Kotor - Veneţia Muntenegrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostă posesiune a Republicii Veneţiene, oraşul a fost inclus în patrimoniul mondial al UNESCO după cutremurul din anul 1979 Oraşul Kotor (în italiană "Cattaro") este situat pe malul

Fostă posesiune a Republicii Veneţiene, oraşul a fost inclus în patrimoniul mondial al UNESCO după cutremurul din anul 1979

Oraşul Kotor (în italiană "Cattaro") este situat pe malul golfului cu acelaşi nume, din sud-vestul Muntenegrului. Clădirile vechi şi catedrala din secolul al XII-lea, cu o arhitectură influenţată puternic de ocupaţia Republicii Veneţiene dintre anii 1420 şi 1797, sunt atracţiile principale ale coastei muntenegrene.

Golful şi fiordurile Kotorului ("Boka Kotorska") ce se deschid în Adriatica, alături de munţii Lovcen şi Orien (cu o înălţime de 1.894 m) formează un amestec de farmec natural şi fascinaţie arhitectonică unic.

De la punctul de frontieră de la Porţile de Fier, drumul cu maşina prin Cazanele şi clisura Dunării este superb, incomparabil cu cel de pe partea românească. Autostrada trece prin tuneluri şi urmăreşte meandrele fluviului. De la Belgrad spre Podgorica, capitala Republicii Muntenegru, din nou privelişti de vis.

Din cei 400 km, cam 350 străbat zone de munte sălbatic şi spectaculos. În toate satele, casele din cărămidă, majoritatea cu etaj, sunt împodobite cu flori, obicei căpătat probabil sub influenţa ocupaţiei austro-ungare. Din Podgorica, după câteva serpentine, îţi apare Adriatica în toată splendoarea ei, îmbujorată de apusul de soare. Coborând spre mare, ţi se dezvăluie poate cel mai frumos golf al Mediteranei: Kotor.

Cât despre ospitalitatea muntenegrenilor, nu se poate spune decât că este o adevărată lecţie pentru orice călător. De la jovialitatea ospătarilor şi patronilor de cafenele până la atenţia de care te bucuri ca oaspete în hotelurile de pe coasta muntenegreană, totul te face să te simţi poate mai bine ca acasă.

Fondat în epoca Republicii Romane, sub numele de Ascrivium şi integrat în regiunea Dalmatia, oraşul a fost menţionat pentru prima dată în 168.

În perioada medievală, după ce a fost înconjurat de fortificaţii, Kotor a devenit un important centru artistic şi comercial, renumit mai ales prin şcolile de construcţii şi iconografie. Un număr mare de monumente (incluzând biserici romanice şi zidurile oraşului medieval ce se întind pe o lungime totală de 4,5 kilometri şi având o înălţime de 15 metri) au fost serios afectate de cutremurul din 15 aprilie 1979.

Ulterior cataclismului, oraşul a fost inclus pe lista monumentelor culturale protejate şi restaurat cu un important sprijin UNESCO. Stăpânit în timp de iliri, romani, unguri, de regatul medieval al Serbiei, veneţieni, francezi şi austrieci, reuneşte monumente de mare valoare, precum palatele Drago, Grgurina sau Grubojna, bastionul Gurdic, Piaţa Armelor şi biserici precum Sf. Maria de pe Rau, Sf. Luca şi catedrala Sf. Tripon - ridicată în 1166.

Multe dintre acestea au fost folosite ca lăcaşe de cult atât de ortodocşi, cât şi de către catolici, uneori în acelaşi timp, făcând din Kotor un creuzet al ecumenismului. Farmecul oraşului este dat de caracterul medieval extrem de bine conservat, completat şi de frumuseţea canioanelor prin care apa Adriaticii pătrunde adânc în interiorul continentului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite