinere al perlelor dacă doreşti.

- Aproape de oraşul Portocristo găseşti Cuevas del Drach, peşterile dragonului. Sunt, fără îndoială, unele din obiectivele turistice care merită vizitate necondiţionat. Şirul de peşteri conectate prin tuneluri se întinde pe o lungime de 1.200 de metri. Peştera principală coboară până la 30 de metri adâncime.

- Jardins d`Alfabia. - grădinile unui domeniu în stil maur, al cărui stil s-a păstrat încă de pe la 1300. Portocalii şi palmierii organizaţi pe terase, bazinele cu peşti şi apa fântânilor arteziene plac ochiului, dar şi aparatelor de fotografiat. În centrul grădinilor, se află un pavilion unde se servesc sucuri de fructe din producţia fermei domeniului.

- Muzeul pictorului şi sculptorului Joan Miro, Fundacio Pilar i Joan Miro.

- Palau de l`Almudaina, palat aflat în faţa catedralei. O superbă construcţie în stil gotic.

BUGET DE PERSOANĂ:

Într-un sejur de o săptămână, îţi poti împărţi timpul în mod eficient, între vizitat obiective turistice, shopping, distracţie şi plajă. Astfel, preţul mediu al cazării la un standard de trei stele, în regim de demipensiune se ridică la 800 de euro de persoană, la care se adaugă taxa de aeroport de aproximativ 90 de euro. (oferte Intertour Voyage), în acest preţ fiind incluse transportul cu avionul, cursă charter Bucuresti - Palma de Mallorca - Bucuresti şi transfer aeroport - hotel - aeroport. O masă în oraş poate ajunge la 30-35 de euro. Berea poate ajunge la zece euro, sangria şi cafeaua la cinci euro. Dacă alegeţi şi varianta activităţi conexe, cum ar fi scufundările, căţărările pe munte sau excursiile opţionale, bugetul poate creşte cu încă 100 de euro.

Portul, plin de iahturi de lux

Toate drumurile trec prin Palma, capitala administrativă a Balearelor. Oraşul este extraodinar de frumos. De fiecare dată când intri în el, te izbeşte imaginea portului de ambarcaţiuni mici. Abia acum poţi să înţelegi ce înseamnă puterea financiară a celor din oraş, când vezi porţile cu cartelă de la intrarea în port deschizându-se pentru cineva coborât dintr-un Ferrari. Oraşul este plin de biserici şi o catredală imensă. Drumurile sunt netede şi drepte. Şoferi politicoşi, peste tot. Tinerii nu folosesc autoturismele. Preferă scuterele pentru a se strecura în special în oraşul vechi, construit de mauri cu o mie de ani în urmă. Cobori pe străduţe mici, pe care nu încape o maşină, spre catedrală. Timpul aduce miros de vechi. La Seu, o catedrală imensă, în stil gotic cu modificări aduse la interior de celebrul arhitect Antonio Gaudi. Intrarea principală poartă influenţe renascentiste. Locuitorii ştiu de fapt că edificiul a fost construit peste o moschee începând cu anul 1300. Acesta se află în partea veche a oraşului şi găzduieşte o colecţie de artefacturi ce cuprinde printre altele şi moaştele lui San Sebastian, sfântul de Palmo. La zece minute de mers cu maşina de la Seu, se află castelul Bellver. La 137 m deasupra nivelului mării, înconjurat de o pădure deasă de pini, castelul a fost amplasat într-o poziţie strategică: de fapt, oferă un control vizual complet asupra câmpiilor, oraşului şi golfului. Arhitectul Pedro Salva a supravegheat construcţia, care a durat mai bine de 40 ani. Este un exemplu aproape perfect al arhitecturii militare a sec. XIV-lea şi este singura fortăreaţă rotundă din lume. Bellver adăposteşte Muzeul Provincial de arheologie, pictură şi numismatică.

Patru stele cu ştaif şi englezisme

Pe insulă găseşti cazare de la hoteluri de un lux exclusivist, de patru şi cinci stele, până la hanuri vechi, între livezile de măslini, aproape de munţi, în mijlocul insulei. Hotelul Son Caliu, de exemplu este cel mai englezesc hotel pe care îl poţi găsi pe insulă, undeva în zona Palmanova. Aici totul se învârte în jurul etichetei de "sir". Muzică relaxantă, în surdină, inundă toate ungherele spaţiilor comune ale hotelului. Camera, aranjată perfect. Cu geamurile larg deschise te poţi înveli, dimineaţă, întins în pat, doar cu mirosul de mare. Ce altceva îţi poţi dori? O plajă foarte mare, zeci de magazine, zeci de restaurante chiar şi cu specific chinezesc şi indian. Discoteci şi puburi cochete, toate la doar o aruncătură de băţ. Bineînteles, restaurantele englezeşti sunt cele mai întâlnite şi asta pentru că Palma de Mallorca este ţinta predilectă a turiştilor britanici sau germani.

De fapt, poţi să zici că, în afară de maiorcheză, dialect al limbii spaniole, pe insulă se vorbeşte engleza şi germana. Ca să ieşi din monotonia plajei, poţi să alegi să îţi petreci aici ziua făcând sporturile acvatice. Palma de Mallorca e una dintre cele mai potrivite destinaţii pentru acest lucru. Practic, aici găseşti toate sporturile nautice sau subacvatice, dar şi ciclism, călărie, sporturi extreme, tenis, golf. Chiar şi plimbările cu micile ambarcaţiuni, oriunde pe coastă, sunt foarte des întâlnite pe insulă. Pentru că Mallorca are ce să arate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite