Feeria de la sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Balcic, oraşul de care s-a îndrăgostit regina Maria, e un loc ideal de relaxare Un orăşel bulgăresc, despre care nu ştiam decât că a fascinat-o pe regina Maria, mi-a oferit cel mai

Balcic, oraşul de care s-a îndrăgostit regina Maria, e un loc ideal de relaxare

Un orăşel bulgăresc, despre care nu ştiam decât că a fascinat-o pe regina Maria, mi-a oferit cel mai relaxant weekend din ultimii ani. Se numeşte Balcic, e la o aruncătură de băţ de România şi te cucereşte pe loc cu surprinzătoarea lui viaţă care se cere descoperită.

De la Vama Veche până la Balcic sunt vreo 60 de kilometri. Drum drept, dar prost, jumătate găurit, un sfert "cârpit", un sfert refăcut, dar fără marcaje. N-am văzut picior de poliţist, deşi fusesem intens avertizată, de prieteni care străbătuseră Bulgaria, să pregătesc hârtii de cinci euro în cazul unei astfel de întâlniri. Am plătit cinci euro, dar pe chitanţă, la vamă, taxa de rovinietă pentru Bulgaria.

Şansele de a nimeri "din prima" intrarea în oraşul Balcic sunt aproape nule. Sigur, asta doar dacă nu cumva eşti un şofer cu privirea atât de ageră, încât să vezi, abia la mijlocul giratoriului, un indicator vizibil doar de pe celălalt sens de mers! "Proba" giratoriului buclucaş odată trecută, nu-ţi rămâne decât să porneşti pe străzile ce şerpuiesc şi coboară, nu tocmai lin, spre faleza orăşelului.

Sfat de aur: să porneşti agale, pentru că altfel îţi vei încheia brusc călătoria într-unul dintre limitatoarele de viteză absolut originale. Mai precis, din beton pur, foarte înalte şi cât se poate de nesemnalizate! Sunt vreo trei-patru, pe care, dacă nu le "abordaţi" cu viteza întâi, riscaţi să înlocuiţi baia de soare de pe plajă cu o baie de ulei de la maşina distrusă!

Odată ajuns însă acolo unde stânca pare să iasă direct din mare, descoperind discret turnul alb, cochet, al castelului reginei Maria, uiţi de tot. Vrei să-l vizitezi atunci, imediat ce l-ai descoperit. Mai ales că în spatele castelului, terasată, se întinde o grădină botanică magică. Costă 10 leva (nici 5 euro) să te plimbi în voie prin eleganta cosntrucţie şi prin surprinzătoarele grădini. Din încăperile elegante, cu piese de mobilier care au fost ale "reginei inimilor", dai mereu în câte o terasă de unde fie se aude marea, fie se deschide ochilor verdele ireal al grădinilor din spate. În Grădina Botanică poţi sta ceasuri în şir, pierdut printre cactuşii de cinci metri, pe potecile înguste, ca de munte, de-a lungul unui pârâiaş rece, aproape de nuferii înfloriţi sau răcorindu-te pe o băncuţă de piatră, ascunsă într-o firidă.

Balcicul are acel dar inexplicabil de a-ţi limpezi minţile. Descoperi, rând pe rând, câte un colţişor în care cineva a pus suflet: fie că e un hotel cochet, cu nume de scriitor celebru şi stil "mediteraneo", fie că dai cu ochii de o terasă cu jazz în surdină şi scaune de regizor, fie că te atrag ca un magnet corăbiile care la apus îşi strâng pânzele.

Şezlongul şi umbrela, trei euro

Majoritatea hotelurilor sunt pe faleză sau în imediata ei apropiere. Cochete, colorate, dar fără să fie stridente, străjuite de palmieri, cu piscina la etajul întâi sau cu băruleţe în care simţi din prima clipă că vrei să leneveşti. Undeva, la mijlocul falezei, câteva "căsuţe" din lemn închis la culoare şi cu geamuri flancate de draperii pe care le bate blând briza îţi taie răsuflarea. "Să luăm neapărat un număr de telefon de aici pentru data viitoare", sună majoritatea replicilor trecătorilor.

Într-o plimbare de jumăta-te de oră pe malul mării descoperi surprinzătoarele "petice" de plajă. La Blacic e o bucată de "plajă adevărată", lată şi lungă, cum ar spune turistul obişnuit cu Mamaia şi alte câteva "oaze" pitoreşti unde te poţi bronza în voie, pe un şezlong şi sub o umbrelă (costă 5 leva, adică nici 3 euro) sau pe stabilopozi. Când baia de soare sau bălăceala în apa curată ţi-a făcut suficientă poftă de mâncare, te poţi retrage cu toată încrederea la o terasă. La Balcic se mănâncă dumnezeieşte: mult, bun şi surprinzător de ieftin. Orice fel de mâncare ai comanda vine în cel mult 15-20 de minute şi arată de cinci ori mai apetisant decât în fotografiile foarte reuşite de pe meniuri.

Ponturi

Cursul de schimb euro-leva variază între 1,84 şi 1,92 (la hoteluri e mai puţin avantajos, dar mai sigur). Puteţi merge şi direct cu lei, cu care cumpăraţi leva de la casele de schimb valutar

La prânz, două persoane pot mânca pe săturate (două feluri, desert, beri) cu 50 de leva

O plimbare de o oră pe mare, într-o corabie cu pânze, costă 100 de leva de persoană şi e printre cele mai scumpe lucruri din Balcic

Hotelurile oferă de obicei reduceri (10-15 la sută dacă alegeţi să mâncaţi la restaurantele lor)

Oferte

Vă puteţi face rezervări singuri, pe internet (e foarte aproape de România şi deci nu e nevoie de grup organizat, transport cu avion etc)

Puteţi opta şi pentru agenţii: o cameră dublă, cu vedere la mare, la un hotel de 3 stele, costă în jur de 60 de euro pe noapte (plus taxa de staţiune, 6 euro)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite