Madeira, insula primăverii eterne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru un sejur pe insula portugheză trebuie să scoateţi din buzunar aproximativ 750 de euro de persoană Madeira. O insulă, mai multe nume: "Perla Atlanticului", "Grădinile Domnului" sau

Pentru un sejur pe insula portugheză trebuie să scoateţi din buzunar aproximativ 750 de euro de persoană

Madeira. O insulă, mai multe nume: "Perla Atlanticului", "Grădinile Domnului" sau "Vasul floral plutitor". Toate încearcă să surprindă o frântură din atmosfera locului. Oricâte denumiri i-ar găsi oamenii pe viitor, rămâne sigur că numitorul comun al sursei lor de inspiraţie va rămâne atmosfera de primăvară eternă. Destinaţia este ideală pentru cei care vor să se relaxeze.

Se spune că verdele este o culoare care aduce linişte, iar insula portugheză Madeira nu are lipsă nici de una, nici de alta. Destinaţia este potrivită în special celor care iubesc plimbările relaxante în aer liber, natura neprăfuită şi marea.

În acest caz, Madeira se potriveşte ca o mănuşă mai ales celor romantici sau celor care nu doresc decât un pic de linişte după un an de muncă, pentru aceasta fiind la îndemână, după buget sau gusturi, hotelurile luxoase sau sătucurile pescăreşti.

În orice caz, iubitorii vieţii zgomotoase de noapte şi cei care au făcut din shopping un stil de viaţă trebuie să se orienteze spre alte destinaţii, mai "urbanizate". Funchal - grădina botanică în aer liber Avionul aterizează la Funchal, capitala Madeirei, un oraş aşezat într-un amfiteatru uriaş, ale cărui "ziduri" naturale care urcă până la 1.200 metri altitudine sunt împănate cu locuinţe şi hoteluri îngrijite.

Străzile liniştite şi pietruite în stilul locului parcă şi-au dat toate întâlnire în portul micuţ, care te face să te întrebi dacă nu cumva te afli prin nu ştiu ce insulă grecească. Pulsul oraşului vechi de 500 de ani este maxim pe strada centrală, Lido, care găzduieşte majoritatea hotelurilor de patru şi cinci stele, fiind şi principala arteră comercială a urbei.

Aici se găsesc şi magazine cu artizanat şi alte produse locale - cu siguranţă cele mai potrivite suveniruri pentru cei de acasă. Dacă buticurile nu pot mulţumi turiştii mai năzuroşi, strada centrală impresionează prin arbuştii cu flori albastre, care îţi cuceresc simţurile cu un miros diafan. Iar faleza cosmopolită nu se lasă nici ea mai prejos, purtând paşii turiştilor pe sub palmierii uriaşi.

Oraşul, care numără astăzi cu puţin peste 100.000 de locuitori, are şi o plajă micuţă cu nisip, lucru destul de rar pe această insulă vulcanică, unde predomină coastele abrupte ale munţilor. Locul este destul de exotic, dacă avem în vedere că nisipul este de o culoare gri-negru, care se ia şi pe tălpi.

Hotelierii s-au străduit, cu succes, să compenseze lipsa plajelor nisipoase, oferind alternativa unor piscine bine dotate, unele chiar şi cu apă încălzită. Superbe sunt şi cele trei grădini botanice ale oraşului, fiecare având în îngrijire culturi de orhidee de toate culorile şi mărimile.

Este aproape imposibil să nu observaţi şi liniştita "grădină municipală", din inima oraşului, sau Santa Catarina Parc, loc ideal pentru a contempla oraşul de la înălţime şi pentru a asculta păsările sau murmurelor fântânilor.

De altfel, însuşi numele oraşului se trage tot de la regnul vegetal, atât de prezent în insulă. Funchal derivă din denumirea feniculului, o plantă aromatică existentă din abundenţă prin zonă. Greu de descris în cuvinte Dacă aţi obosit... de atâta linişte, puteţi opta pentru o grămadă de alte activităţi mai solicitante.

Astfel, atât din Funchal, cât şi din Santa Cruz, un orăşel la est de capitala insulei, se organizează partide de scuba diving, care pleacă de la 40 euro/şedinţă. Împătimiţilor aventurilor subacvative li se dă posibilitatea cumpărării de abonamente, preţul per escapada din adâncuri fiind astfel mai mic cu 4 euro.

Iar cei familiarizaţi cu golful, pot practica acest sport într-unul din zecile cluburi existente în apropierea Funchal. Gratis este însă spectacolul naturii de pe insulă: peste tot sunt căderi de apă, unele de pe coasta muntelui direct în Ocean, în timp ce crestele mai înalte ale munţilor nu vor să-şi dezvăluie secretele, rămânând mai tot timpul între norişori. Sau într-o ceaţă diafană. Pe insulă trăiesc circa 2.000 de specii de plante, favorizate de clima blândă şi de variaţiile de temperatură foarte mici între anotimpuri.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI

În Madeira nu există decât o plajă cu nisip (artificial) la 30 de kilometri de Funchal Shoppingul nu reprezintă un atu al insulei Tarifele de taxi sunt destul de scumpe, de exemplu 3 km fiind taxaţi cu aproximativ 8 euro. Taxiul de la aeroport către Funchal, 25 euro Fiecare hotel are transport propriu din centru până la hotel şi invers, la intervale de circa 30 minute, dar numai până la ora 17.00. NU RATAŢI !

Excursia de o zi în Porto Santo, cea de-a doua insulă a arhipelagului locuită Turul insulei Madeira la bordul corăbiei de piraţi Santa Maria Grădina Botanică din apropierea oraşului Funchal. Se mândreşte cu o colecţie impresionantă de orhidee, cactuşi şi palmieri Monte Palace Tropical Garden, la cinci kilometri de Funchal, unde sunt peste 70.000 de metri pătraţi de spaţii amenajate cu flori exotice n Cabo Girao, a doua cea mai înalt perete stâncos din lume, aflat la 580 m. Priveliştea de aici nu este aproape ireală Camara de Lobos - un sat pescăresc tradiţional, renumit pentru localurile cu specific pescăresc, la doar 5 km de Funchal

Porto Santo, ce-a de-a doua insulă locuită a Ilhas Selvagens

Tot din Funchal se poate "evada" pentru trei ore într-o plimbare cu catamaranul. Excursia costă 10 euro/persoană, dar în largul oceanului, dacă aveţi doar puţin noroc, puteţi observa în mediul lor natural delfini, ţestoase şi chiar balene.

Portul este cale de plecare şi pentru un tur al insulei, la bordul unei replici a corăbiei de piraţi Santa Maria, excursie care costă 26 de euro/persoană. Nu vă va părea rău de excursia spre Porto Santo, cea de-a doua insulă locuită a arhipelagului Ilhas Selvagens (Insulele Sălbatice) din care face parte şi Madeira.

Excursia costă 63 de euro de persoană, transportul fiind asigurat de un vas de croazieră de lux, dotat cu săli de cinema, restaurante, piscine, o sală de jocuri şi chiar şi un magazin. Drumul până la micuţa insulă Porto Santo durează circa trei ore, dar la destinaţie veţi avea cu siguranţă o surpriză plăcută: plaja, cu o lungime de nouă kilometri, are un nisip galben şi fin, iar apa oceanului te îmbie cu culoarea sa de turcoaz.

Şi dacă aveţi prea multă energie, puteţi alege între o "expediţie" cu jeep-ul, în fapt un tur pe "motorizat" al insulei, lecţii de călărie, karting sau doar o plimbare cu bicicleta, pe faleză. În comunitatea acestei insuliţe, locuită de câteva mii de locuitori, s-au integrat şi circa 500 de români, veniţi aici să muncească, inclusiv în industria ospitalităţii.

Excursia la Porto Santo merită cu prisosinţă, chiar dacă drumul pe mare poate aduce şi surprize de genul valurilor înalte de peste şapte metri care-ţi pot întoarce stomacul pe dos şi face "capul mare". Acestea sunt învinse însă de robusteţea vasului de opt niveluri.

Revenind cu picioarele pe pământ, vă puteţi trage sufletul la una dintre multele cafenele sau restaurante din centrul oraşului. O zi atât de plină trebuie terminată cu o cină specială, astfel încât nu ar trebui ocolite specialităţile locale.

Zis şi făcut. În meniu, la mare cinste stă, şi nu degeaba, peştele spadă cu banană prajită (în jur de 10 euro porţia), ton în sos de vin (tot 10 euro) şi salata de fructe tropicale (4 euro). Şi, pentru a prinde puteri pentru ziua care urmează, merge un pahar cu vin de Madeira (aproximativ 4,5 euro) sau o bere (circa 3 euro).

Totul este "asezonat" cu focurile de artificii oferite gratis de municipalitatea din Funchal, spectacol care de regulă începe pe la orele 21.30, pe un fundal muzical ales cu grijă. Şi dacă mai aveţi timp, este bine să vizitaţi

Camara de Lobos -un sat de pescari tradiţional, renumit pentru localurile cu specific marin, aflat la doar 5 km de Funchal. În drum către Camara de Lobos puteţi admira numeroasele plantaţii de banani, iar la destinaţie vă puteţi delecta cu Poncha, o băutură tradiţională. Localitatea este indicată de gazde ca fiind locul de origine al acestei băuturi.

Monte Palace Tropical Garden, raiul florilor

Din portul oraşului, al cărui nume se trage de la fenicul - plantă existentă din abundnţă prin zonă -, se pot face o serie de excursii pe mare, invitaţia spre Monte Palace Tropical Garden trebuind neapărat onorată. Imensul parc, de 70.000 de metri pătraţi de vegetaţie luxuriantă, concurează parcă la titlul de rai al florilor şi al copacilor de pe toate meleagurile, care aşteaptă să vă ofere clipe de umbră înmiresmată.

Tot în acest complex aflat la cinci kilometri de Funchal, distanţă care poate fi parcursă şi cu un soi de gondolă, se află şi măslini bătrâni de sute de ani, precum şi o serie de grădini exotice, înviorate de căderi de apă artistic amplasate.

Într-unul din lacurile de lângă palat trăiesc o mulţime de "koi fish", un frate al crapului, colorat însă de un roşu intens. Palatul, construit în secolul XIX de Alfredo Guilherme, formează împreună cu grădinile un ansamblu pitoresc.

Intrarea costă 10 euro, în preţ fiind inclusă şi o degustare de vin de Madeira, care pentru cunoscători nu mai are nevoie de nicio prezentare. De altfel, exportul vinului, ca şi cel de banane, reprezintă cea de-a doua sursă de venit a locuitorilor Insulei, după turism.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite