INTERVIU - Dresajul cainelui trebuie inceput de la varsta de doua luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astazi, in lume, o familie din trei are un animal de companie, iar de cele mai multe ori acesta este cainele. Daniel Toth, mare iubitor de animale si membru al unui club de ciobanesc german, ne va

Astazi, in lume, o familie din trei are un animal de companie, iar de cele mai multe ori acesta este cainele. Daniel Toth, mare iubitor de animale si membru al unui club de ciobanesc german, ne va vorbi despre aceasta pasiune.
- Cand ai avut primul caine?
- Pasiunea mea pentru caini a aparut deja in frageda copilarie. Intotdeauna ma uitam cu admiratie la orice "caine": jucarii din plus, portelan... Primul caine l-am primit pe la 14 ani. Era o catea-lup pe care o chema Sheila. Din pacate a murit la 5 luni, dar, desi durerea a fost imensa, n-am rezistat fara sa iau altul. Ea este actuala mea catelusa de 9 ani, Sheila. Impreuna cu ea am invatat tainele dresajului. Acum mai am si o catelusa luata de pe strada, Mickey.
- De ce ai ales cainele-lup?
- Intotdeauna am simtit un respect pentru orice-i "nemtesc", asadar si Ciobanescul German mi-a fost intotdeauna drag. Rasa am cunoscut-o cu adevarat in cadrul Clubului Local Baia Mare. Acum nu mai pot sa imi inchipui viata fara macar un caine, fie el de rasa sau nu. Oamenii care nu cunosc iubirea, sinceritatea, fidelitatea unui caine sunt oameni saraci.
- Povesteste-mi despre clubul vostru...
- Clubul Local Baia Mare a fost reinfiintat in 23 februarie 2002, de o mana de oameni pasionati de aceasta rasa, el fiind afiliat Clubului National, care a luat nastere in 1997. Obiectivul nostru este in primul rand selectia rasei, adunarea pasionatilor de aceasta si informarea oamenilor despre cresterea si educarea unui caine. In acest sens se organizeaza, cu mari sacrificii financiare, expozitii specifice rasei, cu arbitri din strainatate, specialisti in dresaj. Acesti arbitri sunt recunoscuti de Clubul German de Ciobanesc German (Schaferhunde Verein), si astfel si expozitiile au aceasta atestare. Clubul Local Baia Mare organizeaza, pe 5 iunie 2005, examen de lucru "Caine de Companie" si "Caine de Protectie" (IPO). Mai frumos si mai interesant va fi pe 18 iunie, cand va avea loc o expozitie de club, cu un arbitru din Austria, dr. Wolfgang Tauber. Acesta va sustine in premiera la noi in tara un seminar de dresaj, iar a doua zi se va prezenta noul regulament international IPO.
- De ce se intalnesc atat de multe cazuri in care cainii de companie devin agresivi?
- Accidentele care se intampla in intreaga lume sunt in totalitate din vina oamenilor. Sa tii un caine inseamna, pe langa multe altele, si o mare responsabilitate. Acesta trebuie in primul rand educat. Nu orice rasa este potrivita oricui, asadar sunt si unele mai periculoase, care necesita stapani experimentati. Interzicand o rasa, asa cum s-a intamplat de mai multe ori, nu se va rezolva problema. Pe mana unui iresponsabil, orice rasa devine periculoasa. Pentru a nu se intampla astfel de accidente, cainele trebuie sa fie corect educat. Este gresit raspandita ideea ca un caine se educa dupa varsta de un an. Cainele invata de mic, asadar trebuie ca si stapanul sa se ocupe de pui si sa-l educe corespunzator varstei, chiar de cand l-a luat, adica de la aproximativ doua luni, cand se ia un pui. Dresajul din Romania trebuie neaparat imbunatatit. In acest scop se incearca si formarea unei echipe nationale de dresaj, care sa reprezinte tara la competitiile internationale.
Pe langa scopurile cunoscute, cainele, pur si simplu prin prezenta lui, ne indulceste viata. Este o adevarata bucurie sa te intampine intotdeauna cu iubirea lui sincera.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite