Cetăţile Ponorului, minunile subterane ale Apusenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproximativ 150 de km de Cluj, Munţii Apuseni, Bihorului şi Padişul se găsesc Cetăţile Ponorului, o zonă unică, declarată monument al naturii. Apele care coboară de pe înălţimile

La aproximativ 150 de km de Cluj, Munţii Apuseni, Bihorului şi Padişul se găsesc Cetăţile Ponorului, o zonă unică, declarată monument al naturii. Apele care coboară de pe înălţimile învecinate se ascund şi reapar în grotele din Platoul carstic Padiş. Regiunea se găseşte în partea sud-estică a judeţului Bihor, la aproximativ 10-15 km est de satul Pietroasa. Marele speolog român Emil Racoviţă spunea despre Cetăţile Ponorului că sunt "un fenomen complex al calcarului comparabil ca pitoresc cu faimoasele doline de la Skocjan, din nordul Sloveniei". Cetăţile Ponorului sunt constituite din trei zone mari de stâncă, aflate într-o imensă depresiune împădurită, adâncă de 300 m şi la care partea superioară are un diametru de peste un kilometru. Cununa de culmi înconjurătoare care închide circular depresiunea este tăiată într-un singur loc de canionul Văii Cetăţilor. Imensul Portal sugerează o ogivă gotică, ce a devenit simbol al carstului Munţilor Apuseni.

Pentru majoritatea obiectivelor turistice din zonă (Cetăţile Ponorului, Circuitul Galbenei, Gheţarul "Focul Viu", Circuitul "Lumea Pierdută", Poiana Ponor, Circuitul Groapa de la Barsa etc.), cel mai bine este să vă cazaţi la cabana Cetăţile Ponorului, care are o poziţionare avantajoasă pentru toate obiectivele din zonă. Cu trenul şi autobuzul se poate ajunge până în Huedin, de acolo până în Răchitele - cu autobuzul şi apoi încă 30 de kilometri până pe platou. Dinspre Oradea, pe linia Oradea-Vaşcău, se poate ajunge cu trenul până în comuna Sudrigiu, de unde există autobuz până în Pietroasa şi apoi 17 kilometri până în Padiş. Cu maşina se poate ajunge pe drumul forestier Răchitele - Ic Ponor - Padiş - Boga - Pietroasa, cu o lungime totală de 53 km. Accesul pe drumul forestier se poate face dinspre Huedin 58 km, Cluj 95 km sau Oradea 100 km sau dinspre Stei. Cel mai bun drum de acces spre Padiş este considerat însă cel dinspre Huedin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite