Încasările din turism au depăşit nivelul de un miliard de euro în 2006

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încasările din turism vor fi puternic influenţate de declararea Sibiului drept capitală culturală europeană în 2007. Asta în condiţiile în care anul trecut cheltuielile turiştilor

Încasările din turism vor fi puternic influenţate de declararea Sibiului drept capitală culturală europeană în 2007. Asta în condiţiile în care anul trecut cheltuielile turiştilor străini în România au depăşit pentru prima dată un miliard de euro, potrivit reprezentanţilor autorităţii centrale pentru turism.

"Sibiul va avea un impact extrem de mare asupra încasărilor totale. Există un interes foarte mare pentru acest oraş, din partea turiştilor străini, iar numărul vizitatorilor a crescut impresionant de la începutul anului. Practic, spaţiile de cazare din Sibiu nu reuşesc să facă faţă cererilor", a declarat, ieri, directorul general pentru Promovare din cadrul Ministerului pentru IMM, Comerţ şi Turism, Cristina Motorga, prezentă la o conferinţă în domeniul ospitalităţii.Valoarea totală a cheltuielilor turiştilor străini în România s-a cifrat anul trecut la 1,034 miliarde euro, faţă de 852 milioane euro în 2005. Totuşi, sectorul turistic a încheiat anul cu un deficit de un milion de euro, faţă de un excedent de 102 milioane de euro în anul anterior. "Anul trecut, din păcate, am avut o balanţă uşor negativă, după ce în 2005 avusesem pentru prima dată excedent. Cred că putem recupera în acest an, deşi va fi dificil", a apreciat Motorga.

Reprezentantul autorităţii pentru turism a menţionat că turismul românesc are nevoie de consolidarea resurselor, de training şi de o mai bună informare a turiştilor români şi străini. În plus, raportul calitate-preţ se menţine redus, existând diferenţe foarte mari între unităţile de cazare. "Cred că trebuie să renunţăm la ce e vechi şi să adoptăm ce e nou", a spus Motorga.

Potrivit estimărilor fostei Autorităţi Naţionale de Turism (ANT), numărul turiştilor străini care vor vizita România în acest an ar putea creşte cu 15-20% faţă de nivelul de 1,4-1,6 milioane persoane din 2005. Anul trecut, numărul de vizitatori străini înregistraţi la graniţă a ajuns la şase milioane de persoane, în creştere cu 3,4% faţă de 2005.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite