ANAR promite ca o zi de plaja va costa mai putin ca anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Paza turistilor va fi asigurata de jandarmi

Sezonul estival se apropie, iar autoritatile vor sa schimbe modul in care se face turism pe litoralul Marii Negre. Contractele de concesionare a plajei au fost reziliate, iar Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) va prelua sarcina de intretinere a plajelor. Dl. Aurel Pana, directorul general al ANAR, ne prezinta intentiile autoritatilor.
- Cum vor arata plajele anul acesta?
- Plaja nu va mai fi delimitata prin garduri si nu se vor mai percepe taxe de acces, pe incinte incercuite. Vom pune la dispozitia unitatilor cu spatii de cazare suprafete proportionale cu numarul de camere si vom face o delimitare foarte stricta a numarului de sezlonguri si de umbrele de care pot dispune. Amplasarea lor se va face armonios din punct de vedere estetic si vor fi lasate spatii de acces de la un operator de turism la altul. Vor fi bine determinate portiunile de plaja libere, care vor putea fi ocupate cu saltelele turistilor sau dedicate sportului. Toata activitatea de alimentatie publica amplasata pe plaja va disparea. Directia Apelor Dobrogea Litoral are obligatia de a demola toate chioscurile amplasate ilegal si vor fi autorizate doar firmele care respecta legea.
- Cine se va ocupa, in aceste conditii, de curatenie?
- Avem dotarea necesara pentru intretinerea plajelor, iar in privinta oamenilor, vom face angajari. Legea ne da dreptul sa facem angajari pe o perioada determinata de timp. De acum incolo nu se va mai apela la firme de protectie si paza. Directia noastra, impreuna cu Jandarmeria vor asigura paza plajei. Vor fi trimisi la mare atatia jandarmi cat va fi nevoie.
- Cum se va face alocarea plajei?
- De data asta, avem in vedere ca operatorii de turism cu locuri de cazare sa fie unicii contractanti ai plajei. in mod cu totul nepermis, unii aveau amplasate ilegal pe plaja o serie intreaga de buticuri. Cei care au hoteluri pe litoral ar trebui sa fie singurii detinatori de suprafete de plaja. Din cele 198 de contracte care au fost reziliate, stim care sunt capacitatile de cazare si ii stim si pe cei care nu detin camere pentru turisti. Ei vor fi exclusi de la aceasta impartire. in functie de dimensiunea plajei, vom avea grija ca toata lumea sa fie multumita. Nu trebuie favorizate locatiile cu vedere la mare, desi acestea, ca in toata lumea, au partea leului. La Neptun, de pilda, unde toate hotelurile sunt departe de mare, va trebui sa facem o impartire echitabila.
- De ce credeti ca vor scadea preturile platite de turisti?
- Turistul va plati mai putin. Toata lumea stie ca suma pe care trebuie sa o achite un turist, pe zi, pentru un sezlong, era de 100.000 - 150.000 lei, in functie de locatie. in momentul in care vor exista dotari ale operatorilor din turism sau vor fi dotarile noastre, nu ne mai intereseaza sa scoatem profit ca intr-un sezon sa ne amortizam investitia. Cum am spus, vor disparea delimitarile fizice de pe plaja si, astfel, va disparea taxa de utilizare a plajei. Un al treilea element care va avea un efect pozitiv asupra preturilor de pe litoral va fi costul salubrizarii, care va fi mult mai mic. In ceea ce priveste salvamarii, nu mai suntem obligati sa apelam la firme specializate, ci vom angaja noi oamenii, carora le vom asigura salariile. Speram sa facem posibil un turism civilizat.
- Cum ramane cu discotecile pe plaja?
- Si aceasta problema a fost discutata, iar aici va trebui sa intervina Garda de Mediu, din cauza ca acestea polueaza fonic. De asemenea, si Ministerul de Interne isi va face datoria, pentru ca legea are niste prevederi clare in acest domeniu. Nu vor mai fi amplasate tot felul de constructii pe partea litorala a marii, iar cele care sunt ilegal amplasate vor fi daramate. Chiar si discotecile corect amplasate vor trebui sa reduca decibelii dupa ora unu noaptea.
- Ce se va intampla cu turistii care vin la mare pe cont propriu?
- Pentru cei care aleg sa nu stea la hotel, vor exista portiuni de plaja, cel putin doua randuri, in spatele sezlongurilor. Cred ca vor ramane locuri suficiente pentru a fi toata lumea multumita. Vama Veche, unde cei care vin nu stau la hotel, va fi tratata separat. Din aceasta zona vor trebui sa dispara niste activitati. Nu vreau sa acuz pe nimeni, dar in Vama nu vor actiona doar jandarmii, ci si politistii. Corturile vor putea ramane daca se respecta conditiile de igiena.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite