Cererea mare prelungeşte sezonul vacanţei de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele curse charter se prelungesc până în octombrie, iar hotelierii de litoral închid mai târziu Tot mai mulţi dintre români aleg să-şi petreacă vacanţa în aşa-numitele "capete

Unele curse charter se prelungesc până în octombrie, iar hotelierii de litoral închid mai târziu

Tot mai mulţi dintre români aleg să-şi petreacă vacanţa în aşa-numitele "capete de sezon", în special în septembrie, astfel încât tour-operatorii au venit cu oferte menite să stimuleze şi mai mult cererea.

Astfel, perioada de organizare a curselor charter spre destinaţii precum Rhodos şi Creta s-au prelungit cu două săptămâni faţă de anul trecut, în timp ce pentru unele hoteluri din Turcia, tarifele sunt mai mici cu până la 40%.

"Faţă de anul trecut, sezonul estival a fost prelungit cu aproximativ două săptămâni. Agenţiile de turism au ieşit cu oferte tentante pentru luna septembrie, sunt reduceri de 20-30% pentru vacanţele în Rhodos, Creta, Tunisia, ba chiar de 40% pentru sejururile în Turcia", a declarat pentru "Adevărul" Ciprian Enea, consultant Besttourism, www. besttourism.ro.

Acesta spune că, până la începerea anului şcolar, avioanele speciale spre destinaţii pentru care s-au organizat curse charter sunt pline. "În prezent, cursele charter care zboară înainte de începerea şcolilor au un grad de ocupare de peste 90%.

Românii au înţeles că, în septembrie, pachetele turistice au preţuri foarte atractive, mai mici decât în timpul verii, temperaturile sunt mai bune, mai ales în destinaţiile de la Mediterana, iar serviciile turistice sunt la acelaşi nivel ca şi cele primite în vârf de sezon", declară reprezentantul Besttourism. În topul preferinţelor turiştilor români se menţine şi în acest an Turcia.

Estimările preliminare ale Asociaţiei Agenţiilor de Turism (ANAT) arată că, în acest sezon estival, circa 80.000 de români au vizitat staţiunile turceşti după ce au cumpărat pachete charter, după cum ne-a informat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei. "Turcia e în continuare destinaţia cea mai căutată de români. Alibaba Tour a avut plecări zilnice din Bucureşti către Antalya, Bodrum, Marmaris, Kusadasi.

De un real succes s-au bucurat şi cursele charter din Timişoara şi Cluj, care au avut câte două plecari săptămânal", spune la rândul său Selciuc Suleiman, manager Alibaba Tour. Grecia insulară ocupă locul secund în topul opţiunilor de vacanţă.

Corfu, Creta, Rhodos şi mai nou Zakinthos au fost alese pentru "vacanţa mare" de peste 35.000 de români, numai cu cursele charter. Spania, cu circa 25.000 de turişti autohtoni, şi Tunisia, cu circa 20.000, au fost şi ele pe podiumul preferinţelor.

O schimbare de mentalitate şi a comportamentului de consum se manifestă mai accentuat în acest an, odată cu creşterea bugetului de vacanţă al românilor. "Majoritatea clienţilor noştri apreciază pachetele de stele, sistem all-inclusive", declară managerul Alibaba. "Tenerife s-a vândut şi anul acesta la fel de bine ca anul trecut, la fel Mallorca, deşi sunt destinaţii ceva mai scumpe", mai spune consultantul Besttourism.

Pe de altă parte însă, au pierdut teren staţiunile ieftine din zone precum Paralia (Grecia) şi pachetele cu autocarul. "Anul acesta a fost un an în care toate destinaţiile au mers relativ asemănător. N-am
constatat nicio destinaţie de succes, cum, de exemplu, a fost Tenerife anul trecut (...) Numărul de turişti a crescut cu 20% faţă de anul trecut", spune Aurelian Bratosin, manager Butterfly Tourism.

Creştere de 30% pe toată linia

Anul în curs a fost foarte bun pentru operatorii de turism, previziunile iniţiale fiind depăşite. "Per ansamblu, în acest an ne aşteptăm la o creştere cu 30% a numărului de turişti români în străinătate, procent de majorare valabil şi pentru turismul intern", concluzionează reprezentantul ANAT. Odată cu majorarea cerererii, operatorii de pe litoralul autohton se aşteaptă ca proprietarii de hoteluri să nu închidă hotelurile imediat după 15 septembrie, ci să mai aştepte până spre finele lunii.

Data ultimelor curse charter

Turcia (Antalya) - 25 octombrie

Rhodos - 2 octombrie

Creta - 27 septembrie

Corfu - 30 septembrie

Tenerife (Spania) - 25 septembrie

Tunisia - 14 noiembrie

Sardinia - 16 septembrie

Malorca (Spania) - 4 octombrie

Ibiza (Spania) - 19 septembrie

Barcelona (Spania) - 3 octombrie

Cipru (Larnaca) -8 octombrie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite