Atracţiile Chinei, de la Beijing la Shanghai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În marile oraşe chineze, antichitatea şi valorile tradiţionale se împletesc perfect cu tehnologiile şi arhitectura de ultimă generaţie China este, desigur, o destinaţie care nu

În marile oraşe chineze, antichitatea şi valorile tradiţionale se împletesc perfect cu tehnologiile şi arhitectura de ultimă generaţie

China este, desigur, o destinaţie care nu trebuie ratată. Apropiatele Jocuri Olimpice de la Beijing reprezintă o foarte bună ocazie de a vizita ţara cu cei mai mulţi locuitori din lume.

Beijing, capitala Chinei, este cel mai important centru de comerţ, comunicaţii, politică, economie, cultură şi educaţie. Este unul dintre cele şase oraşe antice ale Chinei (alături de Xian, Luoyang, Hangzhou, Nanjing şi Kaifeng) şi adăposteşte aproape 15 milioane locuitori în cei 16.410 kilometri pătraţi.

Shanghai - un amestec de tradiţie şi hight-tech - este un oraş spectaculos, cu sute de zgârie-nori, sute de case străvechi şi autostrăzi pe post de şosele, o metropolă imensă şi pe orizontală, şi pe verticală, având 19 milioane de locuitori permanenţi.

Cât despre Marele Zid Chinezesc, singura construcţie făcută de mâna omului care se vede de pe Lună, cei ce l-au străbătut pe distanţe mai mici sau mai mari spun că o călătorie ca asta îţi rămâne întipărită în memorie pentru tot restul vieţii.

Atenţie la obiceiurile localnicilor!

Unul dintre cei ce cunosc în amănunt China, ca destinaţie turistică, este Ciprian Enea, consultant la besttourism.ro. Turiştilor care vor să descopere acest pitoresc tărâm al Orientului Îndepărtat, Enea le adresează mai multe recomandări de călătorie pentru Beijing şi Shanghai.

China ultimilor ani a înregistrat schimbări enorme şi a învăţat să-şi trateze turiştii cu respect. Beijingul are foarte multe obiective istorice de primă mână şi doar un ghid local permanent vă poate ajuta să câştigaţi timp, în special dacă mergeţi acolo pe cont propriu. Există şi obiceiuri stranii pentru un european. Supa, chiar dacă se aduce la masă printre primele bucate, se mănâncă la urmă.

Ceaiul se bea diferit, în functie de sex: femeile ţin ceaşca doar cu doua degete, iar degetul mic este ridicat, în semn de sensibilitate şi fragilitate; bărbaţii, în schimb, ţin ceaşca folosindu-se de toate degetele (iar degetele mici sunt exact sub fundul recipientului), semn de forţă şi stabilitate.

Diferenţe mari între capitală şi provincie

Diferenţele dintre Beijing şi Shanghai sunt foarte mari. În capitală întâlniţi cele mai multe obiective istorice. În ordinea importanţei lor, recomandăm Oraşul interzis, Marele Zid (cu poarta de acces la 60 km de Beijing), Palatul de Vară, Piaţa Tiananmen, Mormintele Dinastiei Ming, Templul Raiului. Dar viaţa de noapte este mult mai strictă, oamenii sunt mai tradiţionalişti.

Pe de altă parte, siguranţa cetăţeanului în Beijing - chiar şi în cartierele sărace, devenite acum pitoreşti atracţii turistice, cum ar fi zona Hu Tong - este maximă. Nu tot aşa stau lucrurile în Shanghai. Oraşul este plin de zgârie-nori, iar atracţiile turistice istorice lipsesc cu desăvârşire. În schimb, aici ne putem urca în faimosul Oriental Pearl Tower şi putem să mâncăm suspendaţi la mare înălţime, în faimosul restaurant rotitor...

Kilometri de magazine şi tarabe

Cea mai cunoscută stradă pentru shopping este Nanji Road. Aici întâlniţi toate brandurile din lume, dar preţurile cu bucata nu sunt chiar aşa mici cum vă asteptaţi. Ca, de altfel, în intreaga ţară, ne-a explicat consultantul besttourism.ro.

Pentru cei împătimiţi de shopping, Beijingul, Shanghaiul - ca, de altfel toate marile oraşe ale Chinei - înseamnă raiul pe pământ. Milioane de oameni, de pe toată planeta, vin zilnic să facă shopping aici. În Shanghai poţi face cumpărături în bazaruri, unde toate preţurile sunt negociabile, chiar dacă încep de la 100 de dolari, reuşeşti să cumperi obiectul cu 5 dolari, după runde de negocieri.

Dacă vrei ceva de calitate, poţi merge în magazinele cu preţuri fixe - se găseşte, acolo, marfă de calitate europeană şi la aceleaşi preţuri. Pe bulevardul - lat ca o autostradă - Nanjing, trebuie să fii atent la mulţimea de chinezi care se ţin scai de tine ca să-ţi vândă ceva sau să-ţi ofere sex. În cartierul Xiantiandi se pot face cumpărături inedite şi de calitate, într-un mall modern. Iar seara, zonele comerciale sunt populate şi iluminate ca ziua.

Un sejur complet - mai puţin de 1.200 de euro

Un circuit în China, pe ruta Beijing-Suzhou-Wuzhen-Hangzhou-Shanghai, se va desfăşura în perioada 28 august - 5 septembrie, în organizarea agenţiei Prestige Tours.

Tariful pentru o persoană este de 995 euro + 450 lei pe un loc în cameră dublă; cei care doresc cameră single mai plătesc un supliment de 195 de euro. Servicii incluse: transport cu avionul (compania KLM), o noapte transport local cu trenul - vagon de dormit (cuşetă de 4 persoane), 6 nopţi de cazare la hoteluri de trei stele, pensiune completă (preparatele servite la mesele principale au specific chinezesc), transport cu autocar local pe circuit, vizite şi intrări la obiectivele turistice, ghid local, însoţitor român de grup.

Cei ce vor să călătorească în China pe cont propriu trebuie să ştie că o noapte de cazare poate costa între 15 şi 95 de euro, iar biletul de avion (preţ de agenţie) costă aproximativ 1.000 de euro.

E bine să ştiţi

Moneda naţională chineză nu se poate cumpăra decât de la bancă, recepţia hotelului sau din bancomatele speciale amplasate în marile hoteluri

În bazaruri şi magazine mici, toate preţurile sunt negociabile, se poate obţine chiar 10% din preţul iniţial

Foarte puţini chinezi vorbesc o limbă europeană

Berea şi apa plată costă echivalentul a 4 euro, iar un pahar cu whyski cu gheaţă, doar 3 euro

La plecare, orice kilogram de bagaj peste 10 kg se plăteşte.

Nu puteţi lua în avion niciun fel de băutură, nici apă, la bord

Cine urcă pe Marele Zid primeşte diplomă

Nu poţi să pleci din China fără să vizitezi Marele Zid Chinezesc, cea mai mare şi cea mai lungă construcţie făcută de mâna omului. Fascinantul zid de apărare împotriva invadatorilor a fost construit şi reconstruit timp de 2.500 de ani.

De la Beijing, autocarele duc, zilnic, sute de turişti. Treptele încep de pe un platou unde sunt o mulţime de magazine şi tarabe, de unde poţi cumpăra de la steguleţe şi şepci "Mao" până la porţelanuri fine şi picturi pe mătase. Un chinez vorbăreţ are o afacere ingenioasă: pentru 7 dolari, el te îmbracă în haine de împărat sau împărăteasă, te fotografiază, apoi îţi scrie numele în litere chinezeşti şi latine pe o... diplomă.

"Nu eşti cu adevărat om dacă nu ai urcat măcar o dată Marele Zid Chinezesc" - e o vorbă mai veche a chinezilor, scrisă, desigur, şi pe cartonul plastifiat al întreprinzătorului. Treptele zidului sunt inegale: una este mică, abia poţi să pui vârful pantofului, iar următoarea este acceptabilă. În niciun caz nu este o scară de bloc pentru că, de fapt, urci un munte!

O istorie controversată

Construcţie gigantică a lumii antice, Marele Zid Chinezesc măsoară câteva mii de kilometri lungime, fiind şi astăzi cel mai lung zid de pe Terra. Nu se ştie cu exactitate care din formaţiunile statale chineze a hotărât înconjurarea teritoriului său cu valuri de pământ şi piatră. Pentru a-şi proteja statul pe care il unificase, primul împărat al Chinei, Qin (221-210 î.H.) porunceşte să fie legate între ele fortificaţii clădite de predecesorii săi.

Astfel, va înainta atât spre est, cât şi spre vest, pe o lungime totală de circa 5.000 kilometri, realizându-se cel mai lung zid ce va deveni, ulterior, celebru. În timpul următoarei dinastii, Han (206-220 î.Hr.), Marele Zid Chinezesc a fost din nou prelungit spre est şi spre vest, până la o lungime de 10.000 de kilometri.

Suferind stricăciuni mari de-a lungul unui mileniu, Marele Zid Chinezesc a fost refăcut pe circa 6.400 de kilometri, în timpul dinastiei Ming (1368-1644), dinastie ce a fixat şi capitala statului la Beijing. Abia în 1952 a fost declarat monumet istoric al Chinei.

Şerpuind pe crestele munţilor şi ale dealurilor, dar şi prin văile adânci, Marele Zid Chinezesc are o înălţime de 8 metri şi o lăţime de 6,5 metri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite