Cramele romanesti cinstesc turistii la preturi intre 8-20 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Degustari in pivnita sau la castel, dansuri populare si vinuri de 30 de ani vechime

Specialistii oenologi afirma ca anul acesta recolta de struguri este de o calitate exceptionala, rar intalnita in ultimii ani. "Ca si cantitate, se putea si mai bine, dar calitatea este extraordinara. Din anul 1972, de cand lucrez la Tarnave, nu am mai avut un microclimat atat de bun ca acela din anul acesta. A fost o mare bogatie de soare, iar precipitatiile au cazut numai atunci cand a vrut via", ne spune Ioan Buia, seful complexului de vinificatie de la Jidvei. Cramele autohtone au ajuns sa fie adevarate locuri de pelerinaj, atat pentru turistii romani, cat si pentru cei straini, care vin special pentru degustarea vinurilor. Vinoteca de la Cotnari figureaza de cateva decenii in circuitul turistic moldav. Licorile faimoasei podgorii au fost atestate documentar la jumatatea secolului XV. "Multi afirma, cu usurinta, ca vita de vie de la Cotnari ar fi fost adusa de Stefan cel Mare de la Tokay, primita cadou de la regalitatea maghiara. La acea data, vinul de Cotnari avea insa in spate peste un secol de faima", ne spune Nicolae Carja, directorul Societatii Cotnari. Grasa de Cotnari a fost supranumita de viticultori "patriarhul vinurilor romanesti". Cotnarenii spun ca trei pahare cu vin de-al lor sunt indestulatoare: primul pentru sanatate, al doilea pentru desfatare si al treilea pentru odihna. Al patrulea pahar aduce necinste, al cincilea duce la zbierete, iar de la urmatoarele incepe totala nebunie. Pana sa ajunga in vinoteca, licorile sunt puse la maturare (invechire) in butoaie din lemn de stejar de pana la 7,5 tone. In drumul lor spre vestita pivnita, drumetii traverseaza Combinatul de Vin si Vinificatie si coboara sub pamant, la cele 20 de hrube racoroase, pentru a degusta din vestitele bauturi. "Degustarea nu este un lucru banal, ci un ritual. Nu dai vinul peste cap si...gata. La noi, turistilor li se face mai intai o prezentare a podgoriei, apoi a microclimatului si a vinurilor pe care urmeaza sa le deguste", mai spune Ioan Buia de la cramele Jidvei. Aici, turistii pot sa se delecteze cu dansurile fetelor de la Capalna sau cu muzica orchestrei de la Urlati. In aceste cazuri, din ritualul degustarii nu lipseste niciodata o prezentare a portului popular purtat de faimoasele dansatoare. "O degustare simpla, adica patru vinuri "linistite" si unul spumant, plus o masa care consta in branzeturi, paine si mezeluri costa 8 euro de persoana. Un alt tip de degustare este tot cel simplu, dar la care se adauga un pranz traditional. Acesta ajunge, cu totul, la 18 euro de persoana", explica Ioan Buia. In cazul in care isi fac aparitia si dansatoarele de la Capalna, pretul creste. Cramele Jidvei au solutii si pentru cei care vor sa se rasfete cu un vin mai vechi. Ce-i drept, o pofta mai scumpa... O butelie de vin in varsta de 30 de ani costa patru milioane de lei. In general, degustarile se fac in crama. Grupurile mai mari de 20 de persoane, insa, se "muta" in castelul de la Cetatea de Balta, construit inca din secolul VI. Aici, pe langa degustari, turistii pot vedea cum se produce vinul spumant si primesc lamuriri despre acest tip de bautura. O alta zona renumita pentru podgoriile sale de vita nobila este Dobrogea. Murfatlar, Ostrov si Niculitel sunt cei trei asi din sud-est ai viticulturii romanesti, stransi sub denumirea "Raiaua Murfatlarului". Punctul turistic Murfatlar ofera degustari la preturi accesibile. Situat la iesirea din localitatea Basarabi, punctul-crama Murfatlar ofera, pe langa placeri gustative si olfactive, si pe cele vizuale. Locatia este asezata in mijlocul plantatiilor de vita de vie. La Murfatlar este deschis tot timpul anului, de luni pana sambata, de dimineata pana seara. Cramele pot fi vizitate individual sau in grupuri organizate. In acest din urma caz, este preferabil sa se faca rezervari cu cel putin o zi inainte. La o degustare de vin se pot consuma sapte, opt soiuri, iar daca un client "duce" mai mult, dorinta ii este indeplinita. Intre probele de vin se servesc preparate culinare speciale pentru a atenua taria si gustul vinului. In functie de varietatea de vinuri degustate, o vizita la cramele Murfatlar costa intre 8 si 20 de euro, in pret fiind inclusa si servirea specialitatilor. Clientii sunt desfatati si de ansamblul folcloric "Murfatlar", al carui palmares international nu este mai prejos de cel al podgoriei-mama.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite