Oraşul podurilor de lemn medievale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kapellbrucke şi Spreuerbrucke atrag în Lucerna cinci milioane de vizitatori pe an În clasamentul celor mai vizitate oraşe din lume, Lucerna se află pe locul 6, imediat după Londra, cu

Kapellbrucke şi Spreuerbrucke atrag în Lucerna cinci milioane de vizitatori pe an

În clasamentul celor mai vizitate oraşe din lume, Lucerna se află pe locul 6, imediat după Londra, cu aproape cinci milioane de turişti pe an.

Chiar dacă este un oraş mic, fie că vrei să vezi construcţii medievale, fie că vrei să te plimbi pe meterezele fortificaţiilor Mussegmauer, fie că vrei să-ţi cumperi un ceas elveţian de la unul din magazinele de lux, că vrei să stai la plajă pe malul Lacului Celor Patru Cantoane sau să urci cu Regina Munţilor, primul tren din Europa cu cremalieră, ai ce face în Lucerna.

Dacă Elveţia pare în general o ţară liniştită, în care ai senzaţia că pretutindeni se coseşte iarbă, în momentul în care ajungi în Lucerna brusc intri parcă într-un furnicar. În centrul oraşului, aglomeraţie ca pe Magheru. Evident că "magnetul turistic", Kapellbrucke, devine neîncăpător pentru miile de curioşi care tropăie gălăgioşi pe podelele de lemn, căutând să priceapă istoria pictată pe panourile de lemn de sub acoperişul podului.

Parcă toată Asia s-a refugiat aici, iar întreprinzătorii au prins deja pulsul, aşa că până vine poliţia să mai întrebe ce şi cum, chinezi cu gura până la urechi cântă muzică tibetană acompaniaţi de câteva instrumente.
Lebedele domesticite şi apa limpede prin care poţi număra pietrele de pe fundul râului Reuss îţi amintesc totuşi că eşti în Elveţia.

Kapellbrucke ("Podul capelei" sau Podul Lucernei) este deja o emblemă a oraşului. Construit în 1365, la vărsarea râului Reuss în Lacul Celor Patru Cantoane, cu o lungime de 204 metri, este cel mai lung şi cel mai vechi pod de lemn acoperit din Europa.

111 panouri triunghiulare din lemn pictate în secolul al XVII-lea, înşirate sub acoperişul podului, înfăţişează momente importante din istoria Elveţiei. În mijlocul apei, în vecinătatea podului se înalţă Wasserturm, un turn de piatră, octogonal, înalt de 34 de metri şi care servea în trecut drept închisoare şi cameră de tortură. Întregul ansamblu este zugrăvit şi în cronica lui Etterlin, de pe la 1507.

În acea perioadă, podul făcea legătura dintre Peterskapelle şi Hofkirche. Inundaţiile din 1741 au distrus patru piloni ai podului şi o parte a construcţiei s-a prăbuşit, iar în 1835, podul a fost scurtat pentru prima dată, iar mai târziu, în 1869, a fost scurtat pentru a doua oară.

În 1993, un incendiu devastator, provocat de o ţigară, a distrus o bună parte a podului şi 78 din cele 111 picturi. După mai puţin de un an, podul a fost refăcut.

Fortificaţiile Mussegmauer

La vest de Kapellbrucke, râul Reuss este traversat de Spreuerbrucke, un pod de asemenea acoperit, denumit şi "Podul Dansului morţilor", din cauza tematicii panourilor pictate pe lemn de Kaspar Meglinger (1626-1635). Pe malul stâng al râului în nordul oraşului, pe o lungime de 900 de metri, se întind fortificaţiile Mussegmauer, dominate de nouă turnuri medievale.

De pe cele trei turnuri deschise vizitatorilor (Zytturm, Schirmeturm şi Mannliturm), panorama oraşului, cu silueta mănăstirii iezuite, Lacul Celor Patru Cantoane şi Alpii ce se înalţă în spatele lacului se dezvăluie în toată splendoarea. Zytturm ("Turnul vărgat") adăposteşte unul dintre cele mai vechi orologii din oraş şi care bate cu un minut înaintea tuturor celorlalte orologii din oraş.

După turul istoric al oraşului, un moment de relaxare pe plaja Lido, o limbă de nisip de 300 de metri lungime, întinsă de-a lungul ţărmului lacului, cu imaginea munţilor şi a apei limpezi străbătute de iole şi iahturi, este răsplata supremă a călătorului "helvetofil".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite