Degustari in pivnite construite acum doua sute de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O degustare de vin de calitate, nu departe de Bucuresti si in peisaj montan, se poate face la cramele Urlateanu si in pivnitele Rhein-Azuga. Crama Urlateanu e langa Urlati, la 18 km de Ploiesti si la

O degustare de vin de calitate, nu departe de Bucuresti si in peisaj montan, se poate face la cramele Urlateanu si in pivnitele Rhein-Azuga. Crama Urlateanu e langa Urlati, la 18 km de Ploiesti si la 85 km departare de Capitala, pe drumul spre Buzau. Orasul e asezat pe dealurile de deasupra vaii Cricovului Sarat. Dimitrie Frunzescu, autorul Dictionarului topografic si statistic al Romaniei, sustinea ca, in vechime, localitatea se numea Stenota si era o cetate din care "astazi se afla doar ramasite". Alte surse spun ca denumirea locurilor vine de la faptul ca locuitorii coborau de la deal pentru a se aduna la Urlatoare, adica la targ. Biserica Galbena, conacul si crama Urlateanu sunt marturii ale unor vremuri apuse, cand targul Urlatiului se aduna pe langa domeniile boierilor si logofetilor Urlateanu, dregatori la curtea Tarii Romanesti. Cu cativa ani in urma, societatea Cramele Prahova a restaurat conacul si crama datand din 1922, pentru degustari de vinuri cu marca unica a podgoriei de Dealu Mare. Contra cost, se organizeaza tururi cu explicatiile de rigoare si, evident, degustari. Care se fac direct printre baricurile din subteranul cu trei niveluri - adica printre butoaiele din stejar, de 300 de litri, in care se matureaza vinurile rosii. Amatorii de gustari sau de meniuri intrematoare se pot delecta cu sarmalute si alte bucate traditionale in sufrageria cu semineu si decor rustic. Pentru doritori, se serveste si meniu "barbecue", in aer liber. O vizita, cu degustare si explicatiile de rigoare, costa 6 Euro, o gustare - 5 Euro, un meniu traditional - 10 Euro, un barbecue - 11 Euro. La capitolul cazare se sta mai prost. Exista, ce-i drept, o lavita, "pentru cine intrece masura", dar cele mai apropiate hoteluri sunt in Ploiesti. In Azuga, in schimb, sunt destule pensiuni gata sa ii primeasca pe degustatorii hotarati. Pivnitele Rhein-Azuga, datand din 1892, sunt situate la 136 km de Capitala, pe traseul spre partia de schi Sorica. Aici se fabrica vin spumant prin metoda traditionala "Champenoise", adica prin fermentare direct in sticla. Sampania Prahova Valley, cautata la export, se poate achizitiona aici la preturi de lista, sub cele din comert, dupa ce vizitatorul a vazut cu ochii lui cum se fabrica licoarea care perleaza cel putin 20 de minute - semn de calitate. O degustare simpla, cu vizita si ghid, e 4 Euro; optional, se pot comanda si gustari, si meniurile casei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite