Istorie şi aventură, la Şiria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuna arădeană Şiria a devenit, de multă vreme, un reper pe harta amatorilor de drumeţii. Cu toate acestea, localitatea situată la poalele dealurilor, în vestita Podgorie a Aradului,

Comuna arădeană Şiria a devenit, de multă vreme, un reper pe harta amatorilor de drumeţii.

Cu toate acestea, localitatea situată la poalele dealurilor, în vestita Podgorie a Aradului, ce se întinde sub formă de semilună, de la pantele de pe creasta principală a Munţilor Zărand la jumătatea distanţei dintre localităţile Radna şi Lipova de pe Valea Mureşului şi Pâncota, mai are, încă, atracţii neexploatate.

Cunoscută ca şi localitate de tranzit, Şiria se află la kilometrul 28 pe şoseaua judeţeană care duce din municipiul Arad spre binecunoscuta staţiune Moneasa.

Deasupra Şiriei se văd şi acum ruinele cetăţii feudale, ridicată, probabil, în secolul al XIII-lea, la care se poate ajunge pe un drum practicabil, care porneşte din centrul comunei.

Partea cea mai veche a cetăţii a fost donjonul, restul zidurilor adăugându-i-se treptat până în secolul al XVI-lea. Începând din anul 1444, Cetatea Şiriei, cu toate domeniile sale, a devenit proprietatea voievodului Transilvaniei, Iancu de Hunedoara.

După moartea voievodului, aceste domenii au fost moştenite de cei doi fii ai săi, Laszlo şi Matei. Sub domnia Regelui Matei Corvin (1458-1490), cel de-al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara, cetatea a fost dăruită lui Mihaly Szilagy, unul dintre credincioşii regelui, care s-a distins în luptele împotriva armatelor otomane.

În anul 1514, cetatea a fost ocupată de cetele ţărăneşti ale lui Gheorghe Doja. În perioada 1599-1600, fortăreaţa a găzduit garnizoana lui Mihai Viteazul.

Sub dealul cetăţii se poate vizita castelul Bohuş, construit în prima jumătate a secolului al XIX-lea, în stil neoclasic.

Din anul 1960, castelul găzduieşte muzeul memorial al lui Ioan Slavici. Localitatea Şiria este considerată ideală pentru parapantişti, diferenţa de nivel dintre locurile de decolare şi cel de aterizare fiind de 183 sau 290 metri. Zborul poate fi practicat aici de primăvara până toamna, iar panorama ruinelor cetăţii Şiria văzută de sus completează frumuseţea locului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite