Femeia cu chibriturile a ajuns sa fure pentru hobby-ul sau

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la varsta de 10 ani colectioneaza cutii de chibrituri. Pana acum a strans in jur de doua mii, dintre care jumatate sunt romanesti, iar patru sute unguresti. A deschis si un site pe Internet, unde

De la varsta de 10 ani colectioneaza cutii de chibrituri. Pana acum a strans in jur de doua mii, dintre care jumatate sunt romanesti, iar patru sute unguresti. A deschis si un site pe Internet, unde poate fi admirata intreaga colectie. Despre aceasta pasiune mai putin obisnuita ne-a spus mai multe chiar colectionarul, Dorotea Momir.
- De unde pasiunea pentru chibrituri?
- Primele doua cutii de chibrituri le-am colectionat la varsta de zece ani, pur si simplu din intamplare. La scurta vreme dupa vizionarea filmelor "Cartierul veseliei" si "Harap Alb", am vazut o cutie pe care era lipita o eticheta cu numele acestor filme. Am observat ca exista cutii de chibrituri, ca au diferite imagini cu o anumita tema. Am ramas fascinata. Apoi totul a venit de la sine. Pot spune ca am ajuns sa fiu o "vanatoare" de cutii nou aparute pana in prezent. Ultima cutie am cumparat-o acum doua saptamani.
- Aveti vreo intamplare deosebita de povestit?
- Sunt foarte multe, dar ma voi opri la cea mai haioasa. Recent, una din cutiile din colectie, din strainatate, pur si simplu am furat-o, pentru ca nu eram sigura ca pot s-o obtin altfel. Mai este de adaugat si faptul ca imi era groaznic de rusine, dar de multe ori ma aplecam sa culeg de jos cate un exemplar care nu-l aveam, chiar si din noroi daca era cazul.
- Exista vreun club al colectionarilor de chibrituri?
- Exista colectionari si cluburi, atat in Romania, dar mai ales in strainatate. Se pare ca in Romania suntem aproximativ 30 de colectionari. Dar lipsa fondurilor, a unor sponsori pentru realizarea de intalniri, de amenajare a unor expozitii, de popularizare a acestui hobby, fac sa nu se auda de noi. Abia acum o luna si ceva am aflat ca mai exista si alti colectionari in Romania. Si spre surprinderea mea, am vazut apoi ca exista si o "armata " intreaga de colectionari in intreaga lume, si care, pe deasupra, au si site-uri realizate.
- Si dumneavoastra aveti un site...
- Cand m-am apucat sa fac site-ul nu aveam cunostinta de alti colectionari. Nu vazusem nici un site pana atunci. Cautasem doar pe portalurile din Romania si Ungaria. Momentan, site-ul se prezinta ca o colectie de cutii de chibrituri fabricate in Romania. Acum lucrez la varianta a doua, de corectare a greselilor si de completare cu alte piese romanesti, dar cu timpul doresc sa-l completez si cu piesele straine, intr-un meniu separat. Vor fi structurate pe tari de provenienta si pe teme.
- Ce intentionati sa faceti in viitor?
- M-am hotarat sa culeg date despre fosta Fabrica de Chibrituri din Timisoara. Am inceput sa caut informatii despre oamenii care au lucrat acolo. Ma voi intalni cu oameni care sa-mi povesteasca cate ceva despre fosta fabrica. Toate acestea se vor concretiza intr-un material, pe care domnul Zamfir Pop, secretarul Gruparii Filumenistilor din Romania, il va completa, il va redacta, si il vom publica.
- Ce sfaturi le-ati da unor posibili colectionari?
- Ceea ce pot spune este ca nu ajunge sa adunam cutiile de chibrituri, ci trebuie sa aflam si informatiile pe care le prezinta, indiferent de tema si de tara de provenienta. Abia atunci poti spune ca esti un colectionar. E nevoie si de pasiunea a ceea ce faci. Apoi, se impune ca un colectionar sa cunoasca si termenii de specialitate din domeniu, cum ar fi filumenie, filumenist, fise de cutii de chibrituri, fise de plicuri de chibrituri. Acestea sunt cuvinte mai rar auzite, dar, absolut necesare pentru lucrul in interiorul "lumii filumenistilor".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite