Istanbul, oraşul care se întinde pe două continente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sejur de lux pe cont propriu în metropola de pe malul Bosforului costă aproximativ 1.000 de euro de persoană Un spectacol urban, un oraş fără timpi morţi, unde dinamismul turat la maximum

Un sejur de lux pe cont propriu în metropola de pe malul Bosforului costă aproximativ 1.000 de euro de persoană

Un spectacol urban, un oraş fără timpi morţi, unde dinamismul turat la maximum i-a adus renumele de "New York-ul Europei". Cândva denumit "A doua Romă", ulterior - Constantinopol, Istanbul este un capitol aparte din istoria umanităţii.

Oraşul care timp de 1500 de ani a fost capitala unui imperiu se întinde de-a lungul celor două ţărmuri ale strâmtorii Bosfor, care separă Europa de Asia. Vestigii istorice monumentale, care se întâlnesc la colţul fiecărei străzi, stau mărturie asupra trecutului imperial.

Unic din punct de vedere arhitectonic, Istanbul este un oraş în care poţi vedea lângă o moschee, simbol al islamismului, monumente ale imperiului roman. Apeductul Valens sau Columna lui Constantin sunt două dintre mărturiile arhitectonice care amintesc de Imperiul Roman de Răsărit, care a cunoscut vârful expansiunii sub împăratul Constantin cel Mare.

Zidurile din piatră masivă construite în timpul împăraţilor Theodosius şi Constantin delimitează centrul istoric de oraşul modern de astăzi. Dintre cele 55 de porţi, cea mai faimoasă este Poarta de Aur, prin care armatele împăraţilor treceau celebrând sfârşitul victorios al unei campanii războinice.

După căderea Constantinopolului, în 1453, Poarta de Aur a fost înglobată în primul mare edificiu al Imperiului Otoman: castelul celor şapte turnuri, construit de sultanul Mehmet al II-lea în 1458.

Catedrala Sfânta Sofia şi Muzeul de Arheologie

Cândva simbol al creştinismului la poarta Asiei, ulterior moschee, acum muzeu: catedrala Sfânta Sofia este unul dintre edificiile pe care nu trebuie să le rataţi într-o vacanţă la Istanbul.

Considerată etalon al arhitecturii bizantine, catedrala este una dintre cele mai frumoase clădiri din lume. La început a fost biserică, ridicată de către arhitecţii Isodor din Miletus şi Artemius din Tralles între anii 532 şi 537 după Christos.

Apoi, după ce sultanul Mehmet al II-lea a cucerit oraşul, altarele creştine au fost distruse şi biserica a fost transformată în moschee.

Catedrala se poate vizita având program obişnuit de muzeu. Un alt muzeu care merită vizitat este Muzeul de Artă Islamică. Însă trebuie să vizitaţi Muzeul de Arheologie, unde sunt expuse, printre alte miracole ale istoriei, celebrele plăcuţe sumeriene.

Muzeul de Arheologie este în apropiere de Moscheea Sultanahmet, denumită şi Moscheea Albastră. Majoritatea muzeelor sunt situate în centrul istoric.

Recomandabil este să vă procuraţi un ghid şi să parcurgeţi traseele centrale pe jos. Toate aceste obiective turistice sunt situate în partea europeană a oraşului.

Shopping la Marele Bazar şi excursii în insulele din jurul Istanbulului

Marele bazar din Istanbul este cel mai pitoresc loc de shopping din oraş. Puteţi cumpăra covoare turceşti lucrate artizanal, cu fir din aur şi argint, dar şi haine moderne, la preţuri modice.

Tot în bazar veţi găsi şi magazine de antichităţi, de unde puteţi cumpăra suvenire care amintesc de marele Imperiu Otoman: vase metalice, copii după săbii turceşti medievale sau flinte folosite acum 500 de ani.
Ceramica turcă este deosebită, în magazinele specializate găsiţi vase pitoreşti la preţuri foarte mici. În Marele Bazar aveţi la dispoziţie peste 2.500 de magazine unde să faceţi cumpărături. Un alt loc celebru destinat cumpărăturilor este Bazarul Egiptean.

Dacă aveţi timp şi ceva bani, puteţi sacrifica o zi pentru o croazieră cu barca înspre una din numeroasele insule din jurul oraşului. Heybeliada, Burgazada, Kinaliada, Yassiada sau Sivriada sunt cateva dintre insulele cuprinse în circuitul turistic.

Puteţi opta pentru un feribot, care transportă grupuri mai numeroase de turişti, dar dacă dispuneţi de mai mulţi bani, puteţi închiria o barcă cu motor în regim de taxi. În acest caz tariful se negociază. Există, de asemenea, câteva rute de feribot dinspre partea europeană a oraşului către cea asiatică, cea mai populară fiind Beşiktaş - Uskudar.

Cafenelele şi băile turceşti

În Istanbul există o singură baie mixtă, construită în urmă cu 500 de ani, accesul aici costând 30 euro de persoană

Practic nu există străduţă în oraş unde să nu fie şi o cafenea cu specific oriental. Zeci de soiuri de ceaiuri, cafea "la nisip" şi - în cele frecventate de turişti - narghilea, cu toate aromele posibile.
Preţul unei narghilele nu depăşeşte cinci dolari.

Tot în cafenele puteţi încerca şi prăjiturile locale. O experienţă de neuitat este baia turcească, "hamam". Cea mai cunoscută baie publică din oraş este Baia Suleyman, construită în jurul anului 1550 de către vestitul arhitect Sinan. Această baie publică este unica din oraş deschisă ambelor sexe.

Preţul unui bilet este de 30 de euro. Dacă optaţi şi pentru alte servicii, masaj turcesc de exemplu, trebuie să scoateţi din buzunar încă 40-50 de euro. În celelalte două mari băi publice din Istanbul, Cemberlitas şi Cagaloglu, preţurile sunt mai mici, dar clienţii sunt separaţi pe sexe. Un farmec aparte al oraşului îl reprezintă cafenelele şi restaurantele amplasate pe trotuarele străzilor, în aer liber.

Bogata bucătărie tradiţională turcă, cu feluritele varietăţi de meniu, reprezintă o atracţie pentru gurmanzi. Însă în multe dintre restaurante nu se vând băuturi alcoolice. Pentru amatorii de bucătărie internaţională există şi restaurante cu specific italian, franţuzesc şi chiar american.

Unul dintre restaurantele în vogă dintre cele cu specific turcesc, de categoria lux, este Balikci Yuksel. Ca preţ însă este ieftin în raport cu tarifele de la Bucureşti: preţul mediu al unei cine este de circa 50 de dolari. Un alt restaurant celebru unde sunt, de asemenea, tarife rezonabile, este Beyti, frecventat în general de turişti străini.

Restaurantul este închis lunea. Numeroasele cluburi de noapte de toate categoriile arată că în Istanbul există o febrilă viaţă de noapte. Cluburi de jazz, precum Jazz Caffe, Gramophon sau Q Jazz, discoteci cu specific internaţional: Dulcineea, Indigo sau The Scene.

Buget modic pentru o vacanţă la poarta Asiei

O excursie la Istanbul presupune un buget modic. Hotelurile sunt destul de ieftine, costul unei camere la standardul de 3 stele rareori depăşeşte 50 de euro pe noapte. În Istanbul găsiţi orice tip de restaurant, de la cele tradiţional-orientale până la branduri internaţionale.

Preţurile sunt mai mici decât la Bucureşti. Dacă mergeţi cu maşina, ajungeţi după aproximativ 10 ore de condus. În total, pe cont propriu, o excursie la Istanbul fără cheltuieli extravagante presupune un buget mediu de 1.000 de euro. Buget care vă asigură o vacanţă la standarde de patru stele, plus cumpărături. În linii mari, preţurile de la Istanbul sunt la jumătate faţă de Bucureşti.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI

-Legislaţia turcă vă obligă să declaraţi la vamă aparatura electronică, precum camera video sau foto.
-La cumpărături negociaţi la sânge cu vânzătorii. Negocierea este obişnuită, chiar dacă poate dura chiar şi o jumătate de oră. Dacă negociaţi, puteţi face cumpărături la jumătate faţă de preţul iniţial

-Istanbul este poate singurul oraş din lume unde puteţi face cumpărături în orice monedă. Majoritatea magazinelor acceptă, "la mica înţelegere" cu vânzătorul, chiar şi lei româneşti
-Turcia cere viză de intrare pentru cetăţenii români, însă se obţine foarte uşor, în aceeaşi zi
-Dacă mergeţi cu maşina, nu este recomandat să o folosiţi în oraş. Traficul este foarte aglomerat, iar şoferii turci conduc agresiv. Folosiţi transportul în comun sau taxiul - preţul mediu pe kilometru este de circa 50 eurocenţi

NU RATAŢI !

Partea europeană

-Cornul de Aur, un mic golf extrem de pitoresc pe malul mării Marmara
-Turnul Beyazid, construit din piatră în 1828, 50 de metri înălţime
-Viaductele construite în perioada romană
-Catedrala Sfânta Sofia
-Marele Bazar
-Partea asiatică
-Palatul Beylerbeyi, construit la picioarele podului Bosfor
-Insula Prinţesei
-Dealul Camlica, altitudine 300 de metri, de unde aveţi o panoramă unică şi numeroase cafenele turceşti

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite