In Elvetia Moldovei, preturi romanesti - 200.000 de lei pe zi, la pensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statiunea Durau, asezata pitoresc la poalele Ceahlaului, intampina vizitatorii, pentru noul sezon, "in formula imbunatatita"

Circuite de o zi cu microbuzul, la manastiri
In primul rand, administratia locala intentioneaza sa deschida un birou de informare turistica, ce urmeaza a fi gata in aprilie, si care va fi adapostit in cladirea fostului dispensar din centru. In al doilea rand, spune primarul Costica Schiopu, se va infiinta un sistem de microbuze care sa faca circuite de o zi, doua, in imprejurimi (spre muzeul de etnografie din comuna Ceahlau, Palatul Cnejilor, lacul Bicaz), la manastirile din zona (Secu, Sihastria, Sihla, Agapia, Varatec) si in statiunile balneoclimaterice Vatra Dornei, Baltatesti, Campulung Moldovenesc. Se au in vedere si excursii de vizitare a manastirilor din nordul Moldovei. In al treilea rand, s-au obtinut aprobarile pentru construirea unei sali de sport pentru volei, handbal. Teren de tenis exista deja. Sunt planuri legate si de scolirea cat mai rapida a unor ghizi montani, care sa poata conduce grupurile de romani sau straini pe traseele montane din masiv. La ora actuala, statiunea pune la dispozitia turistilor 647 locuri de cazare in unitati hoteliere si in jur de 230 de locuri in pensiuni agroturistice. Pretul mediu de pat/persoana este de 200.000-250.000 lei la pensiune (camera cu doua paturi costa 400.000-500.000 lei). In varf de sezon, preturile per camera la pensiuni vor mai creste cu 100.000-200.000 de lei, iar pretul mediu al unui loc in hotel va ajunge la 700.000 de lei. Locuri de cazare exista pentru toate gusturile si toate buzunarele - in Durau, turistul poate trage inclusiv la vila Ecotur de 4 stele, unde camera VIP, cea mai cea, costa 1,3 milioane lei. Tot acolo se pot incinge chefuri in crama, cu lautari, tuica, vinuri bune si "poale-n brau". In statiune mai sunt si alte localuri cu muzica, extrem de animate in sezon.
Zboruri cu parapanta si deltaplanorism la Durau
Duraul este situat la 800 metri altitudine, la 60 km NV de Piatra Neamt. Cei care nu au masina mica pot veni dinspre aceasta localitate sau dinspre Bacau, Iasi, Barlad, cu microbuzele, care circula regulat. Drumul dinspre Targu Neamt este fermecator in orice anotimp, soseaua fiind marginita de pante impadurite si de case traditionale din lemn traforat - nu degeaba i se spune zonei "Elvetia Moldovei". Statiunea e un punct de plecare pentru montaniarzii care vor sa bata potecile din Ceahlau. Cea mai apropiata cabana, Fantanele, e la o ora distanta. Se pot face ascensiuni spre varfurile Ocolasu Mare si Toaca, spre cascada Duruitoarea. In satul Bistricioara, apartinator de comuna Ceahlau, ca si statiunea Durau, s-au descoperit vestigii din paleolitic. Tot acolo se poate vizita o biserica din lemn de inceput de secol 19. La intrarea in statiune, se poate vizita schitul Durau, cu fresce pictate in ceara de Nicolae Tonitza. La 3 km de localitate, turistul poate vizita muzeul de arta populara, colectii de animale impaiate, pesti si roci. In coasta muzeului sunt ruinele Palatului Cnejilor - o constructie de secol 17, ridicata pe ruinele unui schit mai vechi cu doua secole, si fortificata in 1813 de cneazul Gheorghe Cantacuzino. Oaspete in acest palat a fost, se zice, Alexandre Dumas-tatal. Primarul Costica Schiopu spune ca mai merita vizitata si pastravaria unicat: este singurul loc din tara unde se creste puiet de lostrita, pentru repopulare. Amatorii de sporturi extreme - care, evident, nu se multumesc cu partia de baby-schi din Durau - sunt asteptati pe la jumatatea lunii mai. Atunci, se organizeaza un concurs de parapanta si deltaplanorism.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite