Lacul Leman, marea din Alpi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleganţa Elveţiei, savoarea Franţei, castele, munţi şi... câteva mici secrete Să înoţi liniştit într-o apă de cristal, în care se oglindesc silueta unui castel elveţian şi

Eleganţa Elveţiei, savoarea Franţei, castele, munţi şi... câteva mici secrete

Să înoţi liniştit într-o apă de cristal, în care se oglindesc silueta unui castel elveţian şi masivul Mont Blanc acoperit cu zăpadă imaculată. Nu este scenariul unui clip de promovare a unui teritoriu din lumea iluziilor. Este doar una dintre senzaţiile cu care rămâi după o vacanţă pe malul lacului Leman.

I se poate spune "Marea din Alpi". Lung de aproape 73 de kilometri şi lat de aproape 14, este al doilea lac al Europei, după Balaton, şi cel mai mare dintre lacurile alpine. Capătul vestic se află la Geneva, cel mai cosmopolit dintre oraşele elveţiene, locul de unde Rhonul iese din lac şi porneşte cu o viteză ameţitoare spre Burgundia şi apoi spre Mediterana. Capătul de est se află la Montreux, cu festivalurile şi cu nu mai puţin celebrul său cazinou. Între acestea, pe malul nordic elveţian şi pe cel sudic francez se aliniază oraşe şi sate pline de farmec, castele şi plaje.

Şoseaua ce dă ocol lacului se agaţă de abruptul muntelui, apoi coboară prin orăşele şi sate inundate de flori, şerpuieşte printre podgoriile savoiarde, dă ocol terenurilor de golf, proprietăţilor burgheze şi castelelor parcă neschimbate din vremurile marchizilor, trece razant cu porturi pentru iahturi şi mici ambarcaţiuni cu vele.

Evian, dar nu la pet!

Evian nu este doar o etichetă de apă minerală "de fiţe". Evian este numele staţiunii de pe malul francez al lacului Leman, cea mai cunoscută la noi, graţie peturilor pe a căror etichetă se văd culmile Alpilor. Promenadă, cazinou, vârfurile înzăpezite de pe fundal, vechiul pavilion pentru cură care acum găzduieşte diverse expoziţii de artă, portul, plaja. Evian oferă imaginea tipică pentru localităţile mai mari sau mai mici de pe malul lacului.

Thonon-les-Bains, staţiunea învecinată, nu a avut şansa de a exporta ape minerale în România, aşa că nu este atât de cunoscută pe meleagurile noastre. Francezii vorbesc totuşi despre Thonon ca despre "inima" rivierei sudice a lacului Leman. Oraşul numără 30.000 de locuitori, iar centrul său istoric - situat la înălţime faţă de lac şi accesibil cu funicularul - este mereu animat. Dar mai ales joia dimineaţa, în tradiţionala zi de târg. Este impresionant prin grădinile sale şi prin vechile case de odihnă ridicate de bogaţii Franţei şi Elveţiei, în ultimii 200 de ani.

Micul paradis secret

Riviera franceză are o mică "perlă secretă" - Yvoire -, cotată printre cele mai frumoase comune din Hexagon. Şi printre cele mai "înflorite", localitatea lăudându-se cu numeroase premii naţionale şi internaţionale pentru aranjamentele sale florale. Niciun colţişor nu rămâne neacoperit de explozia multicoloră. Plasat strategic pe un promontoriu ce asigură controlul asupra traficului naval spre Geneva, micul sat de pescari a fost fericit de ducii de Savoia cu un castel, din care azi a mai rămas doar donjonul. Contemporanii l-au fericit cu restaurante şi mici hoteluri ce se înşiră liniştite de-a lungul străduţelor pietonale, cu nenumărate mici magazine de suveniruri, cu o plajă şi cu un port pline de poezie.

Malul nordic al lacului aparţine Elveţiei. Autostrada care leagă Geneva de Montreux, trecând prin Lausanne, este construită direct în coasta muntelui şi oferă o panoramă superbă asupra lacului. Jos însă, şoseaua cu două benzi dezvăluie adevărata frumuseţe a locurilor. Oraşele şi comunele parcă sunt desprinse din poveşti, şi liniştea unei promenade pe malul lacului nu este tulburată decât de clipocitul raţelor şi lebedelor.

Versoix ne poate spune multe nouă, românilor, pentru că regele Mihai şi-a petrecut aici o mare parte din exilul său. Altfel, comuna este una absolut obişnuită - la standardele de aici, desigur -, însă merită o plimbare pe cheiul plin de flori.

Mai mare şi mai interesant este însă oraşul Nyon, cu vestigiile romane, castelul, portul şi plaja. Elegantul Vevey este oraşul în care Charlie Chaplin şi-a petrecut ultimii ani ai vieţii. Lausanne, important oraş universitar, situat între lac, podgorii şi Alpi, este sediul Comitetului Internaţional Olimpic, iar Muzeul Olimpic merită o vizită. La fel, castelul şi catedrala, plus o plimbare pe străduţele pitoreşti, cu mici magazine şi restaurante, ce coboară dinspre centrul istoric spre port şi plaje.

Un Monte Carlo elveţian

La capătul estic al lacului se află Montreux, oraş-staţiune de o eleganţă aparte. Poate fi considerat un Monte Carlo al Elveţiei, datorită cazinoului, restaurantelor şi hotelurilor şic ori reşedinţelor luxoase. Dar şi datorită grădinilor cu numeroase plante mediteraneene, menţinute în viaţă de boarea Italiei, a cărei adiere se simte până aici. Montreux găzduieşte festivaluri muzicale celebre, cel mai cunoscut fiind cel de jazz. Pe promenada ce mărgineşte lacul se aliniază statuile monştrilor sacri ai muzicii de jazz, care au susţinut aici concerte memorabile. Cei mai mulţi turişti preferă să se fotografieze însă lângă statuia lui Freddie Mercury, fostul component al legendarei formaţii Queen.

Geneva, oraşul perfect

I se spune "cea mai mică dintre metropolele lumii" sau "Roma calvină". Dar cei care au vizitat-o vorbesc despre ea ca despre "oraşul perfect". Port, plaje în mijlocul oraşului, grădini, hoteluri şi magazine luxoase şi, peste toate, o excepţională calitate a vieţii. La acest nivel de viaţă ridicat contribuie, în afară de invazia de turişti, sectorul financiar-bancar, numeroasele multinaţionale care îşi au sediile în zonă şi pleiada de organisme internaţionale găzduite de acest oraş: sediul ONU, Organizaţia Mondială a Comerţului, Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale, Crucea Roşie, Organizaţia Meteorologică Mondială şi încă multe, multe altele. Standardele de civilizaţie şi securitatea extrem de ridicată, ca şi viaţa liniştită a oraşului au atras aici un număr important de celebrităţi din show-bizz, sport şi chiar din lumea politică. Un alt atu al oraşului este situarea acestuia. O oră de Mont Blanc, trei ore de Coasta de Azur, trecând peste Alpi, o oră şi jumătate pe autostradă până la Lyon, trei ore cu TGV-ul până la Paris.

NU RATAŢI !

- Castelul Chillon. Imaginea castelului situat la marginea oraşului Montreux este arhicunoscută, fiind reprodusă pe numeroase pliante şi postere, salvată pe ecranele a milioane de PC-uri din întreaga lume. Povestea acestui castel, menţionat pentru prima oară în secolul al XII-lea, este şi ea celebră - măcar fiindcă
l-a inspirat pe Lordul Byron pentru celebrul său poem "Prizonierul din Chillon". Cu toate acestea, vederea "originalului" te lasă fără suflare.

- Vinurile şi mâncarea savoiarde. Mâncarea oamenilor de munte din zonă se bazează pe amestecul de brânzeturi topite, cărnuri proaspete sau afumate, cartofi şi alte ingrediente specifice zonei. Plus varietatea de peşte oferită de lacul Leman. Oricum, nu trebuie ratat fondue, un amestec de brânzeturi topite, servit într-un ceaun menţinut permanent deasupra unei flăcări sau raclette - brânză topită pe o plită încinsă. Încercaţi şi tartiflette, un amestec de brânză topită, şuncă şi cartofi, servit într-un bol de lut fierbinte, alături de salată şi mezeluri locale. Vinurile savoiarde, obţinute pe versanţii abrupţi ce se prăbuşesc în apele lacului, sunt aspre şi acidulate, numai bune să însoţească peştele sau să taie grăsimea brânzeturilor topite.

- Gruyerre. Faceţi o excursie de o zi pe drumul care leagă Lausanne de capitala elveţiană, Berna, şi opriţi-vă în comuna care dă numele celebrului sortiment de brânză. Şi aceasta, nu numai pentru degustări de brânzeturi, ci şi pentru a admira castelul şi impresionanta panoramă a văilor Alpilor.

- Croazieră pe lac. Vase de pasageri fac legătura între porturile de pe malurile francez şi elveţian. Veţi admira fundalul Alpilor înzăpeziţi, castelele şi domeniile elegante cu ieşire la lac, orăşelele şi satele care parcă se iau la întrecere pentru cele mai frumoase aranjamente florale.

ATENŢIE !

- Bugetul. Nu este o destinaţie chiar ieftină, mai ales în zona elveţiană. Oricum, pentru cumpărături sau mese copioase la restaurante, alegeţi malul francez. Un apartament de vacanţă pentru două persoane poate fi închiriat, pe malul francez, contra a 300-400 de euro pe săptămână, mai ales dacă vă faceţi rezervarea din timp. Masa la restaurant, circa 20-30 de euro de persoană. Pentru o masă de prânz, de foarte bună calitate şi la un preţ mai scăzut, încercaţi "cafetariile" de pe lângă marile magazine, frecventate îndeosebi de localnici.

- Pauzele lungi şi dese… Pauza de prânz este respectată cu sfinţenie pe ambele maluri ale lacului. Între orele 13 şi 15, instituţiile precum poşta sau băncile sunt închise şi aveţi puţine şanse să găsiţi vreun magazin deschis. Nu aveţi decât să vă daţi după programul localnicilor şi să vă aşezaţi la o masă.

- Seri liniştite. Elveţienii - mai ales locuitorii Genevei - au obiceiul să se retragă devreme la casele lor. Să nu vă mire dacă pe la ora 20 vă veţi trezi stingher pe o străduţă din oraşul vechi al Genevei, în timp ce chelnerii strâng mesele de pe terase şi se pregătesc de închidere.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite