Anul 2007, cel mai bun pentru turismul estival din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile derulate în unităţile de cazare au sporit atractivitatea litoralului autohton. Hotelierii de pe litoral se pregătesc "să tragă linie" după un sezon estival bun, care le-a

Investiţiile derulate în unităţile de cazare au sporit atractivitatea litoralului autohton.

Hotelierii de pe litoral se pregătesc "să tragă linie" după un sezon estival bun, care le-a adus un număr de turişti mai mare cu minimum 10% faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Pentru 2008, majoritatea proprietarilor de unităţi de cazare anunţă investiţii semnificative, precum şi tarife comparabile în termeni nominali cu cele din acest an.

Sezonul estival care se încheie a fost puţin mai bun decât cel din 2007, atât staţiunile din sudul litoralului, cât şi în cele dinspre nord, inclusiv Mamaia. Creşteri mai mari ale numărului de turişti s-au înregistrat în hotelurile din Venus, Jupiter şi Saturn, în special la unităţile unde s-au realizat investiţii în modernizarea spaţiilor de cazare şi a celor de agrement. Veştile bune vin după ani la rând în care cererea pentru unităţile din staţiunile situate în sudul litoralului a fost, în cel mai bun caz, în stagnare.

"Per ansamblu, numărul turiştilor care au vizitat staţiunile din sudul litoralului în acest sezon estival s-a majorat cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut. S-a înregistrat un grad mediu de ocupare, în cele trei luni de sezon, de 90% faţă de 85% anul trecut, declară Ciprian Constantinescu, preşedintele Patronatului Marea Neagră.

Acesta anunţă continuarea unor investiţii derulate în ultimii ani într-o serie de unităţi de cazare, care au sporit atractivitatea ofertei acestora şi, pe cale de consecinţă, şi încasările. Un exemplu este cel al investiţiilor de milioane de euro efectuate la Club Mediteraneo din Neptun, care se vor finaliza anul viitor, după cum ne-a informat Nati Gabriel, administratorul clubului. Complexul de patru stele va avea, pe lângă cele 135 de locuri de cazare, şi o sală de conferinţe şi piscină.

Pe lângă acestea, vor fi demarate lucrările la hotel Neptun, preluat contra şapte milioane de euro de la AVAS de o societate care aparţine grupului Howard Johnson. Pentru anul viitor, previziunile sunt optimiste, mai ales că, aşa cum declară Ciprian Constantinescu, produsul turistic va fi promovat mai agresiv, în timp ce tarifele, care vor fi anunţate la Bursa de la Mamaia, nu vor cunoaşte decât creşteri nesemnificative. "În principiu va fi o creştere insesizabilă a tarifelor.

Ar fi greşit să creşti preţurile, pentru că ar fi timpul să începem să ne gândim să ne fidelizăm clientela, iar dacă majorăm tarifele, riscăm să o pierdem", spune Constantinescu, proprietarul hotelurilor California din Cap Aurora şi Delta din Jupiter. Staţiunea Mamaia, în topul preferinţelor turiştilor "Pentru staţiunea Mamaia, sezonul a fost ceva mai bun ca cel de anul trecut, fiind înregistrată o majorare a numărului de turişti şi a încasărilor de 10-15%", declară Andrei Trandafir, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia şi proprietarul hotelui Picadilly.

Pentru sezonul viitor, estimările vizează menţinerea ritmului de creştere. Cât despre tarifele care vor fi anunţate pentru anul viitor, se va produce o majorare, dar aceasta va "urmări rata inflaţiei". În condiţiile în care a ieşit pe piaţă cu imagine nouă şi cu o calitate a serviciilor îmbunătăţită, şi Hotelul Rex, din Mamaia, clasificat la cinci stele, a avut un grad de ocupare, în perioada estivală 2007, de 73,50%, a declarat Iolanda Nanu, directorul general adjunct al hotelului. Ea spune că faţă de anul trecut creşterea numărului de turişti a fost de 200%, aceste rezultate fiind urmarea unui program ambiţios de investiţii, derulat în perioada martie-iulie 2007. "Am investit în imaginea Rex şi în îmbunătăţirea serviciilor oferite turiştilor, inclusiv în restaurant şi schimbarea meniului", a spus oficialul Rex.

Iolanda Nanu a estimat numărul turiştilor care şi-au petrecut vacanţa în perioada estivală 2007 la Hotelul Rex, la 6.000-7.000 de persoane, din care 60% români şi 40% străini. Ea a apreciat că sezonul 2007 a fost cel mai bun pentru hotelul Rex, ca şi încasări, creşterea din acest an fiind de 22%, faţă de anul anterior. Pentru anul viitor, reprezentanţii Rex se aşteaptă la o creştere de cel puţin 30-40% a gradului de ocupare, în condiţiile în care vor să încheie contracte şi cu agenţiile de turism şi tour-operatorii importanţi.

"Pentru anul 2008, lucrăm la calitatea serviciilor oferite şi vom face investiţii inclusiv în forţa de muncă. Învestim foarte mult în calitate şi în fidelizarea clienţilor şi asta se vede, pentru că, spre deosebire de anii trecuţi, anul acesta avem rezervări inlcusiv pentru luna noiembrie şi lunile de iarnă", a precizat Iolanda Nanu.

Hotel Afrodita Venus, încasări de 6-7 miliarde de lei Cu încasări de 6-7 miliarde de lei şi cu grad de ocupare mediu de 60% în sezonul estival din acest an, reprezentanţii Hotelului Afrodita, din Venus, clasificat la patru stele, nu sunt foarte mulţumiţi de rezultatele obţinute în acest an. "A fost un an bun, dar se putea şi mai bine. Însă rezultatele sunt mulţumitoare, ţinând cont de faptul că hotelul funcţionează din august anul trecut", a declarat pentru "Adevărul" Alexandra Rogozea, managerul hotelului.

Ea spune că pentru anul următor se aşteaptă la o creştere cu cel puţin 20-30% a cifrei de afaceri, în condiţiile în care intenţionează să încheie contracte cu tour-operatori pentru atragerea turiştilor străini şi în condiţiile unei promovări mai agresive şi a participării la târguri de profil. Totodată, reprezentanţii hotelului Afrodita şi-au propus pentru anul următor modernizarea plajei din jurul hotelui şi investiţii în entertainment, respectiv amanajarea unor spaţii de joacă pentru copii şi a unui teren de sport, fără a preciza însă care este valoarea investiţiilor. La rândul său, directorul hotelului Regal din Costineşti, Luminiţa Mazilu, a apreciat că societatea a avut un rulaj de 15 miliarde de lei în acest sezon estival, cu o creştere a încasărilor de 40% faţă de anul trecut.

"Anul 2007 a fost cel mai bun an pentru noi, gradul de ocupare a fost de 100%, iar camerele sunt rezervate în continuare până în luna octombrie", a precizat Mazilu. Ea spune că rezultatele foarte bune raportate de hotelieri pentru anul 2007 vin pe fondul recâştigării încrederii turiştilor români, după ce s-au făcut investiţii importante pentru îmbunătăţirea condiţiilor de cazare şi masă, calitatea serviciilor şi fidelizarea clienţilor.

"După ce în acest an am derulat investiţii în valoare de opt miliarde lei, pentru anul viitor ne aşteptăm la o creştere de cel puţin 30% a încasărilor", mai spune oficialul societăţii Regal.

1,3 milioane de români au fost anul acesta în staţiunile de pe litoral 2007 a fost un an foarte bun pentru turismul intern, chiar putem spune că a fost cel mai bun an de după anul 1989. Litoralul a fost vizitat de 1,3 milioane de turişti români, în topul celor mai vizitate staţiuni fiind Mamaia, Eforie Nord, Saturn şi Costineşti, a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Dacă la turismul intern a fost constatată o creştere pe anasamblu de circa 30%, în schimb , numărul turiştilor străini în staţiunile româneşti de la Marea Neagră a crescut cu numai 5%, până la 55.000 de persoane. O creştere substanţială a cerererii din partea turiştilor străini pentru litoralul românesc se aşteaptă pentru anul 2009, estimează ANAT.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite