Barcelona, visul lui Gaudi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala Cataloniei oferă un spectacol inegalabil de forme, culoare şi lumini O uriaşă expoziţie de arhitectură modernă, ce poartă semnătura inconfundabilă a lui Antonio Gaudi i

Capitala Cataloniei oferă un spectacol inegalabil de forme, culoare şi lumini

O uriaşă expoziţie de arhitectură modernă, ce poartă semnătura inconfundabilă a lui Antonio Gaudi i Cornet. Aşa ar putea fi definită pe scurt Barcelona, al doilea oraş ca mărime din Spania şi capitala provinciei autonome catalane.

De la stilul roman şi gotic până la ornamentele moderne, mozaicuri jucăuşe, sticlă colorată, faianţă, lemn, marmură şi piatră, în combinaţii care sfidează convenţionalul, Barcelona reuneşte creaţii ale unor arhitecţi catalani celebri, ca Luis Domenech i Montaner sau Puig i Cadafalch. Prin definiţie oraş al artelor, capitala Cataloniei este şi locul unde s-a născut pictorul Pablo Picasso. În partea veche a oraşului, foarte aproape de casa unde s-a născut Picasso, se află un muzeu ce-i poartă numele şi care combină un palat în stil mudejar, din secolul al XVI-lea, restaurat - Palacio de Buenvista - cu o serie de clădiri moderne ce evocă stilul Pueblos Blancos. Cartierul gotic - Ciutat Vella, din centrul vechii Barcelone - este o concentrare de clădiri medievale, în stil gotic, cu străduţe înguste, întunecoase, legate prin scuaruri înconjurate de terase şi cafenele. Fiecare casă sau gang are povestea sa. Anul acesta, Barcelona celebrează centenarul uneia dintre cele mai faimoase clădiri din lume, Casa Mila, realizată de arhitectul Antonio Gaudi. Cunoscută şi sub numele La Pedrera, adică mina de piatră, Casa Mila a fost terminată în 1907. Descrisă mai mult ca o sculptură decât ca o clădire, construcţia reprezintă una dintre atracţiile turistice ale oraşului. Un tur pe "La Rambla", bulevard celebru al Barcelonei, destinat exclusiv pietonilor, străjuit de copaci şi animat de flaşnetari, dansatori, mimi, florărese şi vânzători ambulanţi, este o experienţă de neuitat. Strada porneşte de la Piaţa de păsări şi Palatul Virreina - o construcţie în stil rococo - continuă cu Piaţa Boqueria, Mozaicul lui Miró (creaţie în pavaj a celebrului artist), Gran Teatre del Liceo, renumita clădire a Operei din Barcelona, şi se sfârşeşte în port, la Monumentul lui Columb.

Cheia de boltă a operei lui Gaudi o reprezintă însă emblema oraşului - Sagrada Familia (Catedrala Sfintei Familii), începută în urmă cu peste 120 de ani şi neterminată încă. "Această catedrală, odată terminată, va reprezenta mulţumirea mea faţă de Sfânta Familie care m-a ajutat să realizez tot ceea ce mi-am propus", spunea Gaudi. Timp de 43 de ani, Gaudi a adăugat structurii gotice iniţiale improvizaţii bizare şi turnuri ce seamănă mai degrabă cu un castel de nisip. Nu ocoliţi nici Parcul Güell, cea mai mare creaţie a lui Gaudi din Barcelona sau de joi până duminică inclusiv, începând cu ora 21, spectacolul jeturilor de apă şi lumini al fântânii de la Palatul Montjuic (Placa Espanya). Cel mai bine este să ajungeţi mai devreme pentru a vedea la lumina zilei palatul şi panorama ce se deschide spre port şi o parte a oraşului. La palat se poate ajunge mai ieftin cu metroul, funicularul şi autobuzul o staţie sau mai scump, cu telefericul.

Această catedrală, odată terminată, va reprezenta mulţumirea mea faţă de Sfânta Familie
Antonio Gaudi

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite