Cineamatorii fac filme in spalatorii de bloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In 1989, gaseai in Romania 6.800 de cinecluburi pentru amatori. Evident, cele mai multe erau in uzine, camine studentesti si in armata. Printre primele cinecluburi infiintate in tara noastra, in 1968,

In 1989, gaseai in Romania 6.800 de cinecluburi pentru amatori. Evident, cele mai multe erau in uzine, camine studentesti si in armata. Printre primele cinecluburi infiintate in tara noastra, in 1968, a fost si cel de la Uzina Faur, fosta Malaxa. Initiatorul proiectului a fost Victor Colonelu, proiectant la Faur, pasionat pana in maduva oaselor de cinematografie si de fotografie. Cineclubul a primit, de-a lungul timpului, premii oferite de personalitati din lumea cinematografiei ca Andrei Blaier, Ion Popescu-Gopo, Calin Caliman. Astazi mai sunt doar 20 de cinecluburi la nivelul intregii tari. Cineclubul de la Faur a supravietuit, chiar daca numarul muncitorilor s-a redus dramatic: din 22.000 de salariati, au mai ramas vreo 800. in 2004, Colonelu a fost rugat sa-si stranga bagajele, pentru ca Faur se privatizeaza. Si-a luat acasa kilometri de pelicula, fotografii-document ale oamenilor, actori anonimi, dar si ale utilajelor care tin de istoria tehnologiei, inca de pe vremea lui Malaxa.
B207 Faur, scoala de imagine pentru tineri
Dupa ce si-a mutat arhiva in apartament, i-a venit ideea sa initieze copiii din bloc in cinematografie si fotografie. in scurt timp, entuziastul cineamator a reusit sa capteze atentia tinerei generatii. "M-am gandit ca unii dintre ei, pe timpul vacantei, nu au unde se duce si stau prin fata blocurilor cu cheia de gat, bat mingea si pierd timpul aiurea. De ce sa nu invete ceva folositor?". Si omul a reusit ce si-a propus, intr-o camaruta aflata la etajul 11, intr-un bloc din Pantelimon. Pe zidurile incaperii, care a fost candva o spalatorie a asociatiei, stau sute de fotografii realizate de cei mici, viitori fotoreporteri sau poate cineasti. Victor Colonelu regizeaza filme cu ucenicii sai, ii invata sa monteze scurtmetraje, cum sa aprecieze lumina, distantele, unghiurile, le explica ce este un salt in cadru sau in ax si ce ar trebui sa faca pentru a le evita in viitor. Copiii sunt numai ochi si urechi! Cativa dintre ei vor sa intre la facultatile de regie-film sau jurnalistica. Clubul lor, cunoscut in cartierul Pantelimon, a capatat denumirea "B207-Faur". Faur, in memoria fostului cineclub al uzinei, "B 207" fiind... chiar blocul in care se afla "sala de curs".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite