Mexicul, ţara unde înoţi la braţ cu delfinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul pleacă de la 1.475 de euro de persoană pentru un pachet de şapte nopţi în regim all-inclusive O vizită în Mexic are toate premisele pentru a nu fi uitată niciodată. Tărâm al

Preţul pleacă de la 1.475 de euro de persoană pentru un pachet de şapte nopţi în regim all-inclusive

O vizită în Mexic are toate premisele pentru a nu fi uitată niciodată. Tărâm al contrastelor, Mexicul impresionează prin oferta extraordinară de petrecere a timpului liber, care mulţumeşte deopotrivă pe iubitorii istoriei, ai naturii, dar şi pe cei ai aventurii. Motive pentru a te reîntoarce aici sunt foarte multe, dar amintim numai de complexul Chíchen Itza şi de memorabila întâlnire cu delfinii.

La 60 kilometri de Playa del Carmen se află Cancun, alegerea perfectă pentru petrecerea unei vacanţe de vis şi una dintre principalele atracţii turistice ale Mexicului.

Aici vin o mulţime de turişti americani, atraşi de minunatele plaje scăldate de apele limpezi ale oceanului. Oraşul este aşezat în vecinătatea străvechilor ruine ale civilizaţiei maya şi a unuia dintre cele mai mari recifuri de corali din emisfera vestică.

Dacă, în urmă cu câţiva ani, Cancun era doar un oraş tânăr, cu plajă mică, acum concurează cu alte destinaţii de top, fiind un paradis al vacanţelor pentru toate gusturile: Cancun este un oraş de coastă cu plaja lungă şi îngustă, având multe insuliţe legate de plaja principală prin noduri sau prin mici porturi.

Shopping şi distracţie la discreţie în Cancun

Viaţa de noapte este foarte agitată, iar amatorii de shopping pot să-şi satisfacă acest "viciu". În cele peste 10 mall-uri, unde se găsesc mărfuri de calitate, pentru toate buzunarele. La concurenţă cu soarele şi apa se află şi oferta culturală.

O vizită la Muzeul de Arheologie din Cancun, situat în centrul de conferinţe al oraşului, este indicată. Muzeul găzduieşte rămăşiţe arheologice din diferite locuri din stat şi oferă expediţii interesante şi educaţionale în regiune. Iubitorii artei nu ar trebui să rateze Muzeul de Artă Mexicană Populară din portul El Embarcadero. Aici sunt expuse obiecte de artizanat calacas - figurine skeleton, rămăşiţe ale civilizaţiei maya.

Locul este practic o frântură din istoria mexicană, printre figurine. Seara, o distracţie pe cinste în una dintre cele patru discoteci din centrul oraşului este tot ce contează. Cu forţe proaspete, a doua zi poţi opta pentru sporturi acvatice. Ai de ales între scuba diving, deşi ar fi de preferat să mergi mai spre sud pentru a putea admira şi recifurile de corali şi o repriză de înot alături de delfini.

Deşi şi în cazul acestui sport Cancun are mai puţine de oferit decât Xel Ha, un parc acvatic extraordinar cu activităţi destinate oricărei vârste: de la înotul alături de delfini, jucatul cu papagalii şi până la plimbări cu bărcuţa pe lagună. Din Cancun se poate pleca într-o excursie incitantă prin junglele de mangrove, spre Marele Recif Mayan. Ajunşi acolo, puteţi face snorkeling printre miile de peşti multicolori sau puteţi admira reciful dintr-un submarin. Scump, dar merită, măcar o dată în viaţă.

Soarele şi luna se întâlnesc la Teotihuacan

Oraşul zeului Quetzalkoatl, denumit, ulterior, Oraşul Zeilor, este situat la 50 km de oraşul Mexico City. Excursiile care pleacă din acest oraş sunt zilnice şi costă în jur de 35 de dolari. Dezvoltarea şi decăderea Imperiului Teotihuacan coincide cu istoria Imperiului Roman. Câteva oraşe din lume au fost considerate că merită să locuiască zeii în ele.

Teotihuacan este unul dintre oraşele divine. Mărturia măreţiei lui se reflectă din toate construcţiile rămase până astăzi. Era un oraş divin şi în acelaşi timp foarte uman, unde oamenii veneau din toate părţile ţării să se închine zeilor: Cea mai evidentă expresie a trecutului sunt însăşi vestigiile oraşului. Cele două mari piramide, denumite de aztecii Soarelui şi ai Lunii, se aliniau alături de alte construcţii de-a lungul Căii Morţii. Piramida Soarelui este o construcţie impresionantă, doar cu puţin mai mică decât Piramida lui Keops de pe platoul Gizeh. Are 65 m înălţime şi o bază cu latura de 225 m.

A fost construită astfel încât latura estică să fie aliniată exact spre răsărit şi latura vestica spre apus, iar soarele să cadă direct pe vârful piramidei, la ora 12, în zilele de 19 mai şi 25 iulie. Legenda spune că sub piramidă se găseşte izvorul Sfânt al Sfinţilor. Piramida Lunii pare a fi la fel de mare ca cea a Soarelui, dar este o aparenţă, aceasta fiind construită pe o movilă artificială.

Odată ajuns în vârful piramidei, este momentul să-ţi tragi sufletul, pentru a admira apoi una dintre cele mai frumoase privelişti asupra ansamblului arheologic. Încă de la prima plimbare pe străzile oraşului Teotihuacan, îţi vei da seama că acesta este un muzeu uriaş, care-ţi permite o întoarcere în timp, în lumea tăcută a zeilor mitologici.

100 de euro pentru o scufundare printre corali

La sud de Cancun se află insula Cozumel, vestită în lumea întreagă datorită recifelor sale de corali. Aici, scufundările alături de delfini sunt atracţia principală a Chankanaab, contra unei sume care pleacă de la 100 de dolari. Nu lipsesc nici sporturile nautice.

Parcul "Discover Mexico" este o destinaţie care trebuie musai văzută odată ce ai ajuns la Cozumel. Discover Mexico este un parc cu temă culturală despre Mexic, unde oricine trece prin diferitele perioade istorice ale ţării. Te vei bucura de o plimbare printre cele mai importante situri arheologice şi clădiri coloniale ale Mexicului. Insula cea mai întinsă din Mexic - era în timpul vechii civilizaţii maya un loc sacru, închinat zeiţei fertilităţii. Este considerată un fel de Grădină a Raiului, unde s-a născut civilizaţia maya.

În prezent, Cozumel uimeşte şi prin planul urbanistic simetric, numeroase hoteluri, restaurantele şi centrele comerciale fiind aşezate în linie. Insula cea mai întinsă din Mexic - era în timpul vechii civilizaţii maya un loc sacru, închinat zeiţei fertilităţii. Este considerată un fel de Grădină a Raiului, unde s-a născut civilizaţia maya.

Chíchen Itza, o minune cu 365 de trepte

Sătui de atâta mare şi soare, ne aducem aminte de una dintre excursiile care ar fi fost de neiertat să fi fost ratate odată ajunşi în Mexic: complexul de la Chíchen Itza. Drumul cu microbuzul către situl care dezvăluie măreţia civilizaţiei Maya-Toltec contrastează puternic cu imaginea de lux a Cancunului.

Pe marginea şoselei se dezvăluie prezentul nemilos: oameni care trăiesc în sărăcie, în "case" lipsite şi de cele mai elementare condiţii, probabil la fel de confortabile ca şi pe vremea strămoşilor. Uiţi de prezent când ajungi la sit, după câteva ore de mers cu microbuzul, al cărui ghid local, vorbitor de engleză americană, ne pune în temă cu ce ne aşteaptă: există o legendă maya care plasează sfârşitul lumii pe 22 decembrie 1922, atunci când o cometă impesionantă va lovi Cichen Itza. Până atunci avem în faţă piramida Kukulcan, vestită prin acustica ei perfectă (care face posibil ca şi şoaptele spuse de cineva la bază să poată fi auzite în vârf sau invers) ca şi prin "mişcarea şarpelui", fenomen luminos care se produce de două ori pe an, pe 21 martie şi pe 21 septembrie.

Umbrele lăsate de soare pe treptele piramidei, la echinocţiul de primăvară şi cel de toamnă, au rolul de a rememora "Muntele şarpelui", locul unde populaţia plasează Prima creaţie. Piramida se lasă destul de greu de cucerit, având în vedere că are 356 de trepte destul de înalte şi abrupte. Urcuşul este uşurat de nişte frânghii, mai puţin folositoare la coborârea care pare mai grea după o asemena ascensiune.

În apropiere se află templul sodaţilor şi cele 1.000 de coloane şi oarecum izolat "El Caracol", dovadă "vie" a preocupării civilizaţiei pentru astronomie şi arhitectură, după ce arheologii s-au pus de acord că Observatorul a fost dedicat studierii mişcării stelelor şi planetelor. Observatorul este compus dintr-un turn înalt şi două platforme dreptunghiulare - ridicate în perioade diferite de timp, iar ferestrele sale urmăresc mişcarea planetelor.

În ansamblu, se mai regăsesc o serie de vestigii precum Templul Curţii Ovale, Tempul Jaguarului, Tempul Razboiul - Templul Chichen Itza propriu-zis, Osuarul, Platforma Venus, Plaforma Uliului şi cea a Jaguarului. Agenţii de turism local oferă posibilitatea petrecerii unei seri de vis în sit - unde sunt organizate jocuri de lumini pe ruine. Preţul unei astfel de excursii, care include şi o masă la un restaurant din apropiere, este de circa 100 de dolari.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI

Pentru Mexic este nevoie de viză. Nu vizitaţi obiectivele turistice fără însoţitor sau ghid autorizat;
Pentru a vizita Chichen Itza, trebuie să aveţi haine lejere de bumbac şi pantofi uşori, comozi, pentru a urca treptele înalte şi abrupte ale piramidei. Trebuie să aveţi ochelari de soare şi pălării împotriva soarelui arzător. Nu uitaţi şi de loţiunile pentru protecţie solară, împotriva ţânţarilor şi musculiţelor;
Băncile sunt deschise de luni până vineri, între 9 a.m. şi 3 p.m. Cărţile de credit sunt acceptate pe scară largă, dar se percepe o taxă guvernamentală de 6% pentru aceste tranzacţii;
Bacşişul este aşteptat pentru mai toate serviciile, nivelul acestora fiind destul de ridicat. De obicei, se oferă 15%, dar un nivel de 20% asigură o calitate a serviciilor mai ridicată;
Hotelurile şi restaurantele bune oferă apă purificată. Nu beţi apă de la o cişmea de pe stradă. Apa îmbuteliată este indicată;
Moneda oficială este New Pesos, cu subdiviziunea centavos (1 pesos = 100 centavos);
Sezonul uscat, fără ploaie, durează din octombrie până în martie.

NU RATAŢI !

Oraşul zeului Quetzalkoatl - Oraşul Zeilor;
Chíchen Itza, una dintre cele şapte minuni ale lumii
Excursia din Cancun prin junglele de mangrove, spre Marele Recif Mayan;
Înotaţi alături de delfini la Xel Ha!
Cozumel, un fel de Grădină a Raiului, unde s-a născut civilizaţia maya;
Discover Mexico, un parc cu temă culturală despre istoria ţării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite