Cavnic - un oras care se viseaza statiune pentru schi si turism geologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Despre potentialul turistic al orasului Cavnic, stiu amatorii de drumetii pe potecile Gutinului, grupurile razlete de germani sau austrieci in drum spre faimoasele biserici maramuresene din lemn sau

Despre potentialul turistic al orasului Cavnic, stiu amatorii de drumetii pe potecile Gutinului, grupurile razlete de germani sau austrieci in drum spre faimoasele biserici maramuresene din lemn sau geologii din tarile vecine care se reunesc o data pe an la un seminar de vulcanologie. Din 2003, de cand s-a inaugurat prima partie de schi, pot sa-si noteze in agenda numele localitatii si iubitorii sporturilor de iarna. Administratia locala e hotarata ca, in cativa ani, sa lanseze zona ca statiune de interes national, care sa atraga si turistii din estul Ungariei. "Alta alternativa la mineritul in colaps nu este", spune primarul Nicolae Bindiu.
Schi-fond, coborari de dificultate medie si cicloturism
Deocamdata, au fost date in folosinta doua partii de schi de agrement, de dificultate medie: fiecare are in jur de 1.100 metri lungime, latime intre 40 si 60 de metri, 120 metri diferenta de nivel. Functioneaza si un teleschi cu o capacitate de 950 persoane pe ora. In perspectiva, edilii au in vedere marirea suprafetei schiabile - 8 partii in total, pentru toate gradele de performanta. Locatiile au fost deja identificate, trebuie gasite fonduri. Marea speranta sta in proiectul PHARE abia castigat. Cei 325.000 de euro vor fi folositi pentru a se pune la punct utilitatile din zona: alimentarea cu apa, cu gaz, canalizarea, iluminatul partiilor. Primaria a concesionat 18 parcele destinate ridicarii de hoteluri, restaurante, spatii de agrement, terenuri sportive. Pana la sfarsitul lui aprilie, investitorii au timp sa obtina autorizatii de constructie - ideea este ca toate obiectivele turistice sa aiba o arhitectura unitara, care sa pastreze "parfumul local" si sa valorifice traditia locala de prelucrare a lemnului. "Dorim ca spatiile de cazare si restaurantele sa intre in clasificarea Ministerului Turismului si sa absoarba forta de munca locala, afectata de somaj", spune Bindiu. Pentru singularizarea zonei, se mai planuieste construirea unei piste pentru cicloturisti in jurul muntelui Gutai. Pe timp de iarna, traseele de mountain bike vor fi folosite pentru ski fond. Pe cursul raului Cavnic urmeaza sa fie amenajate si lacuri pentru pastravarii. "Noi suntem amplasati chiar in inima Maramuresului, si trebuie sa folosim acest atu. Vom organiza circuite prin care turistul sa ajunga la bisericile din lemn, sa urce pe munte, la o stana ecologica, sa viziteze Ocna Sugatag, sa participe la o cina traditionala... La liceu, s-a infiintat deja o clasa cu profil de turism", explica primarul.
Tatarii n-au descoperit atractia zonei: florile de mina
Oras la poalele Muntilor Gutai (Gutin), 650-700 m altitudine, pe cursul superior al raului Cavnic, 32 de km de Baia Mare. Exploatari si prelucrari miniere cu continut de plumb, zinc, cupru. Localitatea apare mentionata documentar in 1336. Mai poate fi vazut "Stalpul tatarilor", cu inscriptia "Anno 1717 usque hic fuerunt tartaris - pana aici au ajuns tatarii". Cam atat se spune in enciclopedii. Localitatea a capatat notorietate internationala prin exemplarele deosebite de flori de mina. Nu exista muzeu, colectie serioasa din lume care sa nu aiba cristale din cele 200 km de galerii din Cavnic si imprejurimi. Aici au fost descoperite doua varietati mineralogice unice, kapnitul si kapnikitul. Pana acum un an, doi, se practica un fel de turism geologic: contra sumei de 20 de euro, germanii, olandezii, francezii intrau in subteran sa admire florile de mina in situ si sa vada metodele de lucru autohtone. Acum, turistii nu mai au voie sa intre in galerii fara aprobari speciale. Se pot vedea numai obiective de suprafata - puturi, halde, minereuri de calcit, blenda, galena rezultate in urma excavatiilor. "In Germania se face turism geologic in mine dezafectate. S-ar putea concesiona si la noi galerii parasite", e de parere Dorel Pop, tehnician geolog, care mult timp a facut pe ghidul pentru grupurile de straini.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite