Malta - exotism in inima Mediteranei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai mici state din Europa, Malta este situata la 90 km sud de Sicilia si 250 km de coastele Africii si cuprinde trei insule - Malta, Gozo si Comino. Aceasta destinatie exotica, aflata

Unul dintre cele mai mici state din Europa, Malta este situata la 90 km sud de Sicilia si 250 km de coastele Africii si cuprinde trei insule - Malta, Gozo si Comino. Aceasta destinatie exotica, aflata la indemana (zbor direct de doua ore cu Air Malta cu 280 USD, biletul putand fi chiar mai ieftin cu pana la 25 la suta in ofertele agentiilor) nu are decat 400.000 de locuitori, pe cea mai mica dintre insule, Comino, locuind doar 3 persoane. In afara de malteza, toata lumea vorbeste engleza, a doua limba oficiala a tarii. Dimensiunile insulei mari, Malta, sunt de 17 km pe 20 km (similare cu alte Bucurestiului), asa ca ea poate fi strabatuta cu taxiul sau cu autobuzul, fara probleme, ajungand astfel la toate obiectivele turistice. Dimineata poti merge la scufundari si dupa-amiaza sa vizitezi temple megalitice de acum 6.000 de ani (biletele la orice obiectiv cultural costa 1 lira malteza), adica 0,40 euro. Exista si varianta de a ocoli insula cu vaporul (cu 38 dolari poti face o excursie de-a lungul coastelor malteze, cu pranz inclus). Intr-una din seri, puteti sa va plimbati si cu sareta trasa de cal, devenita una dintre imaginile emblematice ale ingustelor strazi din orasele si satele Maltei. In Malta se gasesc tot atatea biserici cate zile are anul (365), mai mult de 95 la suta dintre maltezi fiind catolici. Pentru vizitarea bisericilor, femeile trebuie sa aiba umerii acoperiti (daca nu, li se va oferi la intrare un fel de sal, in acest scop), iar barbatii nu au voie sa intre in pantaloni scurti sau bermude, ci doar in pantaloni lungi. La Catedrala Sf. Ioan din Valletta (a carei podea este constituita din 400 de pietre de mormant ale cavalerilor ioaniti, fiecare acoperita cu mozaic din marmura de Carrara) nu ai voie sa intri cu pantof cu toc, evident, pentru a nu distruge podeaua cu valoare de patrimoniu. Capitala Maltei, Valletta, are 8.000 de locuitori si se personalizeaza prin strazile inguste dispuse in unghiuri drepte (9 pe lung si 12 pe lat) si prin aspectul de fortareata, care i-a atras, de altfel, si pe realizatorii americani de superproductii istorice. Inconjurata de mare, Malta exceleaza in mancarurile pe baza de peste, caracatita cu usturoi, cocktailul de creveti, pestele spada la gratar fiind foarte apreciate. Apropierea de Italia ii face pe maltezi si ingeniosi bucatari in domeniul pastelor si inghetatelor. Veti gasi si mancaruri divers preparate din pui, porc sau vita, dar specialitatea maltezilor ramane iepurele. Conform orarului de siesta mediteranean, toate magazinele sunt inchise intre 12 si 16 si functioneaza in medie trei ore dimineata si trei ore seara.
Cazarea costa intre 150-300 de dolari de persoana, pe noapte, in functie de stelele hotelului. Preturile acestea sunt oferite de agentii.
Amanunte despre aceasta destinatie mai puteti gasi pe site-urile www.visitmalta.com, www.airmalta.com, www.hotelinfomalta.com.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite