Absenţa proiectelor de calitate împiedică tranzacţiile în turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorinţa investitorilor de a-şi plasa capitalul într-o afacere sigură pe termen lung face din hoteluri o investiţie de top. Paradoxal, în România tranzacţiile pe acest segment sunt încă o

Dorinţa investitorilor de a-şi plasa capitalul într-o afacere sigură pe termen lung face din hoteluri o investiţie de top. Paradoxal, în România tranzacţiile pe acest segment sunt încă o raritate.

"Investitorii nu au constrângeri vizavi de piaţa locală. Toate lanţurile mari vor să opereze în România, dar nu au ce cumpăra", a declarat pentru "Adevărul" Tinu Sebeşanu, CEO Trend Hospitality. Potrivit acestuia, din cele 1.100 de proprietăţile existente pe piaţa locală, 95% nu pot intra în niciun standard şi nu pot fi branduite. În prezent, doar sub unu la sută din hotelurile din România sunt afiliate unui brand.

Cu toate acestea, strategia de extindere a marilor lanţuri include şi România, mai ales pe segmentul turismului de business. Cei mai mulţi operatori străini nu sunt interesaţi să dezvolte hoteluri destinate activităţilor de agrement din cauza lipsei cererii pe acest sector.

AFI, prima tranzacţie de portofoliu

Presiunile din ce în ce mai mari pe randament (aproximativ 8%) din pieţele mature au reprezentat principalul motiv care a dus la investiţii pe pieţe mai puţin lichide şi transparente, precum România.

Primul deal notabil pe segmentul hotelier din România a fost înregistrat în 2006. Lanţul hotelier francez Accor a vândut Hotelul Novotel companiei Sparkassen immobilien, pentru 29,5 milioane de euro.

Tranzacţia pilot pe segmentul hotelier a avut loc la jumătatea lui 2006. Atunci, familia Adamescu i-a plătit lui Viorel Păunescu 10 milioane de euro pentru hotelul de cinci stele Rex din Mamaia. Achiziţia a fost făcută prin firma Tycoon Imobiliar, controlată de soţia lui Adamescu. Carmen Adamescu a cumpărat tot pachetul de acţiuni ale hotelului.

Anul 2007 a adus prima achiziţie de portofoliu. Divizia hotelieră a dezvoltatorului imobiliar Africa Israel Investments a plătit 18 milioane de euro pentru hotelurile Opera, Capitol, Venezia şi Palace.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite