Budapesta, adevăratul Paris din răsărit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În capitala ţării vecine puteţi petrece şi o săptămână fără a risca să vă plictisiţi Supranumită şi "Perla Dunării", "Parisul Estului" sau "Mireasa Dunării", Budapesta a devenit

În capitala ţării vecine puteţi petrece şi o săptămână fără a risca să vă plictisiţi

Supranumită şi "Perla Dunării", "Parisul Estului" sau "Mireasa Dunării", Budapesta a devenit capitala Ungariei din 1867. Traversată de fluviu pe o distanţă de 28 de kilometri, capitala Ungariei este formată din cele două zone distincte: Buda - vechiul oraş, situat pe partea dreaptă a Dunării - şi Pesta, situată pe malul stâng, locul unde se află clădirea parlamentului şi centrul administrativ, economic şi universitar al metropolei.

La 12 ore de mers cu trenul de la Bucureşti, capitala Ungariei este o "staţie" obligatorie pentru orice turist care vrea să cunoască valorile culturale ale Europei. Şi ar merita amintit că la conservarea acestor valori au contribuit şi soldaţii români care au eliberat Budapesta în vara anului 1919 de bolşevismul instaurat atunci de Bela Kuhn.

Dacă ajungeţi în Buda, zona verde a capitalei, trebuie neapărat să urcaţi pe Fogaskerekü vasút (Calea ferată cu cremalieră). Din piaţa Kolosy puteţi ajunge la cele două peşteri: Pálvölgyi şi Szemlö-hegy. În partea de nord a oraşului se află relicvele castrului civic şi militar numit Aquincum, fondat în anul 89 e.n.

Palatul regal, din Piaţa Szent György, construit în secolul al XIV-lea, reconstruit apoi cu 400 de ani mai târziu în stil baroc, a fost timp de 700 de ani reşedinţa regilor Ungariei. Clădirea parlamentului, emblema oraşului Biserica principală din Buda, cu turnul crenelat din piatră, Biserica Mátyás (Mátyás-templom), aflată în Piaţa Szenháromság, a fost locul de încoronare a regilor. Evident, nu trebuie să rataţi o vizită la Bastionul Pescarilor (Halászbástya), de unde se deschide o panoramă superbă a oraşului.

Citadela, ridicată în 1851 pe Muntele Gellert (Gellert hegy), a fost iniţial o fortăreaţă militară. La poalele Muntelui Gellert se află izvoare termale pe locul cărora s-au construit trei băi. Cea mai elegantă baie termală din ţară - Baia Gellert - dispune de băi termale cu valuri, jacuzzi, bazin de înot şi ştrand. Celelalte două au fost înfiinţate în perioada ocupaţiei otomane: Baia Rudas şi Baia Rác. În Centrul istoric se afla Biserica parohială din Piaţa 15 Martie, prima biserică din oraş.

Clădirea Sinagogii de pe strada Dohány este cea mai mare sinagogă din Europa. Tot în centrul istoric se afla şi Bazilica Sfântul Ştefan (Szent István Bazilika), construită în stil neorenascentist. Clădirea parlamentului (Országház), cel mai mare şi mai somptuos edificiu al Ungariei, are o înălţime de 96 m, 10 curţi, 29 case ale scărilor şi 27 de porţi.

În această reşedinţă a parlamentului ungar se păstrează Sfânta Coroană şi însemnele de încoronare.  Pe Insula Margit, lungă de doi kilometri, din mijlocul oraşului şi al Dunării, se află un parc uriaş, cu copaci bătrâni de sute de ani, grădini, lacul cu apă termală şi cascada grădinii japoneze, o recompensă binemeritată pentru turistul ostenit.

Ponturi

Puteţi mânca ieftin şi bine la numeroasele restaurante chinezeşti ("Kinai etterem" sau "Kinai gyorsbufe"), la autoserviri turceşti ("Torok etterem") sau pizzerii. O masă bună costă aproximativ 650 HUF (100 HUF=1,25 RON);  Există autocare care fac turul Budapestei - pleacă de pe Andrassy ut; costă aproximativ 25 euro/pers.;  Un "Budapest Card" asigură transportul gratuit şi reduceri la muzee, restaurante.

Puteţi mânca ieftin şi

"Blue Line Travel", excursie autocar Budapesta 5 zile, cazare hotel 3 stele, 180 eur/pers. în cameră single; 150 euro/pers. în cameră dublă.

"Across Travel", excursie autocar Budapesta şi Colţul Dunării, 5 zile, 160 euro/pers.

"Europa Travel", excursie "Valsul Dunării", 5 zile, cazare 4 stele, 251 euro/pers. în cameră single; 159 euro/pers. în cameră dublă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite