Călător în ţara faraonilor şi a piramidelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minimum 14 zile şi circa 1.500 de euro vă oferă o combinaţie de vacanţă, relaxare şi vizite cultural-istorice de neuitat Egiptul este ţara în care nu vă plictisiţi niciodată, în

Minimum 14 zile şi circa 1.500 de euro vă oferă o combinaţie de vacanţă, relaxare şi vizite cultural-istorice de neuitat

Egiptul este ţara în care nu vă plictisiţi niciodată, în care puteţi negocia, face croazieră pe Nil, plimba cu cămila, dar şi în care puteţi sta la soare şi înota în Marea Roşie. Hotelurile sunt luxoase, piscinele impresionante, iar amabilitatea lucrătorilor din turism îţi arată că asta este principala lor resursă.

Să vezi piramidele şi Nilul poate fi visul multora. Ideal ar fi să vă luaţi un sejur de cel puţin 14 zile şi să-l combinaţi cu o croazieră, dar şi cu vizita capitalei. Destinaţia merită vizitată mai degrabă primăvara şi toamna, dacă suportaţi cu greu căldura. Pentru cei care se duc doar pentru odihnă cea mai bună staţiune este Hurgada.

Cairo, giuvaerul Orientului

Oraşul celor o mie de minarete este punctul de întâlnire al civilizaţiei egiptene antice şi moderne. Cea mai mare capitală a continentului african şi una dintre cele mai mari din lume este leagăn de civilizaţie şi locul de întâlnire al lumii asiatice, africane şi europene. Veţi întâlni un oraş al contrastelor, unde vechiul coexistă în vecinătatea modernului.

Piramida lui Keops şi Kefren

Între numeroasele colecţii ale uriaşului muzeu de Egiptologie, aflat la Cairo, este inclusă şi expoziţia dedicată descoperirii mormântului lui Tutankamon. Ea cuprinde obiectele găsite în mormântul cu o vechime de 3.300 de ani: tronuri, sarcofage, bijuterii, statui, swahebiti (cele 365 de statuete "servitori" care urmau să-l servească pe Tut în viaţa de dincolo de moarte), paturi şi modele de bărci mortuare. Vizitarea lui va fi cu siguranţă impresionantă.

Te simţi tare mic în comparaţie cu impozantele piramide. De altfel, în toate pozele oamenii se văd precum furnicile pe scările ce urcă până în vârful lor. Una din piramidele acestui "oraş al morţii" este Piramida în Trepte, dedicată faraonului Zoser - prima piramidă construită în Egipt. Ea a reprezentat punctul de cotitură în construcţiile funerare egiptene. Construită ca şi întreg, complexul care face parte din ingeniosul Imhotep are o înălţime de 65 metri şi iniţial a fost placat cu dale şlefuite de calcar. Detaliile despre piramide şi morminte vă sunt date de obicei de ghidul de limbă română al agenţiei cu care plecaţi din ţară.

Cimitirul de Nord cunoscut sub numele de "Oraşul Morţilor" este unul dintre cele mai mari din Cairo. Interesant că aici "convieţuiesc" morţii cu vii. Cei decedaţi în decursul a opt secole sunt laolaltă cu cei care nu au unde locui. Este o situaţie unică în lume. Vechile morminte au în componenţă structura caselor de locuit. Transportul în comun are staţii şi în zona cimitirului pentru a facilita transportul locuitorilor acestui oraş inedit spre locul lor de muncă. Cele mai importante atracţii ale acestui loc sunt cele trei structuri ridicate de mameluci: Qaitbey, Barsbey şi Ibn Barqouq. Fiecare structură are o cupolă unică prin stilul său distinct.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI

Cel mai bun schimb valutar este din dolari în lire egiptene, dar merge şi moneda europeană. 1 liră egipteană (LE) = 100 piastri. Rata de schimb 1 dolar = 6,20 LE. Punctele de schimb valutar le veţi întâlni la tot pasul.

Se recomandă capul acoperit, ochelari de soare şi permanent de băut apă (pentru a preveni deshidratarea), precum şi pălăria, costumul de baie, îmbrăcăminte şi încălţăminte uşoară şi comodă;

Taxa de viză este de 15 dolari şi se plăteşte pe aeroport, la sosirea în Cairo

Limba oficială este araba, engleza fiind folosită de majoritatea egiptenilor şi în mai mică măsură franceza.

Asigurarea de sănătate este necesară pentru întreaga perioadă pe care doriţi să o petreceţi în Egipt;

Spălaţi bine fructele şi legumele pe care le cumpăraţi;

Bucuraţi-vă de ospitalitatea localnicilor şi nu refuzaţi ceaiul cu mentă, cafeaua cu mirodenii sau karkade-ul (băutura răcoritoare tradiţională din plante, de culoarea zmeurei) oferite ca băutură de "bun venit";

Folosiţi-vă aptitudinile de buni negociatori la cumpărături, începând negocierea la cel puţin jumătate din preţul cerut (egiptenii sunt foarte buni comercianţi) şi nu uitaţi, veţi fi mult mai avantajaţi plătind în lire egiptene; nu cumpăraţi de pe lângă hoteluri. Bazarul din Cairo este cel mai ieftin.

Pentru taxi, plimbarea cu cămila, plimbarea cu caleaşca, fotografii cu localnicii, întâi negociaţi suma;

Bacşişul - este considerat a fi modalitatea de apreciere a serviciilor care vi se oferă, se dă la toată lumea, suma variind de la caz la caz;

Este interzisă prin lege deteriorarea coralilor şi scoaterea lor din Egipt;

Dacă mergeţi în croazieră pe Nil, sunt şi câteva excursii incluse în preţ. Neapărat de văzut: Templul Karnak, Templul Hatshepsut, Valea Regilor (cu intrare în trei morminte). Plimbarea cu felucca e obişnuită, dar se ajunge pe o insulă foarte frumoasă, unde e o grădină botanică. Nu sunt crocodili, poate doar la sud de Barajul Aswan.

Pentru cine face snorkelling: din Hurgada se face o excursie la Insula Giftun (se fac opriri pentru scufundări la corali în jurul insulei).

NU RATAŢI !

- Cairo: Muzeul de Egiptologie; Biserica Atarnata (Al-Muaallaqah secolul IV-V), Biserica Sf. Gheorghe (construită pe ruinele unei biserici mai vechi în secolul XIII), Biserica Sf. Sergiu (Abu Sergah - unde şi-a găsit adăpost Sfânta Familie) şi Citadela lui Saladin cu Moscheea de Alabastru.

- Gizeh: Marile Piramide şi Sfinxul.

- Baharia: Oaza Baharia via Oaza Fayoum şi în apropiere de Maidun, Piramida lui Senefru; Templul "Ain El Maftella" (dinastia 26), Mormântul Banatiu (dinastia 26), mumiile de aur.

- Oaza Siwa: Mormântul lui Si Amun, Oracolul de la Aghumi, Templul Umm Abaida, baia Cleopatrei şi vechiul oraş Shaly.

- Alexandria: Catacombele Kom es-Shougafa, Muzeul greco-roman, teatrul roman, fortul Qaitbey, Shatby.

- Aswan: Templul Philae, Marele Baraj, plimbarea cu felucca, vizitarea Templului lui Khnum şi a Grădinii Botanice.

- Luxor: vizitarea Malului de Vest incluzând: Valea Regilor, Valea Nobililor, Valea Artizanilor, Valea Reginelor, Coloşii lui Memnon, Templul Medinet Habu şi Templul Ramaseum. Vizitarea Malului de Est: Complexul de Temple de la Karnak şi Templul Luxor.

Luxor şi Karnak, cel mai mare edificiu religios din lume

Pe Malul de Est hărăzit celor vii, Templele Luxor şi Karnak salută zilnic răsăritul soarelui. Apusul soarelui de la Malul de Vest îşi întinde umbrele peste Oraşul Morţii: mormintele nobililor, Valea Regilor, Valea Reginelor, Templul Funerar al Reginei Hatshepsut. În prezent, puteţi face o plimbare prin istorie pe lângă vechi statui cu capete de zei şi animale, piloni cu capiteluri reprezentând boboci de lotus şi papirus. Faceţi o plimbare cu caleaşca, cu felucca sau vedeţi oraşul din balon. Oricum l-aţi privi, Luxorul este unic.

Mult mai mic ca dimensiuni decât complexul de Temple de la Karnak, Templul Luxor întâmpină vizitatorii cu aceeaşi alee flancată de sfincşii cu cap de berbec, pe zidul exterior al porţii pilonilor statuile colosale ale lui Ramses II şi un obelisc din granit roz a cărui pereche se află acum în Piaţa Concordiei din Paris. Marea curte interioară a lui Ramses II include şi o moschee din secolul XIII construită peste o parte a acestei curţi.

Cunoscut de vechii egipteni sub numele de Iput-Isut, Templul Karnak (practic un complex de temple) este cel mai mare edificiu religios din lume. Oricine se plimbă printre porţile, coloanele sale şi reprezentările statuare îşi poate imagina preoţii egipteni şi faraonii parcurgând acelaşi drum spre sanctuare. Complexul ocupă o suprafaţă de zece ori mai mare decât cea a Catedralei Sf. Petru. A fost construit pe parcusul a 2000 de ani, începând din jurul anului 1900 î.Ch.

În timpul Regatului de Mijloc, capitala a fost mutată în Teba (Luxorul de azi). Faraonii au decis ca mormintele lor să nu mai aibă grandoarea predecesorilor, în acest fel atrăgându-i pe jefuitorii de morminte, ci să fie ascunse în Valea Regilor ocrotite de muntele în formă de piramidă, Al Qurn. Momintele au fost construite în aşa fel încât să sugereze lumea subterană şi să însoţească faraonii mumificaţi în drumul lor spre imortalitate. Cu toate aceste măsuri de securitate, jefuitorii au găsit totuşi mormintele. Mormântul lui Ramses VI este cunoscut pentru lungimea sa, a holului cu cele 12 porţi bogat decorate reprezentând cele "12 ore ale nopţii" în viaţa de dincolo de moarte şi care ajunge până la camera mortuară.

Dendara şi Abydos sunt două obiective care fascinează prin contrastul stilurilor artistice şi arhitectonice. Este recomandată vizitarea Templului de la Dendara, aflat la 48 km nord de Luxor, templu dedicat zeiţei dragostei - Hathor.

Hurghada, locul odihnei perfecte

În Hurghada este ideal să vă petreceţi o vacanţă mai puţin activă, dacă nu aveţi de gând să vizitaţi. Oricum este foarte aproape de toate obiectivele importante. Hotelurile sunt superbe, curate, cu multe flori şi servicii ireproşabile şi ceea ce este mai rar (atenţie la amplasarea hotelurilor când vă cumpăraţi sejurul) cu ieşire direct la Marea Roşie. Asta face ca la reflux să aveţi parte de "salutul" multicolor al coralilor.

Dacă plecaţi de aici în croazieră, să ştiţi că e un vis! Nu sunt ţânţari şi nici crocodili (au fost mutaţi în lacul de acumulare al barajului Aswan). Palmierii însoţesc fluviul şi rocile din deşert a căror culoare se schimbă în funcţie de poziţia soarelui. Templele sunt locuri pe care nu le veţi putea uita uşor, aşa cum nu se uită nici safari-ul în deşert. Iar snorkelling-ul din insula Giftun oferă privirii, dacă sunteţi destul de norocoşi, delfini şi broaşte ţestoase. Contrastul dintre nisipul orbitor de alb şi turcoazul nuanţat al mării vă va încânta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite