Lux, shopping şi distracţie în Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu investiţii care în final se vor număra în mii de miliarde de dolari, Dubai şi Abu Dhabi vor fi printre cele mai râvnite destinaţii turistice O excursie în capitala shopping-ului

Cu investiţii care în final se vor număra în mii de miliarde de dolari, Dubai şi Abu Dhabi vor fi printre cele mai râvnite destinaţii turistice

O excursie în capitala shopping-ului mondial este şi o călătorie în viitor, o expoziţie în aer liber a unora dintre cele mai îndrăzneţe proiecte urbanistice şi de arhitectură din lume.

Dubai este oraşul cu cea mai rapidă dezvoltare la nivel mondial. Pe lângă aceasta, ţara este una a superlativelor: cel mai mare aeroport, cel mai înalt zgârie-nori, cel mai luxos hotel, cel mai mare mall, cele mai mari insule artificiale şi lista poate continua.

Nimic din ceea ce vedem azi nu exista în urmă cu 60 de ani, când era doar o aşezare de pescari şi de pescuitori de perle, singurele legături cu lumea exterioară fiind asigurată de caravanele de cămile. De acele vremuri amintesc azi doar dunele de nisip, marea de smarald a Golfului Persic şi Soarele arzător.

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Emiratele Arabe Unite este din noiembrie până în aprilie, când temperatura medie nu trece de 30˚C. În restul anului nu poţi face altceva decât să stai la aer condiţionat, o plimbare de un sfert de oră fiind extenuantă.

La aceasta contribuie şi umiditatea extremă a aerului, care arareori coboară sub 85%. În luna iulie, la ora 7 dimineaţa, temperatura este de peste 36˚C, pentru ca la prânz să treacă de 40˚C. Acesta este şi motivul pentru care s-au construit imensele malluri, locuri de shopping, dar şi pentru petrecerea timpului liber.

Tocmeala este acceptată oriunde

Facilităţile sunt de domeniul fantasticului, la Mall of Emirates puteţi schia, pe pârtie adevărată de zăpadă naturală, lungă de 300 metri, prevăzută cu instalaţii de transport pe cablu, cabană şi restaurant unde vă puteţi încălzi cu un ceai cald, având în vedere că în interior sunt -10˚C. Atenţie că taxa de intrare este piperată, 150Dh (41$) pentru două ore.

Este de evitat şi sărbătoarea Ramadanului, când este considerată o jignire la adresa Islamului să mănânci, să bei sau să fumezi în public. Avantajul este că respectând aceste constrângeri vă puteţi bucura de ofertele promoţionale ale agenţiilor de turism, tarifele la hoteluri fiind cu 50% mai mici.

Cu toate că în Emirate regulile sunt mai puţin stricte, este de preferat un comportament apropiat de regulile impuse de islam. De exemplu, este nepoliticos, ca să nu spunem nesimţire, să te uiţi mai mult de câteva secunde în ochii interlocutorului, mai ales dacă este de sex feminin.

De asemenea, dacă sunteţi cu persoana iubita, este mai mult decât recomandat să evitaţi gesturile tandre în locuri publice, sărutul fiind sancţionat prin lege. Cu toate că femeile nu sunt obligate să poarte costumul tradiţional arab, ţinuta trebuie să fie mai mult decât decentă, în ciuda climei toride de afară.

Băuturile alcoolice nu se vând în magazine, însă pot fi comandate la restaurantele şi la barurile hotelurilor de la patru stele în sus. Aşteptaţi-vă însă la preţuri de peste 10 dolari pentru o bere, vinurile provenind de regulă de la podgorii celebre din Franţa sau din Italia, vinul casei neaxistând în meniu.

Safari pe dune de nisip

Pentru a vă distra în specificul local puteţi face plimbări cu bărcile tradiţionale (abra) care mai sunt utilizate ca taxiuri acvatice şi fac legături în toate direcţiile pe aşa-numitul Creek (pârâu) care împarte oraşul în două. Nu trebuie să rataţi un safari în deşert, cu maşini de teren.

Se pot organiza astfel de excursii, cu ghid, sau puteţi apela la urmaşii beduinilor. Este o experienţă ce vă va genera multă adrenalină, localnicii fiind adevăraţi aşi ai volanului. Aventura în deşert poate avea ca destinaţie o tabără a beduinilor, special construită pentru circuitele turistice, unde o tură pe cocoaşa unei cămile vă va trimite înapoi în timp.

Emiratele sunt pline de contraste, nu datorită diferenţelor de venit, ci trecerii rapide de la tradiţie la Hi-Tech, care se împletesc în cele mai neaşteptate moduri.

În Dubai sunt peste 30 de hoteluri de cinci stele, plus unicul din lume cotat la şapte stele, Burj al-Arab. Devenit simbol al Emiratelor, este faimos pentru forma de velă a ambarcaţiunilor tradiţionale fiind totodată cel mai înalt hotel din lume, 323 metri şi având şi cel mai mare atrium.

Aici tot ceea ce pare aurit este într-adevăr aur de 24 karate, luxul fiind prezent în cele mai mici amănunte. Este construit pe o insulă artificială, senzaţia că te afli pe un vapor fiind cât se poate de reală. Camerele, de fapt apartamente, cea mai mică având suprafaţa de 60 mp, costă de la 1.200 dolari/noapte, iar apartamentul regal se întinde pe 600 metri pătraţi, pentru care trebuie să scoateţi din buzunar 7.000 de dolari pe noapte.

Cea mai mare densitate de hoteluri de 5 stele

Poate mai spectaculos este al-Qasr (castelul), construit în stil arab, format dintr-un complex de 28 de vile şi un hotel, despărţite de alei şi canale, un fel de Veneţie arabă.

Aici o cameră costă în jur de 700 dolari pe noapte, însă în perioadele de extrasezon sunt oferte şi la 300 dolari. De fapt, pe toată zona litoralului se află cele mai exclusiviste hoteluri, restaurante, baruri şi malluri, inclusiv Diamond Mall, numai cu pietre preţioase.

Abu Dhabi va fi capitala mondială a luxului

Emirates Palace rivalizează în lux şi splendoare cu Burj al Arab, din păcate nici preţurile nefiind extraordinar de diferite. Dar Abu Dhabi are ambiţia de a depăşi în toate privinţele Dubai. Va fi nu numai un centru mondial al luxului, ci şi perla turismului internaţional.

Nu va dezvolta însă un turism, ci se va axa pe cea mai exclusivistă nişă a luxului. Investiţiile programate pentru următorii zece ani se ridică la fabuloasa sumă de 200 miliarde de dolari. Numai construcţia unui hotel, care va avea tot şapte stele, costă trei miliarde de dolari.

Dar nu va fi doar lux, ci în primul rând cultură. Banii provin din imensele rezerve de petrol pe care le deţine şi care după ultimele estimări acoperă 10% din totalul rezervelor la nivel mondial. Petrodolarii au început să fie drenaţi în dezvolatre. Situat în mijlocul deşertului, Abu Dhabi va beneficia de parcuri şi de grădini cu vegetaţie luxuriantă.

La ţărmul Golfului se va ridica cel mai mare muzeu Guggenheim, cu o suprafaţă de 110.000 mp, din care 40.000 sunt destinaţi pentru spaţii expoziţionale. Emirii din Orientul Mijlociu se află printre cei mai activi cumpărători la licitaţiile internaţionale de artă. Alături va fi Luvru, pentru care au plătit dreptul de a folosi numele şi au obţinut permisiunea de a împrumuta colecţii de artă.

Li se vor alătura Sorbona şi Yale, toate situate pe Saadiyat Island (Insula Fericirii), a cărei construcţie va costa în final 27 de miliarde de dolari, termenul de finalizare fiind 2012. Tot pe această insulă va fi un parc, construit special pentru festivaluri de artă, totul fiind completat cu 29 de hoteluri de cinci stele pentru vizitatori.

Capitala shoppingului din Orientul Mijlociu

Deşi o destinaţie nu tocmai ieftină, este atractivă datorită preţurilor care nu conţin taxe, fiind mult mai mici decât cele practicate în România. Acest principiu se aplică la absolut orice produs, însă diferenţa se observă la bijuterii, electronice şi îmbrăcăminte.

În orice magazin, cu excepţia supermarketurilor, preţul este negociabil, inclusiv la buticurile din incinta mallurilor. De exemplu, pentru mai multe produse trebuie să solicitaţi discounturi. De cele mai multe ori, are efect simularea plecării spre magazinul de vizavi, vânzătorul propunându-vă un preţ mai mic.

Gold Souk este popular pentru multele magazine unde vă puteţi tocmi pentru bijuterii. Aici puteţi obţine cele mai bune preţuri. Bazarul arab de la Souq Madinat Jumeirah este raiul shoppingului tradiţional, pentru care merită rezervată o zi.

Mallurile de dimensiuni impresionante oferă de la biscuiţi până la şiraguri de perle veritabile conţinând magazine Prada sau Bulgari, cel mai bun exemplu în acest sens fiind Mall of Emirates. Sunt malluri specializate, de exemplu Diamond Mall, specializat numai în bijuterii, marea majoritate cu monturi de pietre preţioase.

Dubaiul, pentru toţi

Dacă facem abstracţie de zonele exclusiviste, un meniu complet la un restaurant modest (cele libaneze fiind de preferat) costă mai puţin decât o bere la un hotel de 5 stele, unde sunteţi taxaţi cu 22 Dh. Un fresh de portocale este mai ieftin ca la noi, 5 Dh, iar cafeaua sub 10 Dh. O cameră la un hotel de trei stele (echivalentul a 4+ de la noi) costă până în 350 Dh/noapte. O cursă cu taxiul vă duce la vreo 40 Dh, însă trebuie să vă interesaţi de transportul public, care este foarte ieftin şi civilizat. (1 $=3,67 Dh, paritate fixă).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite