Corfu, oaza de verdeaţă a Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul unei vacanţe de o săptămână pe insula grecească variază între 200 şi 700 de euro de persoană Îmbinarea de antic şi modern este prezentă pe tot cuprinsul insulei. Palate

Preţul unei vacanţe de o săptămână pe insula grecească variază între 200 şi 700 de euro de persoană

Îmbinarea de antic şi modern este prezentă pe tot cuprinsul insulei. Palate din timpuri vechi, munţi însoriţi separaţi de văi, lacuri şi marea pretutindeni prezentă, toate acestea reprezintă simbolul insulei, dar şi al ţării. Dacă alegeţi o vacanţă în Corfu, este bine de ştiut că ea va fi una reuşită, indiferent de anotimp. Clima tipic mediteraneeană face ca temperaturile să fie ridicate în iulie şi august, dar şi în aprilie şi octombrie. Homer a fost cel dintâi care a cântat frumuseţile acestei insule: pe coastele ei a fost azvârlit Ulise pe furtună şi găsit de Nafsika, fiica regelui Alcinoos.

Din epoca lui Homer însă, Corfu a cunoscut o serie de invazii şi ocupaţii. Grecii, romanii, englezii, veneţienii, francezii şi slavii, într-o epocă sau alta, au controlat Corfu sau celelalte insule ioniene. Insula Corfu reprezintă o plăcută tranziţie între Italia şi Grecia, fiind de altfel şi cea mai mare dintre insulele ionice - Paxi, Lefkada, Kefallonia, Zakynthos şi Kythira. Farmecul insulei provine din mănăstirile de munte, clădirile cu arhitectura veneţiană, satele tradiţionale greceşti, pomii de măslin vechi de sute de ani, faimoasele vinuri.

Cazarea, modernă şi accesibilă

Pe lângă decor, istorie, soare strălucitor şi mare albastră, Corfu are de oferit şi un confort modern. Fie că alegi să stai în centrul oraşului sau la periferie, aproape toate hotelurile sunt noi şi dotate cu toate amenajările moderne. Chiar şi un hotel de categoria a treia are baie în cameră, fapt ce constituie pentru greci o obişnuinţă, şi nu o excepţie.

În plus, o călătorie în Corfu ar fi de preferat să o faceţi cu maşina personală, pentru a vă bucura de peisajul care se deschide în faţa ochilor la orice pas, şi a pătrunde astfel puţin în spiritul a ceea ce înseamnă insula, dar şi Grecia, în ansamblul său. Vizitarea monumentelor istorice de pe această insulă trebuie corelată cu reprize de stat la plajă. De menţionat însă că plajele din Corfu nu au foarte mult nisip, existând chiar porţiuni unde acesta lipseşte cu desăvârşire. Localnicii spun că pietrele pe care le găseşti în loc de nisip au fost aşezate pentru a satisface dorinţele turiştilor nemţi, care preferă această variantă.

În cazul în care nimeriţi o asemenea plajă şi pentru a nu vă răni, există papuci speciali pe care vi-i puteţi procura de la orice tarabă din apropierea plajei, costul unei perechi fiind până în 10 euro. Intrarea pe plajă este liberă, iar închirierea unui şezlong pe toată durata zilei ajunge până la 6 euro, în funcţie de zonă. În plus, iahturi şi vaporaşe aşteaptă să fie închiriate. Pentru că insula Corfu are mai multe zone, este bine să aveţi maşină personală pentru mai multă mobilitate. În caz contrar, la orice colţ de stradă există companii care oferă spre închiriere maşini. Costul în acest caz poate varia, ajungând în unele locuri chiar şi la 35 de euro/zi.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI

Pentru a avea mai multă mobilitate, este de preferat să mergeţi cu maşina personală. Autostrăzile Greciei sunt impecabile, iar peisajul vă va recompensa din plin oboseala drumului.

Traseul recomandat spre Corfu este Bucureşti-Bulgaria-Grecia. Iar în drum spre Igoumenitsa, portul de unde luaţi feribotul spre Corfu, ar fi indicat să vă opriţi şi la Kalambaka pentru a vizita Meteora.

Din Kalambaka, traseul spre Igoumenitsa este mai dificil, însă peisajul merită.

Maşina personală poate fi urcată pe feribot contra sumei de aproximativ 20-25 de euro, în timp ce tariful pentru o persoană adultă ajunge la 5 euro.

Nu vă faceţi probleme în ceea ce priveşte cursele cu feribotul. Nu aveţi nevoie de rezervare, pentru că acesta circulă din oră în oră, între orele 7.00 şi 22.00. Biletele se iau chiar din port.

Mâncarea este accesibilă la preţ. O masă pentru o persoană poate ajunge la 15 euro, în funcţie de restaurantul ales, în timp ce o bere costă între 1,5 şi 4 euro, la terasele de fiţe din centrul oraşului.

Deşi mai scumpă decât la noi, îngheţata este unul din deserturile pe care nu trebuie să le rataţi în Corfu.

Este indicat să purtaţi pălării de soare.

NU RATAŢI !

- Corfu Town (Kerkyra în limba greacă) - unul dintre cele mai frumoase şi elegante oraşe din Grecia.

- Benitses -localitatea se află la 14 kilometri de Corfu şi are o populaţie de peste 800 de locuitori. Aici pot fi găsite şi atât de râvnitele plaje cu nisip. Principala atracţie în această zonă este muzeul scoicilor, unde se află cea mai spectaculoasă colecţie de obiecte marine din Europa.

- Paleokastritsa - unul dintre cele mai pitoreşti sătuce ale insulei, la 26 de kilometri de Corfu Town. Plajele din zonă sunt înconjurate de păduri de măslini, iar tufele de leandri prezente, de altfel, pe toate străduţele din Corfu oferă un peisaj de vis.

- Kassiopi - micul sat se află la 38 de kilometri în nordul oraşului Corfu, pe partea opusă coastei Albaniene. Zona este dominată de o fortăreaţă romană pe unde se presupune că ar fi poposit odată împăratul Nero.

- Muntele Pantocrator - în vârful acestuia se află o mânăstire mică şi o mulţime de antene. De sus veţi avea o privelişte superbă asupra insulei.

- Agios Matheos - este o insulă muntoasă situată la 25 de kilometri de Corfu, având o populaţie de 1.500 de locuitori, principala îndeletnicire fiind agricultura.

- Şedinţă de scufundări.

- Încercaţi mâncarea tradiţională grecească, în speţă tzatziki, mousaka de vinete, stifado, Sfegato, Souvlaki, dar şi băuturile specifice- Kouat, Ouzo, vin.

De la Ahile la James Bond

Cu o populaţie de 110.000 de locuitori, Corfu primeşte anual mai bine de un milion de turişti din diferite colţuri ale lumii, încasările din această afacere ridicând-se la 100 de milioane de euro. Cei mai frecvenţi turişti vin din Germania, Ucraina, Austria, Rusia etc. Cu o istorie prezentă la fiecare pas, Corfu a conservat caracterul veneţian al construcţiilor, dar şi numeroase monumente din secolele XV-XVIII. Palatul Regal cu colonada sa graţioasă aminteşte de prezenţa britanică în insulă. Acesta se ridică la nord de Esplanada, piaţa vastă împânzită cu monumente greceşti, veneţiene şi englezeşti şi mărginită la est de case înalte cu arcade, datând din timpul ocupaţiei franceze.

În plus, este uşor de remarcat şi biserica purtând hramul Sfântului Spiridon, datând din secolul al XVI-lea, acesta fiind, de altfel, şi patronul insulei. În zilele de sărbătoare, o raclă de argint cu moaştele sfântului este plimbată în procesiune pe străzile oraşului. În împrejurimile oraşului pot fi vizitate o mulţime de locuri precum Mandouki, Garitza, Monrepos şi Pontikonissi unde, aşa cum spune mitologia, a fost aruncat Ulise de furtună. Micul palat Achillion construit de împărăteasa Elisabeta de Austria, cunoscută sub numele de Sissi, adăposteşte o serie de obiecte vechi valoroase, precum şi o parte din bijuteriile reginei.

În grădinile micului palat, fiecare dintre cele nouă muze care îi inspirau pe artiştii greci în antichitate îşi are propria reprezentare sculpturală. Bolnavă fiind, aceasta se retrăgea aici pentru a scăpa de problemele de la Curtea Habsburgilor generate mai ales de infidelităţile soţului său, împăratul Franz Iosef. După asasinarea Elisabetei de Bavaria în 1898, palatul a rămas pustiu timp de aproape 10 ani, fiind cumpărat ulterior de Wilhelm II. Aici s-au filmat scenele de cazinou pentru filmul "Doar pentru ochii tăi" din seria James Bond. Palatul este cunoscut prin elegantele grădini în care se pot vedea numeroase statui reprezentându-l pe Ahile, eroul preferat al împărătesei. Impresionant este bronzul Ahile murind, creaţie a sculptorului german Ernst Herter, statuie îndrăgită de împărăteasa Sissi, mai ales după ce fiul său, arhiducele Rudolph, s-a sinucis. În plus, dacă ai ajuns în Corfu trebuie să ajungi cu un mic vaporaş şi pe insuliţa Vlacherna, acolo unde se află o mânăstire construită în stil bizantin., încadrată de chiparoşi înalţi. Oraşul are vecinătăţi încântătoare, una dintre ele fiind şi Kanoni, unde se află ruinele oraşului vechi şi de unde puteţi avea o imagine excepţională asupra golfului.

Tot în Corfu se află şi două fortăreţe. La sfârşitul sec. al XIV-lea, insula Corfu a fost anexată Republicii Veneţiene, căpătând un important şi decisiv rol de bază militară a acesteia pe coasta mării Adriatice şi, în general, în estul bazinului mării Mediteraneene. Fortăreaţa Veche, conservată în procent de 90%, constituie în mare parte rezultatul politicii defensive urmate cu rigurozitate de către veneţieni în perioada cât au condus insula. Iniţial, vârfurile fortăreţei au fost întărite în perioada Bizantină de mijloc, când Corfu făcea încă parte din Imperiul Bizantin. Oraşul, aşa cum se prezenta de-a lungul acestei perioade, a evoluat treptat, transformându-se într-o cetate fortificată încă de la începutul sec. VI, luând numele de Koryfo.

Kerkyra, numele grecesc pentru Corfu Town

O zi din vacanţă din Corfu trebuie să o rezervaţi pentru o plimbare în centrul insulei, Corfu Town, Kerkyra fiind termenul grecesc pentru această denumire. Străduţele înguste creează impresia unui labirint, având clădiri în stil veneţian, cu rufe întinse la uscat deasupra străzii, dar şi cu pieţe în care porumbeii vin şi îţi mănâncă din palmă. Numeroase magazine oferă o gamă variată de suveniruri, însă dacă vreţi să achiziţionaţi diferite produse pentru cei de acasă trebuie să o faceţi la primele ore ale dimineţii, sau după ora 17.00, grecii optând pentru o odihnă bine meritată între orele 13.00 şi 17.00. Programul este acelaşi şi în cazul teraselor foarte moderne şi elegante din centrul oraşului. Însă grecii sunt foarte ospitalieri şi fac tot posibilul să te simţi bine, dar mai ales să uiţi de stresul cotidian din care vii. Mottoul este "relax, no business, no problem, never mind".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite