Arhitectură gotică şi aroma amintirilor la Vinga

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localitatea arădeană Vinga mai păstrează încă amintirile aromelor delicioaselor bomboane de ciocolată, alături de care biserica romano-catolică şi tradiţiile etnicilor bulgari,

Localitatea arădeană Vinga mai păstrează încă amintirile aromelor delicioaselor bomboane de ciocolată, alături de care biserica romano-catolică şi tradiţiile etnicilor bulgari, respectate cu sfinţenie, reprezintă atracţiile turiştilor.

Situată în partea sudică a judeţului Arad, la graniţa cu judeţul Timiş, pe DN 69, localitatea Vinga se află la o distanţă de 25 km de municipiul Arad, oraşul cel mai apropiat, şi 33 km de municipiul Timişoara.

Încă de la intrarea în localitate, privirile sunt atrase de măreţia bisericii romano-catolice, care a fost construită la poalele unui deal. Construcţia în stil neogotic datează din anul 1892 şi a fost concepută de arhitectul Eduard Reiter, iar clădirea are formatul unei cruci duble.

Legendele spun că localnicii din Vinga au contribuit benevol la pregătirea materialului necesar construcţiei după ce au început pregătirile şi s-au adunat fondurile necesare, timp de 10 ani.

Aceştia au prelucrat cărămida manual, aproximativ 3.000.000 bucăţi, arzând-o în cuptoarele aflate la marginea localităţii. Pentru ridicarea construcţiei, zilnic, au trudit 15-45 de meseriaşi şi 50-150 de credincioşi voluntari. În fiecare an, zeci de turişti străini care tranzitează judeţul Arad fac un popas la biserica romano-catolică din Vinga. În centrul comunei, lângă clădirea primăriei, ruinele fostei fabrici de ciocolată parcă imploră investitorii să-i redea aerul, dar mai ales aroma de altădată.

Bomboanele erau invenţia lui Teodor Draskovits, un localnic din Vinga care, în perioada interbelică, şi-a lansat afacerea cu ciocolată, construind o fabrică cu peste 100 de angajaţi. Pentru a-şi câştiga publicitatea, Draskovits oferea periodic cutii cu bomboane de ciocolată personalităţilor vremii sau autorităţilor. În semn de apreciere, în 1937, arădeanul a primit o scrisoare de mulţumire de la regele Mihai I.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite